16 Aralık 2015 Çarşamba

2015 - Kadınlarda Türk tenisi

2015’te kadın Türk tenisçiler, erkeklere göre çok daha başarılı bir yıl geçirdiler. Çağla Büyükakçay yerinde saydı sayılır ama etkileyici yıl sonu performansıyla Türkiye’nin 1 numarası olmayı sürdürdü. Geleceğe dair en umutlu olduğumuz isim İpek Soylu bir ara Çağla’yı da geride bıraktı ama yılı Türkiye’nin 2 numarası olarak tamamladı. Başak-Pemra-Ayla-Melis-Berfu ilk 600 içindeki diğer tenisçilerimiz…


    ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY: Geçen yılı 141 numarada bitiren Çağla yılı Shenzhen’de açtı ve Lara Arruabarrena’yı yendi.


Büyük Turnuvalar: Dört Slam’de de elemelere katılan Çağla için bu yılda da Grand Slam ana tabloya kalma başarısı gelmedi. Bu yılki elemelerde sadece Avustralya’da tur atlayabildi, ikinci turu da geçti ama elemelerin finalinde kaldı. Roland Garros-Wimbledon ve Amerika Açık’ta elemelere ilk turdan veda etti.


Önemli Galibiyetler: Birmingham’daki elemelerde Voegele’yi yenmeyi başardı ama elemelerin finalinde kaybetti… Dubai’deki ITF turnuvasında çeyrek finalde Alexandra Dulgheru’yu –geriden gelerek- yenmesi bu yılki en önemli tekler galibiyeti oldu. Aynı turnuvanın finalinde de tecrübeli Koukalova’yı yenmeyi başardı.


Şampiyonluk: Bu yıl ITF turunda elde ettiği başarılar Amerika Açık sonrası yılın son döneminde geldi. Batum’daki turnuvada tüm setlerde çok rahattı, tiebreak bile oynamadı ve şampiyon oldu. Dobrich ve Bükreş’te yarı finaller oynadıktan sonra Dubai’de Dulgheru-İpek Soylu-Koukalova’yı yenerek kariyerindeki ilk $ 75.000 ödüllü turnuvayı kazandı.


FED Cup: Çağla, müthiş bir FED Cup yılı geçirdi. Türkiye’nin Britanya-Ukrayna-Lihtenştayn ile aynı grupta yer aldığı turda Çağla, Ukrayna ve Britanya karşısında çok zor maçlara çıktı ve ikisinden de galibiyetle ayrıldı. Ukrayna’lı genç Elina Svitolina’yı üç sette geçti –hem de final setinde oyun kaybetmeden- Britanya’ya karşı Heather Watson’ı yendi... Bu galibiyetlerle ‘FED Cup Heart Award’ kazandı ama Türkiye gruptan çıkamadı.




             İPEK SOYLU: Geçen yılı 319 numarada bitiren İpek bu yılı devamlı yükselişle geçirdi. İlk olarak ilk 300’e girdi, ilk 200’e girdikten sonra bir ara Türkiye’nin 1 numarası da oldu ama yıl sonunda Çağla’nın başarılı sonuçlar almasıyla 2 numaraya döndü; yılı toplamda 158.olarak bitirdi. İpek’in içinde yer aldığı ’95-’96-’97 jenerasyonunu dikkate alırsak İpek 18.sırada yer alıyor.


Büyük Turnuvalar: İpek bu yıl WTA’in en prestijli Premier turnuvalarından sadece Miami’de elemelere katıldı ve Mitu’yu yenerek tur atladı, devamında Dulgheru vatandaşının intikamını aldı… Moskova’daki Premier turnuvasında elemelerde Koukalova’ya kaybetti… Bu yıl ilk Grand Slam eleme maçını Amerika Açık’ta oynadı. Bir tur geçti, Bondarenko’ya kaybetti... İstanbul’daki WTA turnuvasında ise wildcardla mücadele etti. İlk gün gece yarısı biten maçta müthiş bir geri dönüşle kazanmaya yaklaştı, Tatishvili’nin tansiyonu düştü ve maçtan çekildi; Rybarikova’ya kaybetti...


Önemli Galibiyetler: Yukarıda da bahsettiğimiz Miami’deki Mitu galibiyeti, İstanbul’daki Tatishvili galibiyetleri etkileyici galibiyetler oldu. Osprey’deki ITF turnuvasında Kasatkina’yı, Bursa’daki ITF turnuvasında Kulichkova’yı yenmeyi başardı…


Şampiyonluk: Bu yılki tek şampiyonluğu Bursa’daki turnuvada geldi. Toprak zeminde oynanan turnuvada kariyerindeki ilk $ 50.000 ödüllü turnuvayı kazanmış oldu… Caserta’da finalde Kasatkina’ya kaybetmişti; Dubai’de final öncesi Çağla onu durdurdu.




       BAŞAK ERAYDIN: Yıla 502 numarada başlayan Başak, sezonun ilk yarısında çok kötü sonuçlar aldı ve 600’lü basamaklara kadar indi. Haziran ayında önce Balıkesir’de, sonra Sakarya’da iki hafta içinde iki şampiyonluk kazanmayı başardı. Balıkesir’de Ayla ve Melis’i, Sakarya’da ise turnuvanın 3-1-2 no’lu seribaşlarını eleyerek şampiyon oldu. Yıl sonuna doğru Moskova’da elemelerden başlayıp finale kadar yükseldi, Minsk’te finalde kaybetti ve yılı 267 numarada bitirdi.



PEMRA ÖZGEN: Bu listede yer alan en tecrübeli tenisçi olan ‘86lı Pemra, bu yıla 262 numarada başlamıştı. Yıla Stuttgart’daki turnuvada final oynayarak iyi başladı. Oslo’da şampiyon oldu; FED Cup’ta Ukrayna karşısında Tsurenko ile oynadığı tekler maçını kaybetti ve bu maçın tura mal olduğunu söyleyebiliriz. Yıl sonuna doğru Herakleitos’ta da şampiyon oldu ama yılı ilk 300 dışında tamamladı.



       AYLA AKSU: ‘96lı tenisçi yıla 955 numara olarak başlamıştı ve bu yıl çok başarılı sonuçlar aldı. Bu yıl dört final maçının üçünü kazandı (Adana’dan sonra Bursa-İzmir’de arka arkaya gelen şampiyonluklar) İstanbul’da finalde Melis Sezer’e kaybetti; Adana finalinde Melis’i yenmişti ve yılı 401 numarada bitirdi.


MELİS SEZER: ‘93lü tenisçi bu yıl altı final maçı oynadı ve Antalya ile İstanbul’da şampiyonluklar yaşadı. Bu yılı 415 numarada bitirdi ve üstüste beşinci yılda da sezonu 350-500 arasında bitirmiş oldu.


      BERFU CENGİZ: Listenin en genç tenisçisi olan ‘99lu Berfu Cengiz ayrıca bu yıl en çok basamak atlayan Türk tenisçi oldu. Yıla 1244 numarada başladı, yılın hemen başında Antalya’daki turnuvada final oynama başarısını gösterdi. Bu turnuvada kendisinden daha tecrübeli olan ve sıralamada kendisine göre üstte olan Başak-Melis-Evhimova üçlüsünü yenmeyi başardı. Yılın kalanında ITF şampiyonluğu yok, üç yarı final oynadı ve Mısır’daki gençler turnuvasında şampiyon oldu. Bu yılki en dikkat çekici galibiyeti ise WTA İstanbul Elemeleri’nde dünya 157 numarası Beygelzimer’e karşı gelmişti, elemelerin finalinde Panova’ya yenildi.








sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder