20 Aralık 2014 Cumartesi

ANALİZ - Banvit

Yeni Koç: 2008'de Rusya İkinci Basketbol Ligi'nde yer alan Nizhny Novgorod'ın başına geçen Zoran Lukic takıma adım adım yukarıya taşıdı, son sezonunda Nizhny'yi VTB'de finale taşıdı ve Eurocup'ta yarı final oynattı. Nizhny'nin ilk Euroleague sezonunda ise takımın başında Lukic olmadı, Banvit CSKA'ya giden Itoudis'in yerine yeni koçunu Rusya'da buldu. Zoran Lukic oyunu okuma konusunda çok başarılı bir koç olduğunu Eurocup'ta takımın turu garantilemediği ilk maçlarda yeteneklerini gösterdi. Banvit ilk altı maçında beşinde geriden gelerek kazandı, sadece deplasmandaki Rytas maçında dönüş yapılamadı, onun da nedeni Rytas'ın gerçekten de Banvit'e çok ters gelen bir takım olması.


Eski yıldızlar-yenilenen kadro: Banvit takımın temel yapısını korudu, Rowland-Mejia-Simmons-Chuck takımın en önemli oyuncuları olarak kaldılar, geçen sezon takımın en çok sıkıntı yaşadığı pozisyon olan pivot pozisyonu için tecrübeli isimler Vladimir Dragicevic ve Vladimir Veremeenko transfer edildi. Geçen sezon Itoudis'in şans vermediği Şafak Edge bu sezon önemli süreler alırken, U18 Şampiyonası'nın önemli yıldızlarından Tolga Geçim A Takım'a yükseldi, Berkay Candan-Can Maxim Mutaf zaman zaman şans bulan diğer genç yerliler oldu, tecrübeliler Cevher Özer-Erkan Veyseloğlu ise rotasyonda geriye düştü.



Sezon Başı: Türkiye Kupası'nda bu sezon sürpriz olmadı, Banvit ilk maçında Trabzonspor'u geçerek turu hemen hemen garantilemiş oldu, liderlik maçında ise son şampiyon Pınar Karşıyaka'ya kaybettiler. Banvit'in ligdeki iç saha-dış saha performansı ise gece-gündüz gibi farklı oldu. Lige Karşıyaka deplasmanındaki yenilgiyle başlayan Banvit evinde Galatasaray-Darüşşafaka gibi zorlu maçları kazandı ama deplasmanda Uşak-Konya gibi orta sıra takımları karşısında ağır mağlubiyetler aldı.


Eurocup ilk tur: Eurocup E Grubu'ndaki mücadeleyi ilk altı maç ve son maçlar olarak ayırmakta fayda var. İlk maçta gruptan elenmesi sürpriz olan Hapoel karşısına Rowland-Chuck'sız çıkan Banvit genç oyuncularının katkısıyla galip gelmeyi başardı. Sonraki beş maçın dördünü geriden gelerek kazanan Banvit sadece Rytas deplasmanında ağır bir mağlubiyet aldı, son maçlarda ise hem yorgunluk ağır bastı, hem de Rowland-Simmons'ın sakatlıkları sonrası yenilgiler geldi. İstatistiklere bakarsak; Banvit skor dağılımının en dengeli olduğu takımlardan biri olarak göze çarpıyor, Eurocup'ın en kötü üçlük yüzdesine sahip olan iki takımından biri (%30.9)


Beşiktaş maçı: Banvit Beşiktaş maçına Mejia-Davis'siz çıktı, sakatlıktan dönen Rowland-Simmons ise maça bench'te başladılar. Dış şutların girmesiyle maça iyi başlayan Banvit, sonraki dakikalarda ritmini kaybetti. Beşiktaş'ta Broekhoff'un şutlarının girmesiyle fark Beşiktaş lehine açıldı. İkinci yarıda Rowland'ın farkı açmaya başlayan Banvit son bölümde maç boyu kötü oynayan Chris Lofton'ın performansına engel olamadı. Son pozisyonda Simmons üçlük basketi buldu ama süre bittiğinde top elinde olduğu için atış geçerli sayılmadı ve Banvit ligde ilk iç saha yenilgisini aldı.





                                       OYUNCU NOTLARI


Earl Rowland: Rowland sakatlanmadan önce olan bölümde çok etkiliydi, Eurocup'ta sadece altı maç oynayan Rowland'ın sahada olduğu maçların beşi kazanıldı, Rowland tüm maçlarda çift haneli sayılara ulaşırken, maç başına ortalama 5 asistin üstüne çıktı, dış şut performansı ise çok kötü.



Şafak Edge: Geçen sezonu adeta boş geçiren Şafak bu sezon yeniden kendine geldi diyebiliriz, takımda önemli sorumluluk alıyor, maçların neredeyse yarısında sahada kalıyor ve asistleriyle çok etkili oluyor.




İsmail Cem Ulusoy: '96lı gard İsmail, Rowland'ın sakatlandığı bölümde çok kısa süreler alabildi. Ligde ve Eurocup'ta ikişer maça çıkan İsmail skor yönünden hiç katkı veremedi, top kayıpları da fazla, bu sezonun kalanında sakatlık sorunları olmazsa şans alamayacak gibi.




 Tolga Geçim: Bu sezonun en önemli kazanımı oldu diyebiliriz, '96lı Tolga U18 Şampiyonası'nda da yıldızlaşmıştı, iki-üç numara olarak oynayabiliyor, hatta oyun kurucu yeteneklerine sahip olması kendisini daha özel bir oyuncu kılıyor diyebiliriz. Lukic ona şans vermekten çekinmedi; hem ligde hem de Eurocup'ta önemli fırsatlar verdi, Tolga'nın asist rakamı iyi ve savunmada da önemli bir koz, en büyük sorun dış şutları, bu kadar kötü dış şut atarak Avrupa'da önemli bir dış oyuncu olunamaz.



 Sammy Mejia: Lukic'in sisteminde takım liderliğine soyundu, Mejia ligde takımın en verimli oyuncusu oldu, Eurocup'ta ise bunu başaramadı, Eurocup'ta saha içi isabeti yüzdesi ve asist rakamları daha düşük, Banvit'in turnuvanın geri kalanında başarılı olması için Mejia'nın daha iyi oynaması şart.ia: 




 Can Maxim Mutaf: Banvit'teki ilk sezonunda kariyerinin iyi sezonlarından birini geçirdiğini söyleyebiliriz, ligde dış şut yüzdesi kötü olsa da Avrupa'da daha fazla süre alıyor ve takıma daha fazla katkı sağlıyor. Eurocup'ta Mejia'nın ritmi düşerken, Can Maxim onu dengeliyor diyebiliriz.



Keith Simmons: Simmons bildiğimiz Simmons diyebiliriz, savunmada çok sert, önemli bir dış atış cezalandırıcısı, kritik dakikaları oynamayı biliyor, kısacası Avrupa'da her takıma lazım bir oyuncu diyebiliriz.



Erkan Veyseloğlu:  Bu sezon süreleri en fazla azalan oyunculardan biri oldu, Erkan'ın potaya direk gitme özelliği önemli, rotasyonda Tolga'nın da gerisinde kaldı, oyunda olduğu bölümlerde tecrübesiyle fark yaratmaya çalışıyor.


Chuck Davis: Bu sezon takımda rolü değişen oyuncu oldu, takımın süperstarı iken, rotasyon oyunculuğuna geriledi, ortalama 11.5s- 4r ortalamaları ile oynuyor ama geçtiğimiz sezonlarda gördüğümüz 'kritik dakikaların adamı' değil, Avrupa'da dış şut yüzdesi düşük.


 Cevher Özer: Erkan'la beraber süreleri oldukça azaldı, bu sezon dış şutlarda da istikrar yakalayamadı.


Berkay Candan: Genç Berkay bu sezon zaman zaman maçlara ilk beşte başladı ve savunma sertliğini göstermekle görevlendirildi, çoğu zaman kısa sürelerde faul problemine girerek maçlardan çıkmak durumunda kaldı.



Vladimir Dragicevic: Tecrübeli bir pivot ve orta mesafe şutuyla önemli bir hücum silahı. Vlad'la ilgili en ilginç istatistik; ligde 4/13 serbest atış atarken Eurocup'ta 12/16 serbest atış atması oldu. Eurocup'ta 1.1 blok ortalaması var, istatistiklerden anladığımız kadarıyla lig maçlarına fazla konsantre değil, birinci pivot olarak başarılı bir hamle oldu diyebiliriz.



 Vladimir Veremeenko: Zaragoza üzerinden Banvit'e gelen Veremeenko, şu anda Eurocup'ın en üst seviye pivotlarından biri diyebiliriz. Hem ligde, hem de Avrupa'da çok fazla serbest atış çizgisine giden Vladimir Avrupa maçlarında pek başarılı olamadı, iki Vladimir'in iyi bir uyum gösterdiklerini söyleyebiliriz.





Yeni Döneme Önbakış: Banvit Eurocup H Grubu'nda Gran Canaria- Dinamo Sassari ve Buducnost ile eşleşti. Gran Canaria ilk turda Eurocup'ın en iyi takımı oldu, Sassari Euroleague'den düştü ve bu turnuvada fazla ilerlemelerini beklemiyorum, Buducnost ise iyi ilk beşe sahip olmasına rağmen kadro derinliğine sahip değil. Banvit'in bundan önceki üç sezonda da bu aşamada elendiğini hatırlatalım ama bu sezon farklı olacağını düşünüyorum. Sezonun başında sıklıkla yaşanan sakatlık problemleri düzelirse ve bir daha yaşanmazsa Banvit'in bu grubun favorisi olduğunu düşünüyorum.








sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1



www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder