29 Kasım 2015 Pazar

Davis Cup – 2015 Değerlendirmesi



Mart’ta başlayan Davis Cup’ta bu yılın mücadelesi Britanya'nın şampiyonluğuyla tamamlandı...Şampiyondan başlayarak hatırlayalım…





ŞAMPİYON BÜYÜK BRİTANYA: Kupada uzun yıllardır başarısı olmayan Britanya, bu yıla Andy Murray'nin katılımıyla oldukça iddialı başladı. Slovenya'dan devşirilen Bedene Davis Cup'ta ülkeyi temsil edemedi, James Ward-Dan Evans-Jamie Murray/Dominic Inglot ve son olarak Kyle Edmund ülkeyi temsil eden diğer isimler oldular.... Seribaşı olmadan başlayan Britanya, ilk turda 7 nolu seribaşı olan ABD'yi konuk etti. Bu turda Andy Murray yine iki maçını kazanırken, kırılma maçı Ward'ın, Isner karşısında setlerde 0-2'den dönüp 2-2 yaptıktan sonra final setini 15-13 kazandığı karşılaşma oldu... Çeyrek finalde -geçen yılın finalisti- Fransa'yı konuk eden Britanya seriyi 3-1 kazandı... Yarı finalde Avustralya'yı konuk ettiler ve yine Murray'nin müthiş performansıyla galip geldiler... Uzun yıllar sonra finale çıkan Britanya, Belçika deplasmanına giderken büyük favoriydi. Toprak zeminde oynanan maçlarda ilk maçta Edmund, Goffin karşısında 2-0 öne geçmesine rağmen maçı kaybetti ama kalan üç maçta Andy Murray iki tekler ve bir çiftler maçını kazandı, 79 yıl sonra kupayı Britanya'ya kazandırdı... Teklerde kariyerinin en iyi yılını geçiren Andy Murray, Davis Cup'ta 8 tekler maçı kazandı, çiftlerde ağabeyi ile beraber 3 maç kazandı; müthiş bir yıl geçirdi.






FİNALİST BELÇİKA: Turnuvaya seribaşı olmadan katılan Belçika, ilk turda -geçen yılın şampiyonu- İsviçre ile karşılaştı. Liege'deki maçlarda İsviçre Federer ve Wawrinka'dan yoksundu. Yine de Belçika rahat geçemedi ve seriyi 3-2 bitirdi... Çeyrek finalde Kanada ile eşleşen Belçika yine çok şanslıydı; Raonic sakatken, Pospisil de katılmayınca Belçika çok rahat oynadı. Beş maçı da kazanan Belçika yarı finalist oldu... Yarı finalde Arjantin'i konuk ettiler, son güne geride giren Belçika Goffin ve Darcis'nin tekler maçlarındaki galibiyetleriyle 1904'ten bu yana ilk kez finalist oldu... Finalde Britanya karşısında Goffin'in Edmund karşısında geriden gelip kazanması dışında galibiyet alamadılar... Goffin 5-1, Darcis 3-2 yaptılar.




DÜNYA GRUBU: İlk turda üç seribaşı ülke elendiler; geçen yılın şampiyonu İsviçre’nin Belçika’ya elenmesi sürpriz gibi görünse de sürpriz olduğunu söylemek zor çünkü İsviçre’de Federer-Wawrinka oynamadılar. Kazakistan, İtalya’yı ve Britanya da ABD’yi zor da olsa yendiler.


Çeyrek finalde Büyük Britanya, 1 nolu seribaşı olan Fransa’yı eledi. Belçika, Raonic’in sakatlığı nedeniyle eksik olan Kanada’yı süpürdü. Avustralya, Kazakistan karşısında 0-2’den geri gelerek kazandı ve Arjantin de Djokovic’siz Sırbistan’ı rahat yendi.


Yarı finalde Büyük Britanya, Avustralya’yı; Belçika da Kanada’yı 3-2 yendiler ve finale yükseldiler.



PLAY-OFF’LAR: Playofflar’da Dünya Grubu’nda ilk turda elenen takımlarla kendi bölgelerinde ilk sıraları alan takımlar karşılaştılar. Tek sürpriz yaşandı; o da Polonya’nın Slovakya’yı yenmesi oldu. İsviçre-Çek Cumhuriyeti-ABD-İtalya-Japonya-İtalya-Hırvatistan gelecek yıl Dünya Grubu’nda mücadele edecekler.


AVRUPA/AFRİKA: Birinci gruptan; İspanya ve Ukrayna play-off yapamadılar ama play-out maçlarını kazanarak grupta kaldılar… İkinci grupta; Portekiz ve Macaristan zor da olsa kazandılar ve bir üst gruba yükseldiler…







TÜRKİYE: Avrupa/Afrika ikinci grupta yer alan Türkiye, iki zorlu eşleşme oynadı; ikisi de Türkiye’de oynandı. İlk eşleşmede 1 nolu seribaşı olan Güney Afrika’yla karşılaşan Türkiye son güne geride girmesine rağmen seriyi çevirdi ve Kevin Anderson’dan yoksun mücadele eden Afrika’yı eledi… Sonraki turda Belarus’u İstanbul’da konuk eden Türkiye seriyi 2-3 kaybetti. Bu yıl kariyerinin en iyi yılını geçiren Marsel İlhan Davis Cup maçlarındaki dört maçını da kazandı. Gelecek yıl da ikinci grupta mücadele edecek olan Türkiye, Mart’ta Bulgaristan’la karşılaşacak.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder