5 Ağustos 2015 Çarşamba

Vika Azarenka: Tekrar dünyanın zirvesine çıkabilir mi?

         Belarus tarihinin Max Mirnyi’yle  beraber en iyi tenisçisi olan Victoria Azarenka geçirdiği sakatlığın etkilerini atlatıyor ve sıralamada adım adım yükseliyor…


         Profil ve Gençliği: 31 Temmuz 1989 Minsk doğumlu olan Vika 15 yaşındayken Arizona’ya taşındı ve Hokey oyuncusu Nikolai Khabibulin’de desteğiyle Amerika’da yaşamaya alışarak, tenis kariyerini de ilerletti. Gençler kategorisinde 2004 Wimbledon’da yarı final oynadı; 2005’te Wimbledon’da yine yarı final oynadı, Avustralya ve Amerika’da şampiyonluklar kazandı. 2007’de ilk WTA finallerine Estoril ve Taşkent’te çıkan Azarenka bu finalleri kaybetti.


2009’da üç şampiyonluk yaşayan Vika’nın en önemli şampiyonluğu Miami’de Serena’yı yenerek kazandığı şampiyonluk oldu. RG ve Wimbledon’da da çeyrek finaller oynadı.


2010 ve 2011’de toplamda beş WTA şampiyonluğu yaşadı; iki Grand Slam’de çeyrek final oynadı ve 2011 Wimbledon’da yarı finale kaldı.


Kariyerinin Zirvesi: 2012 başında Sydney’deki küçük turnuvadan sonra Avustralya Açık’ı kazanarak Vika dünya 1 numarası oldu. Bu yıl Indian Wells-Doha-Çin şampiyonlukları kazandı, Amerika Açık’ta final, Wimbledon’da yarı final oynadı. Olimpiyatlar’a ise iki dalda katıldı; karışık çiftlerde Mirnyi ile beraber altın madalya kazandı, tek kadınlarda ise bronz madalyanın sahibi oldu.


2013’ü Avustralya Açık’a 1 nolu seribaşı olarak girdi ve şampiyon oldu. Doha finalinde de Serena’yı yendi ama dünya sıralamasında Serena’nın arkasına düşmüş oldu. Roland Garros’ra yarı final oynadı, Amerika Açık finalini Serena’ya kaybetti, Cincinnati’ne finalde Serena’yı devirmişti. Vika yılı dünya 2 numarası olarak bitirdi.


         2014 yılı: Daha önce iki kez şampiyon olduğu Avustralya’ya çeyrek finalde veda etti, sakatlıktan dolayı Amerika turu ve toprak kort sezonundan çekildi. Amerika Açık’ta çeyrek final oynaması haricinde başarı sağlayamadı ve ilk 40’ın dışına çıktı.




         2015 yılı: 1.83 boyundaki Vika, Avustralya’da dördüncü turda Cibulkova’ya kaybetti. Doha’da final oynadı ve ilk 40’a dönmüş oldu. Sakatlıktan önceki yıllarının aksine, toprak kort sezonunda müthişti. Roma’da çeyrek finalde Sharapova’ya kaybetti, Madrid’te çeyrek final öncesi Serena Williams’la epik bir maç oynadı, kendi servisinde üç maç puanı kaçırdı ve bu yıl Kvitova’nın Serena’yı yenmesi haricinde Amerikalı’nın en çok zorlandığı maçı oynadı. RG’da Serena’yı yenme noktasına geldi ama kaybetti. Wimbledon’da da yine Serena karşısında bir set kazandı ama maçı bitiremedi, ilk 20’ye dönmüş oldu.

        

        US Open öncesi: Dünya sıralamasında 19.olan Vika, doğum gününü kutladıktan sonra Washington’dan çekildiğini açıkladı. Takvimde Montreal ve Cincinnati turnuvaları var ve sonra da son üç yılda iki final-bir çeyrek final oynadığı Amerika Açık var. Geçen yıl, çeyrekte Makarova’ya kaybetmişti, ondan önceki yıllarda finalde Serena’ya takılmıştı. Final öncesinde Serena’yla karşılaşmazsa finale kadar ilerlemesinin çok muhtemel olduğunu düşünüyorum; Serena’yla karşılaştığı zaman da bu yıl Kvitova’nın galibiyeti haricinde Serena’yı en çok zorlayan raket olduğunu hatırlayalım…







        


 sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder