24 Ekim 2015 Cumartesi

WTA Yıl Sonu Finalleri’ne Doğru

Bu yıl, ikinci kez Singapur’da düzenlenecek olan WTA Finals öncesi katılımcılara bakalım…

Öncelikle, son üç yılın şampiyonu olan ve yılı 1 numara olarak bitiren Serena Williams’ın dinlenmek amacıyla turnuvaya katılmadığını hatırlatalım. 2006’dan bu yana ikinci kez Serena veya Li Na’nın olmadıkları bir final turnuvası izleyeceğiz.




SIMONA HALEP: Serena’nın yokluğunda 1 numara olarak listenin zirvesinde yer alan Rumen tenisçi, geçen yıl final oynamıştı ve bu ikinci kez final turnuvasına katılımı olacak. Sene başında geçirdiği ameliyattan sonra, önceki yıldan çok daha hızlı ve mücadeleci bir Halep izledik.



Grand Slam’lerde Amerika Açık yarı finali ve Avustralya çeyrek finali oynadı, Avrupa’daki iki Slam’de sadece bir galibiyet alabildi... Premier Mandatory&5 turnuvalarında fırtına gibi estiğini söyleyebiliriz. Dubai ve Indian Wells’te şampiyon oldu, Rogers Cup ve Cincinnati’de finalde kaybetti. Miami ve Roma’da ise yarı finalde kaldı... Sezonu da Shenzhen şampiyonluğuyla açmıştı... Halep bu yıl toplamda 17 tane turnuvaya katıldı...



Bu yıl Singapur'da finale yükselen isimlerle az maç yaptı. Kerber-Radwanska-Muguruza ile birer kez karşılaştı ve maçları kazandı. Pennetta'ya karşı durum 1-1.



MARIA SHARAPOVA: Toplamda sekizinci kez finallere kalan ve bu yıl finallere kalan isimler arasında en fazla final yapan isim olan Sharapova, ilk katılımı olan 2004’te şampiyon olmuştu; son on yılda şampiyonluğu yok. Finale kalmasını sağlayan; yılın ilk bölümündeki performansı oldu diyebiliriz, Wimbledon’dan sonra tek maça çıktı ve Wuhan’de Strycova karşısında maçı terketmek zorunda kaldı.


Yıla çok iyi başlayan Sharapova; Ocak’ta Brisbane’de şampiyon oldu ve Avustralya’da final oynadı, bu müthiş başlangıçtan sonra Serena’yı da Yıl Sonu Listesi’nde geçme şansına sahipti ama sakatlık onu durdurdu. Mart’taki Amerika turunda iyi sonuçlar alamadı; toprak kort sezonuna ise damga vuran isimlerden biri oldu. Madrid’de yarı final ve Roma’da şampiyonluk; devamında RG’da çeyrek final yapamadı. Wimbledon’da yarı finalde Serena’ya kaybetti ve sakatlığından sonra US Open’ı da kaçırdı. Sharapova bu yıl sadece 11 tane turnuvaya katılabildi.


Bu yıl; sakatlığından dolayı yıl sonu finallerine kalan isimlerle sadece üç kez karşılaştı ve sıralamada son üçte yer alan finalistlerle oynadığı maçları kaybetti. Kerber-Pennetta-Safarova bu yıl Sharapova'yı yendiler.


PETRA KVITOVA: ‘90lı tenisçi, üstüste beşinci kez finallere kaldı ve bu yıl vatandaşı Safarova ile beraber finallerde olacak. İstanbul’da bir şampiyonluk kazanmıştı.


Kvitova’nın her zaman olduğu gibi çok inişli-çıkışlı bir sezon geçirdiğini gördük. Bu yıl 16 tane turnuvaya katılan Kvit, Grand Slam’lerde sadece Amerika Açık’ta çeyrek final oynayabildi. Diğer Slamlerde sırasıyla Keys-Bacsinszky-Jankovic’e elendi. Madrid’te sezonun en iyi turnuvasını oynadı. Yarı finalde Serena Williams’ı 6-2’lik iki setle yendikten sonra finalde de Kuznetsova’yı yendi. Roma’da çeyrek finalde Navarro’ya kaybetti. Katıldığı diğer beş önemli turnuvada sadece iki kez tur atlayabildi. Küçük Premier turnuvalarına Kerber’le birlikte damga vuran isim oldu. Avustralya öncesi Sydney’de, Amerika öncesi Connectitut’da şampiyon oldu.


Kvitova da bu yıl finalistlerle sadece üç kez karşılaştı. US Open'da Pennetta'ya kaybetti, Connecticut'ta ise Radwanska ve Safarova'yı yenmeyi başardı.


GARBINE MUGURUZA: Genç isimlerden geçen yıl Bouchard finallere kalmıştı, bu yıl bayrağı Muguruza aldı. Böylece son 12 yıldır ilk kez bir İspanyol tenisçi de finallere kalmış oldu.


Venezüela asıllı tenisçi, bu yıl  13 tane turnuvaya katıldı ve 10 tanesinde en azından bir tur atladı.  Grand Slam’lerde Avrupa’daki ikisinde, üst düzey Premier turnuvalarında Asya’daki turnuvalarda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Roland Garros’ta çeyrek finalde, Wimbledon’da finalde kaybetti. Dubai’de yarı finalde elendi, Wuhan’de finalist olduktan ertesi hafta Pekin’de kariyerinin ilk WTA Premier Mandatory&5 turu şampiyonluğunu kazandı.


Muguruza’nın bu yıl Singapur’a giden rakiplerine karşı maçlarına bakarsak; Radwanska karşısında dört, Kerber karşısında üç maç oynadı ve bu maçların hepsini kazandı. Halep’e bir maç kaybetti.




AGNIESZKA RADWANSKA: Radwanska sezonun ikinci yarısında gösterdiği performansla, üstüste beşinci yılda da finallere kalmayı başardı. Radwanska’nın toplamda yedinci yıl sonu finali olacak, daha önceki altısında hiç final oynamadığını da not edelim...


Polonyalı tenisçi; bu yıl tam 20 tane turnuvaya katıldı. Grand Slam’lerde sadece Wimbledon’da başarı yakaladığını söyleyebiliriz; orada Jankovic’in Kvitova’yı elemesi çok yardımcı oldu, yarı finalde Muguruza’ya kaybetti… Premier M&5 turnuvalarında sadece sezonun ikinci yarısında başarılı olabildi. Rogers Cup’ta çeyrek finalde Halep’e kaybetti, Pekin’de yarı finalde yine Muguruza’ya yenildi… Tokyo’daki Toray Pan’de muhteşem bir hafta geçirdi ve ilk 20’den üç genç ismi; Svitolina-Pliskova-Bencic’i rahat maçlardan sonra yenerek şampiyon oldu…


Radwanska, bu yıl ilk üç oyuncularıyla karşılaşmadı. Muguruza'ya üç kez, Kvitova'ya bir kez kaybetti.




ANGELİQUE KERBER: 2012 ve 2013'te ilk sekiz içinde olan Kerber, geçen yıl yedek olarak Singapur'a gitmişti. Kerber bu yıl büyük turnuvalarda başarılı olamadı, dört Premier şampiyonluğuyla puanları topladı ve finallere katılma hakkını elde etti.


'88li Alman, bu yıl tam 23 tane turnuvaya katıldı. Grand Slam'lerde RG-Wimbledon-US Open'da üçüncü turda elendi. Wuhan'de yarı final, Rogers Cup ve Pekin'de çeyrek finaller en önemli başarıları oldu üst düzey turnuvalarda. En alt düzeydeki Premier turnuvalarında ise Stuttgart-Charleston-Birmingham-Stanford'da şampiyon oldu. Stanford'da Radwanska-Svitolina-Pliskova serisiyle şampiyon olmuştu; Stuttgart finalinde Wozniacki, Charleston finalinde Keys karşısında müthiş dönüşler yaptı ve bu yıl WTA'in en güzel maçlarından ikisini kazandığını söyleyebiliri.


Bu yıl finallere kalan isimlere karşı oynadığı maçlarda toplamda yenildiğini görüyoruz. En çok karşılaştığı isim olan Muguruza karşısında tek galibiyet aldı, son üç maçı kaybetti. Radwanska'ya karşı durum 1-1. Pennetta ve Halep karşısında birer maç oynadı ve kaybetti, Sharapova karşısında bir maç oynadı ve kazandı.




FLAVIA PENNETTA: Kariyerinin sonunda ilk kez yıl sonu finallerine kalan Pennetta, US Open şampiyonluğu sonrasında yaptığı açıklamada da sene sonunda tenisi bırakacağını açıklamıştı. Kariyerinin sonunu, yıl sonu finali ile getirerek de kadınlar tenisinde ayrı bir nota imza attı.


'82li İtalyan, bu yıl US Open haricinde 16 tane turnuvaya katıldı ve hiçbirinde yarı finale bile kalamadı. Indian Wells ve Dubai de diğer çeyrek finalleri. Avustralya ve Wimbledon'da birinci turlarda elendi; Amerika Açık'ta finale kalmadan önce Kvitova ve Halep'i -çok iyi maçlarda- yenmeyi başardı. Bu yıl katıldığı altı turnuvaya ilk turda veda etti.


Pennetta'nın finallere giden tenisçilere karşı oynadığı maçlara bakarsak sadece Safarova ile karşılaşmadığını görüyoruz. Halep'le iki kez karşılaştı, durum 1-1. Kvitova ve Sharapova'yı yendi, Muguruza-Kerber-Radwanska'ya karşı kaybetti.





LUCIE SAFAROVA: Çek tenisçi de kariyerinin ilk yıl sonu finallerinde yer alacak. Safarova'nın sezonun ilk yarısında topladığı puanlarla listede sekizinci olduğunu söyleyebiliriz; yarışta son hafta ipler Navarro'nun elindeydi ama Navarro, genç rakibi Kasatkina'ya yenilince Safarova son sıradan Singapur'a gitme hakkını elde etti.


'87li tenisçi, Avustralya ve Amerika'da ilk turda elendi; Roland Garros'ta sırasıyla Sharapova-Muguruza-Ivanovic'i eleyip finale kaldı ve finalde Serena'ya yenildi... Büyük Premier turnuvalarının dördüne ilk iki turda veda etti. Dubai'de yarı finalde Navarro'yu, finalde Azarenka'yı yenerek kupayı kazandı. Madrid çeyrek finalinde Kuznetsova'ya karşı maç sayısından maçı kaybetti... Connecticut'ta ise finalde Kvitova'ya kaybetti.


Safarova'nın bu yıl Singapur'a giden tenisçilere karşı sadece üç maç yaptığını görüyoruz. Muguruza ve Sharapova'yı Roland Garros'ta yenmişti, Kvitova'ya Connecticut'ta kaybetti.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder