7 Ocak 2015 Çarşamba

ANALİZ - Pınar Karşıyaka

Devam eden sistem: Pınar Karşıyaka yeni sezona başlarken bundan önceki iki sezondaki Ufuk Sarıca- Bobby Dixon- Jon Diebler triosunu korudu. Kare ası tamamlayan Esteban Batista Panathinaikos'tan teklif alınca takımda kalmadı, yerine önemli bir takviye yapıldı ve Rytas'tan Juan Palacios transfer edildi. Yabancı sınırının değişmesini en iyi kullanan takımlardan biri de Pınar Karşıyaka oldu, DJ Strawberry ile Kenny Gabriel takımın diğer yabancıları oldular. Yerliler; Soner Şentürk-Mutlu Demir-İnanç Koç-Yunus Emre Sonsırma-Barış Hersek-Egemen Güven takımda kaldılar ve son olarak Ceyhun Altay kadroya katıldı.



Sezon başı: Pınar Karşıyaka sezona neredeyse mükemmel bir başlangıç yaptı. Türkiye Kupası'nda maç kaybetmeyen ve Cumhurbaşkanlığı Kupası Finali'nde de Fenerbahçe Ülker'i geriden gelerek yenen Pınar Karşıyaka Eurocup'ta İzmir'de PAOK'a iki uzatma sonunda yenilmesi dışında kazaya uğramadı.



Kasım ayı ve inişli-çıkışlı bölüm: Kasım ayının başıyla beraber zorlu maçların başlamasıyla Pınar Karşıyaka'nın düşüşü başladı. 2 Kasım'daki Efes maçını dengede götüren Pınar Karşıyaka maçı kaybetti ve arkasından diğer yenilgiler geldi. Fenerbahçe Ülker- Lokomotiv Kuban- Beşiktaş maçlarında arka arkaya yenilgiler alan Karşıyaka Kasım ayı boyunca sadece PAOK deplasmanın son çeyreğinde çok iyi oynadı diyebiliriz.



Aralık: Eurocup'ta zaten gruptan çıkmış olan Karşıyaka İzmir'de Buducnost ve Ventspils'i yenerek ikinciliğe çıktı ama son iki haftada vites düşürerek üçüncülüğe düştü. 2014'ün son ayında ligde iki zorlu maça çıkan Pınar Karşıyaka Darüşşaka Doğuş deplasmanında çok kötü bir maç oynayarak kaybetti, Galatasaray'ı ise İzmir'de son çeyrek performansıyla yenmeyi başardı.



Zorlu Maçlar: Pınar Karşıyaka sezonun ilk yarısında 1'i kupa finali olmak üzere 12 zorlu maça çıktı. Bu maçların 5'i İzmir'de oynanırken KSK bu maçlarda sadece 1 yenilgi aldı. 5 deplasman maçında ise tam tersine sadece 1 galibiyet alabildiler. Banvit'i hem kupada, hem ligde yenen Pınar Karşıyaka, Kuban'a ise hem içerde hem dışarda kaybetti, Fenerbahçe Ülker'i ise Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde yenen KSK ligde ise İzmir'deki maçı kaybetti.




Son Çeyrek Dönüşleri: Pınar Karşıyaka'nın üç zorlu maçı son çeyrek dönüşleriyle kazandığını görüyoruz. Sıralayalım...




3- Galatasaray Liv Hospital maçı: İlk yarıyı 8 sayı farkla önde kapatan Galatasaray maç sonuna doğru, dar rotasyonun etkisiyle zorlandı; taraftar desteğini arkasına alan Pınar Karşıyaka Bobby Dixon'ın önderliğinde son çeyreği 27-14 önde kapatarak galibiyete ulaştı.




2- PAOK deplasmanı: Grubun muhtemel ikincilik maçında Yunanistan deplasmanında üç çeyrek boyunca kötü oynayan ve yıldızlarını devreye sokamayan Pınar Karşıyaka son bölümün başında Ufuk Sarıca'nın diskalifiye edilmesinden sonra toparlandı. Dixon-Strawberry ikilisinin önderliğinde son çeyreği 22-9 önde bitiren Karşıyaka önemli bir galibiyet aldı.



1- Fenerbahçe Ülker maçı ve kupa zaferi: Kupa finalinde son çeyreğe 6 sayı farkla geride başlayan Pınar Karşıyaka son bölümde Dixon-Palacios ikilisinin hücumlardaki etkinliği ve takım olarak etkili savunmayla 19-9'luk bir seri yakaladı ve maçla beraber kupayı kazandı.




Sezonun Kötü Maçları: Eurocup'taki yenilgileri bir kenara bırakırsak, Pınar Karşıyaka Aralık ayında ligde üç kötü yenilgi aldı. Sıralayalım...



3- İstanbul BB yenilgisi: İstanbul deplasmanına favori olarak çıkan Pınar Karşıyaka, tüm çeyreklerde rakibinin gerisinde kaldı. Maça sadece dört yabancıyla çıkan İBB Wright-Stephenson ikilisine Balazic'in de katılmasıyla galibiyeti elde etti.



2- Darüşşafaka Doğuş yenilgisi: Pınar Karşıyaka ligin ilk yarısında oynadığı dört İstanbul deplasmanını da kaybetti, Darüşşafaka Doğuş'un Karşıyaka'yı yenmesi büyük bir sürpriz değil ama 82-66'lık sonuç sürpriz sayılır, başta Palacios olmak üzere KSK'da bazı oyuncular devreye giremediler ve maç farklı bitti.


1- Trabzonspor mağlubiyeti: İzmir'deki maça iyi başlayan ve son çeyreğe çift haneli farkla önde giren Karşıyaka son bölümde Markovic'in Trabzonspor'unu durduramadı ve 16-30'luk son çeyrekle maçı kaybetti. Gani Lawal ve eski Karşıyaka'lı Can Altıntığ fark yaratan isimler oldular.





                                          OYUNCU NOTLARI



Bobby Dixon: Ligde ve Avrupa'da en fazla süre alan oyuncu oldu. Ligde açık ara takımın en etkili oyuncusu olurken, Avrupa'da ritm düşürdü ve etkinlik açısından Palacios-Diebler'ın arkasında kaldı. Yaklaşık olarak 16s- 4r- 4a- 2tç ortalamalarıyla oynuyor.



Jon Diebler: Takımın lider oyuncularından Diebler, Bobby'nin aksine Avrupa'da ritmini yükseltiyor. Eurocup'da %60 ikilik ve %46 üçlük ortalamalarıyla dikkat çekiyor.



Juan Palacios: Lige nazaran Avrupa'da çok daha iyi maçlar çıkaran Palacios pozisyonuna göre kısa olan boyunun dezavantajını atletizmiyle kapatıyor, 15s- 8r- 2a ortalamalarıyla yıldızlaşıyor.



DJ Strawberry: Sezona silik bir görüntüyle başlayan DJ Aralık ayıyla beraber yükselişe geçti.  İlk bölümdeki görüntüsüyle takımdan gönderilmeye yakındı ama toparlandı ve Eurocup'ın ikinci bölümünde takıma önemli katkı sağlayabilir.





                                            YENİ TRANSFERLER - YENİ DÖNEM




         Aralık ayındaki yenilgilerden sonra Eurocup'ta ikinci tur başlamadan önce Pınar Karşıyaka transfere yöneldi. Sisteme uyacak ve ekonomik olarak da uygun bir yabancı bulamayınca, Türkiye pazarına döndüler. 2014'ün son günlerinde Türk Telekom'dan Cemal Nalga transfer edildi. Nalga önemli tecrübeye sahip bir oyuncu, Pınar Karşıyaka sezon başından bu yana Mutlu Demir'den fazla katkı alamadı ve U18 Şampiyonası'nın MVP'si Egemen Güven de fazla şans bulamadı.  Telekom'da maç başına 15 dakika ortalamayla sahada kalan Nalga 5s- 3r- 1a- 1b ortalamaları yakaladı, %64 ikilik yüzdesine karşılık 10/24 serbest atış isabeti iyi olmadı. Yeni dönemde Nalga muhtemelen Palacios'un arkasında yedek pivot olacak ve Nalga'nın oyunda olduğu bölümlerde Palacios'un da dört numara olarak oynamasını bekleyebiliriz.

2015'in ilk transferi ise Erkan Veyseloğlu oldu. Geçen sezon, yabancı sınırının da etkisiyle Banvit'te fazla süre alan Erkan bu sezon Tolga Geçim'in de süre almasıyla rotasyonda geri plana düşmüştü. Avrupa'da ve ligde çok az süre alan ve aldığı sürelerde de fazla etkili olamayan Erkan gözden çıkarıldı ve Pınar Karşıyaka'nın yolunu tuttu. Karşıyaka için ihtiyaçlara tam olarak uyan bir transfer olduğunu söyleyebiliriz. İlk bölümde backcourt'ta Strawberry-Diebler'ı yedekleyecek oyuncuların eksikliği hissediliyordu, yedek isimlerin beklenen katkıyı verememesi ilk beş oyuncuların dinlendiği bölümlerde Karşıyaka'yı zor durumlarda bıraktı.




Beşiktaş maçı: Eurocup'ta son 32 grubunun ilk maçına İstanbul'da çıkan Pınar Karşıyaka deplasmanda beklediğinden çok daha rahat bir maç oynadı ve Avrupa'da ikinci tur mücadelesine mükemmel başlamış oldu. Sahaya beş yabancıyla çıkan Pınar Karşıyaka ilk yarıda Kenny Gabriel'in önderliğinde Bobby-Diebler ikilisinin de katkılarıyla farkı açtı. Beşiktaş'ta Chris Lofton gününde olmayınca ve şut ritmi tamamen Karşıyaka'nın lehine olunca fark giderek açıldı, 24.dakikada 20 sayılık farkı yakalayan Pınar Karşıyaka maç sonuna kadar ritmi elinde tuttu ve rahat bir şekilde galibiyete ulaştı. Haftasonu TED'e 95 sayı atan Pınar Karşıyaka bu kez Beşiktaş'a 105 sayı atarak takımın bu sezonki rekorunu daha yukarı taşıdı. KSK'da Dixon 24s- 5a, Gabriel 16s- 8r, Diebler 15s- 4a, Strawberry ve Palacios da 13'er sayıyla oynadılar, Soner'in 3/3 üçlük isabetiyle 11s- 3a ile oynaması da gecenin göze çarpan istatistiklerinden oldu.






Sonraki Maçlar: Karşıyaka haftasonu Uşak deplasmanına gidiyor, Neptunas'la İzmir'de kritik bir maç oynanacak. Ligde devre arası var, Paris-Banvit deplasmanları sonrası görece kolay bir fikstürle Ocak bitecek. Şubat Beşiktaş maçıyla başlıyor, Neptunas-Efes maçları ve sonra Türkiye Kupası finalleri...










sahinarif88@hotmail.com


twitter: @arifsahin1


www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder