21 Kasım 2015 Cumartesi

Fransa tenisi – 2015

Avrupa’nın en önemli tenis ekollerinden olan Fransa’nın teniste bu yılı nasıl geçirdiğini hatırlayalım…



                                                                    KADINLAR


Fransız kadın tenisi yine sönük bir yıl geçirdi ama önceki yıllara göre umut verici bir tablonun olduğunu da ekleyelim.  İlk 25’te Fransız isimler yok, sonraki 25 isim arasında ise sadece üç Fransız var. Sonraki 50 sıra içinde yine Fransız yok.







Kristina Mladenovic: ‘93lü Kristina Mladenovic zaten sıralamada yükselmesi beklenen isimlerden biriydi ve Amerika Açık sonrası Fransa’nın 1 numarası olmayı başardı. 1.84’lük boyuyla kortların en uzun kadınlarından biri olan Kiki bu yıl final oynayamadı. Grand Slam’lerde Amerika’da çeyrek final oynama başarısı göstermişti. Premier turnuvalarından Birmingham’da yarı final oynadı. Küçük turnuvalarda bir yarı finali ve üç çeyrek finali var. Bu yıl Muguruza-Errani-Halep yenmeyi başardığı en önemli isimler. Çiftlerde de yine genç partneri Timea Babos ile beraber çok başarılı turnuvalar çıkardılar.






Caroline Garcia: Yine ’93 jenerasyonundan gelen isimlerden biri olan Garcia inişli-çıkışlı bir yıl geçirdi. Meksika turundaki iki küçük turnuvada finallerde Timea Bacsinszky’e kaybetti. 1.77 boyundaki oyuncu yılın son üç Slam’inde ilk turda elendi. Üst seviye turnuvalarda çeyrek final göremedi ama çok önemli isimleri yenmeyi başardı; Ivanovic-Pliskova-Kvitova-Errani yenmeyi başardığı isimler. Çiftlerde de partneri Katerina Srebotnik ile beraber mücadele ediyorlar. Cornet’i geçmeyi başarsa da Fransa’nın 1 numaralı tenisçisi olma şansını kaçırdı.





Alize Cornet: Geldik yılın en dramatik düşüşlerinden birini yaşayan ismine… Yıla 19 numara olarak başlayan ‘90lı tenisçi bu yıl katıldığı 25 turnuvanın 17’sinde ilk iki turdan birinde elendi. Katowice ve Hong Kong’daki çeyrek finalleri bu yıl yakaladığı en önemli dereceler, Roland Garros’ta dördüncü tur oynama başarısını gösterdi. Yılın ikinci yarısında 12 turnuvaya katıldı ve sadece Rogers Cup’ta iki tur birden geçebildi, böyle başarısız bir sezonun ardından ilk 40’ın dışına çıktı.








                                                                                   ERKEKLER


Fransızlar zirvede yer almasa da, ilk 25’te dört, ilk 50’de yedi Fransız’ın olduğunu görüyoruz.






Richard Gasquet: ATP’de yıla 26 numara olarak başlayan Richard çok önemli bir çıkış  yakaladı. ‘86lı oyuncu bu yıl Montpellier ve Estoril’deki küçük turnuvalarda şampiyonluklar yaşadı. Grand Slam’lerde sırasıyla üçüncü tur-dördüncü tur-yarı final-çeyrek final gördü. Masters turnuvalarında Cincinnati ve Paris’te çeyrek finale çıkıp her ikisinde de Andy Murray’e elendi. 500’lük turnuvalarda Basel’de yarı finali var. Bu yıl kendisinden üst sırada yer alan isimlerden Wawrinka’yı Wimbledon’da, Berdych’i Amerika’da yenmeyi başardı. Elendiği dokuz turnuvada kendisinden üst sırada yer alan rakiplere yenildiğini görüyoruz. Sıralamada yılı 9.olarak tamamladı…







Jo-Wilfred Tsonga: ‘85li tenisçi sezonun ilk bölümünde kötüydü diyebiliriz. Sezonun ilk yarısında Roland Garros’taki yarı finali haricinde hayal kırıklıkları yarattı ve Ağustos’ta ilk 20 dışına çıkarak 2010 sonrasında kendisini ilk kez ilk 20 dışında görmüş oldu. Rogers Cup’taki çeyrek finali sonrası Amerika Açık’ta da çeyrek finali yakaladı, geçen yıl Rogers Cup’ta geçirdiği süper haftayı bu yıl Shangai’da geçirdi. Nadal’ı da yendi ve finalde Djokovic’e kaybetti. Metz’de şampiyonluk yakaladı ve yılı 10 numara olarak tamamladı.





Gilles Simon: Tecrübeli isimlerden Simon bu yıl iki küçük turnuva finali oynadı, Fransa’daki iki turnuvanın finalinde de vatandaşlarıyla karşılaştı; Marsilya finalinde Monfils’i yendi, Metz finalinde Tsonga’ya kaybetti… Slam’lerde Wimbledon’da çeyrek finali, RG’da dördüncü turu var. 500’lük turnuvalarda Rotterdam ve Londra’da yarı final oynadı, Rakuten’de çeyrek final oynadı. Bu yıl genellikle fazla yer değiştirmedi, Gasquet ve Tsonga’nın yükselişleriyle birlikte Fransız tenisçiler arasında üçüncü oldu.




Benoit Paire: ‘89lu tenisçi Mart ayında ilk 100’ün dışına çıktıktan sonra büyük turnuvalarda etkili olamasa da küçük turnuvalarda önemli başarılar yakaladı ve sıralamada ilk 20’ye kadar yükseldi. 3 Challenger kupası kazandıktan sonra Bastad’ta kariyerinin ilk ATP turnuvasını kazandı. Amerika Açık’ta son finalist Nishikori’yi yenmeyi başardı ve dördüncü tura kadar yükseldi. Tokyo’daki 500 puanlı Rakuten’de yine Nishikori’yi yenip finalde Wawrinka’ya yenildi… Bu yıl kazandığı maçlar arasında üç kez Robredo galibiyeti, iki kez Nishikori, bir kez Dimitrov, Goffin ve Monfils galibiyetleri var…












Gael Monfils: Turun seyretmesi en zevkli isimlerinden biri olan Gael’in bu yılki en etkileyici turnuvası Monte Carlo’da geldi. Masters turnuvasında Roger Federer’i de yendi ve yarı finale kadar ilerledi. Marsilya 250’de final oynadı ve Viyana 500’de yarı final oynadı.  Bu yıl dört tane 250’lik turnuvaya katıldı ve Marsilya finali dışındaki diğer üçünde de yarı finalde elendi.



Jeremy Chardy: Amerika turu öncesi sıralamada 49 numaraya kadar düşen Jeremy, Rogers Cup’taki yarı finali ve Amerika Açık’taki dördüncü tur başarısı sonrası sıralamada yükseldi ve ilk 30’a girdi. Üç küçük turnuvada çeyrek final oynadığını görüyoruz. Bu yıl 15 tane turnuvada ise ilk iki turdan birinde elendi.



Adrian Mannarino: ‘88li Adrian toplamda 30 tane turnuvaya katılarak, bu alanda turun en hızlı isimlerinden biri oldu. Mart ayında Indian Wells ve Miami’de toplamda beş maç kazandı ve sıralamada 30 numaraya kadar çıkarak kariyer rekorunu kırdı. İki küçük turnuvada final oynayan Mannarino sezonun ikinci yarısında başarılı olamadı ve sezonu ilk 40’ın dışında tamamladı.



Nicolas Mahut: ‘82li Mahut, bu yıl tekler turnuvalarında fazla gözükmedi. Mayıs’ta 116 numara iken Hertogenbosch’daki çim kort turnuvasında elemelerden başladı ve sonunda şampiyon oldu. Bu yıl katıldığı altı tane 500 ve üstü turnuva var, bunlarda ilk iki turdan birinde elendi. Yine de sezonu 72 numaraya çıkarak tamamladı… Çiftlerde ise partneri Herbert ile iyi bir yıl geçirdiler ve Amerika Açık’ta şampiyon oldular.




Lucas Pouille: 2015’e dünya 133 numarası olarak başlayan Lucas, bu yılki tüm Slamlerde ilk turda elendi. Çalışmalarını Dubai’de sürdüren ‘94lü tenisçi Hamburg’daki yarı finalinden sonra Rusya’daki iki küçük turnuvada çeyrek final gördü ve 77 numaraya kadar yükseldi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder