22 Ağustos 2015 Cumartesi

2015 Atletizm Dünya Şampiyonası 1. Gün

2015 Atletizm Dünya şampiyonası bugün itibari ile Pekin’de başladı.4 sene önceki Deagu’daki gibi Ağustos’un son günlerine sarkacak şekilde düzenlenen bu organizasyon yine Dünya’dan birçok atlete ev sahipliği yapacak.

En fazla sporcuya sahip ülkeler Amerika Birleşik Devletleri (130), Rusya (71), Almanya (66), Büyük Britanya (63), Brezilya (58), Ukrayna (57), Jamaika (53), Kanada (51), Polonya (50), Kenya ve Fransa (46) şeklinde. Çin’in de ev sahibi olduğunu hatırlatalım.

Biz ise buraya 12 sporcuyla geldik. Herkesin farklı görüşü vardır, olumlu veya olumsuz değerlendirilebilir ama 12 sporcumuzun 6 tanesi devşirme. Yarışacak atletlerimizin branşları şu şekilde:

Kıvılcım Kaya Salman (Çekiç Atma)
Özlem Kaya ve Tuğba Güvenç (3000 Metre Su Engelli)
Sultan Haydar (Maraton)
Yasmani Copello Escobar (400 metre engelli)
Eşref Apak (Çekiç Atma)
Halil Akkaş (3000 Metre Su Engelli)
Ramil Guliyev (200 Metre)
Jak Ali Harvey (100 Metre)
Bekir Karayel (Maraton)
İlham Tanui Özbilen (1500 Metre)
Ali Kaya (10 bin Metre)

Sporcularımızdan bahsetmişken öncelikle yarıştıkları branşlarla başlamak istiyorum.

Şampiyona erkekler maratonuyla başladı. Buradaki temsilcimiz Bekir Karayel yarışı ne yazık ki tamamlayamadı. 2012 olimpiyatlarında da yer alan Karayel kariyerinin en iyi derecesini orada 2:13:21 ile koşmuş ve 76. olmuştu. Daha çok orta ve uzun mesafelerde koşan bir isim ve Türkiye içinde yapılan maraton ve yarı maratonlarda boy gösteriyor.

Maratonda Eritre’nin tek sporcusu olan Ghirmay Ghebreslassie kazandı. Bildiğimiz meşhur 10 binci Haile Gebrselassie ile – ne kadar soyadları benzese de- bağlantısı yok. Ghirmay Ghebreslassie 19 yaşında ve erkeklerde maraton kazanan en genç isim oldu. Ayrıca Eritre’ye de tarihinde ilk kez altın getirdi. Etiyopyalı Yemane Tsegay gümüşü alırken Ugandalı Solomon Mutai bronz madalyayı taktı.

Temsilcilerimizden Yasmani Copello’nun yarıştığı 400 engelli Türkiye açısından tarihi anlar yaşattı. Çeyrek finallerde 4. seride koşan Copello yarışa iyi başlayamamasına rağmen 48.89’luk derecesiyle hem serisini kazandı hem de 400 engellide Türkiye rekoru kırdı. Küba asıllı olan Copello Dünya şampiyonasından önceki formuyla zaten dikkat çekmişti. Bundan yaklaşık 15 gün önce kırdığı Türkiye rekorunu burada geliştirmiş oldu.

400 engellide Rasmus Magi, Denis Kudryavtsev, Nicholas Bett, Timofey Chalyy, Michael Tinsley, Kerron Clement, Kariem Hussein gibi önemli isimler yarı finale kalmakta zorlanmadı.

Günün son disiplini Mo Farah’ın yıllardır domine ettiği 10 bin metreydi. Burada geçen sene Avrupa şampiyonasında bronz kazanan Ali Kaya ile bulunuyorduk. Ali Mo Farah’tan sonra en iyi Avrupalı atlet olurken yarışı 27.43.692luk derecesiyle 7. bitirdi. Yarış boyu Kenyalıların sıkıştırmasına maruz kalan (Bu her zaman yapılıyor) Mo Farah yine 1. oldu ve ünvanını korudu. 2. ve 3. Kenya’dan sırasıyla Geoffrey Kipsang Kamworor ve Paul Kipngetich Tanui oldu. Tanui Moskova’dan sonra burada da bronzla yetindi.

3000 su engellicimiz Halil Akkaş beklentileri yine karşılayamadı. 3. eleme serisinde koşan Akkaş 8.54.04’lük derecesiyle çok gerilerde kaldı ve finale ulaşamadı.

Günün tabiki en çok beklenen organizasyonu erkekler 100 metre çeyrek finalleriydi. Dünya’nın en hızlısının belirleneceği disiplinin çeyrek finalleri bile oldukça tatmin etti. Justin Gatlin, Usain Bolt, Jimmy Vicaut, Nickel Ashmeade, Trayvon Bromell, Asafa Powell, Mike Rodgers, Tyson Gay, Churandy Martina, Andre De Grasse gibi isimler yarı finale ulaştı.

100 metre çeyrek finallerinin süprizi kesinlikle bize yaradı. Geçtiğimiz aylarda 9.8 koşup Amerikalı ve Jameikalılarla mücadele edebilirim diyen James Dasaolu inanılmaz bir taktik hatası ile kendi serisinde ilk 3’ün dışında kaldı. Son 20-25 metre için kendi momentumunu kaybedip rakiplerinin ne yaptığına odaklandı ve adeta son metreleri durarak geçti. Son Avrupa şampiyonu olan Dasaolu’nun bu hatası devşirme sporcumuz Jak Ali Harvey’in serisinde 3. Olup yarı finale ulaşmasını sağladı.

Sabah elemeleri yapılan kadınlar gülle atmada akşam seasında final yapıldı. 4 kere Dünya şampiyonu efsane sporcu Valarie Adams’ın Pekin’den çekildiğini açıklamasından sonra son Dünya 2.’si Christina Schwanitz en büyük favori olarak gösteriliyordu. Beklenildiği gibi oldu Schwanitz altını alırken Moskova’da bronza kalan yerel kahraman Gong Lijiao gümüşü aldı. Amerikan rekortmeni Michelle Carter ise bronz madalyayı taktı.

Kadınlar 3 adım atlama elemeleri, erkekler sırıkla atlama elemeleri, kadınlar 1500 elemelerinin yanında asıl benim en çok beklediğim birkaç müsabakadan biri olan heptatlon start aldı. 

Sabah seasında 100 metre engelli ile başlayan atletler yaklaşık 1,5 saat sonra yüksek atlamaya geçtiler. Ardından akşam seasını gülle atma ile açtılar ve günün son saatlerinde 200 metre ile noktayı koydular.

Heptatlon efsanesi haline gelmiş son olimpiyat şampiyonu (2013 Dünya şampiyonasına katılmamayı tercih etmişti.) Jessica Ennis 100 metre engellide kendi kapasitesinin bir miktar altında koştu. Hollanda’dan Nadine Visser 12.81’lik derecesiyle buradan 1153 puanı cebine koydu.

Yüksek atlamada genç yetenek ve benim de çok şey beklediğim Nafissatou Thiam beklentilerin altında kaldı. Son şampiyonalarda rahatlıkla 1.90’ları zorlayabilen neredeyse kadınlar yüksek atlamada yer alabilecek dereceler yapabilen Thiam burada 1.86’da kaldı ve iyi puanlar kazanma şansını kaçırdı. Diğer taraftan iyi yüksek atlamacı olan Hollandalılar da 1.86’dan yukarı çıkamadılar ve burayı 1.89’luk atlayışıyla Katarina Johnson-Thompson kazandı.

Akşam seasında Thiam resmen kendini affettirerek başladı. Güçlü olmadığı bir alan olan gülle atmada 15.24 ile kariyer derecesini yaptı ve 877 puan kazandı. Burada Anastasiya Mokhnyuk 13.83’de kalarak hayal kırıklığı yarattı. Carolinine Agnou kariyer derecesi 14.49 ile 827 puan kazandı. 16’lara yaklaşabilen bir diğer Ukraynalı Aline Fodorova’da 14 küsürlerde Thiam’in arkasında kaldı.

Günün son heptatlon müsabakasına Britanyalılar damga vurdu. Jessica Ennis sezonun en iyi derecesiyle 23.42 vatandaşı Katarina Johnson-Thompson 23.08 ile o da sezonun en iyi derecesini yaptı. Meşhur dekatlet Ashley Eaton’un eşi olan Brianne Eaton 23.94 ile 986 puan kazandı.
İlk günde 4 müsabaka tamamlandı ve 4005 puanla Jessica Ennis 1. Sırada vatandaşı Katarina Johnson-Thompson 80 puan arkasında 2. geliyor.3871 puanla Nadina Visser 3. ve Brianne Eaton 3865 puanla 4. sıradalar.

 

Emin Kazdaloğlu

Twitter:@Nickonharf

abcspor.com

 

 



 

 

 

 

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder