21 Aralık 2015 Pazartesi

ATP Tenis – Yılın Ödülleri

ATP'de 2015 yılını 'yılın ödülleri'ni yazarak hatırlayalım... (ödüller gerçekte verilmemektedir, kişisel yorumlara dayanmaktadır)


YILIN OYUNCUSU: Tartışmasız olarak Novak Djokovic bu ödülü hak etti. Novak Djokovic sezonun ilk turnuvasında Doha'da çeyrek finalde Ivo Karlovic'e kaybettikten sonra mükemmel bir sezon geçirdi. Dört Grand Slam, sekiz Masters turnuvası, iki 500 puanlı turnuvaya katılan Djokovic bu turnuvaların tamamında finalde çıktı ve üç Grand Slam-altı Masters turnuvası kazandı. Yıl Sonu Finalleri'nde son iki maçta Nadal ve Federer'i çok da zorlanmadan yendi ve üstüste dördüncü kez bu turnuvayı kazanma başarısını gösterdi. Djokovic, Karlovic haricinde bu yıl hiçbir sürpriz yenilgi almadı. Üç kez Federer'e, birer kez Wawrinka ve Murray'e kaybetti. Miami'deki Dolgopolov maçı ve Roma'daki Bellucci maçı  seribaşı olmayan rakipleriyle karşılaştığı ve zorlandığı maçlar oldu.







Yılın YÜKSELEN YILDIZI (tecrübeliler) : Burada ödülü Richard Gasquet'ye veriyorum. Yıla 26 numarada başlayan Gasquet, bu yıl Wimbledon'da yarı final, Amerika Açık'ta çeyrek final gördü. İki Masters turnuvasında çeyrek final oynadı. Yıl Sonu Finalleri'ni kılpayı kaçırdı.











Yılın YÜKSELEN YILDIZI(gençler) : Burada da ödül bir Fransız'a gidecek. '89lu Benoit Paire kariyerinde beklenen patlamayı biraz geç yaptı. Şubat'ta dünya 149 numarası olan Paire, yılın ilk yarısında kendine geldi. Temmuz'da Bastad'ta kariyerinin ilk ATP şampiyonluğunu elde etti. Amerika Açık'ta son finalist Kei Nishikori'yi geriden gelerek yenmeyi başardı ve bu turnuvada dördüncü tur oynadı. Tokyo'daki turnuvada güçlü rakipleri Dimitrov-Kyrgios-Nishikori'yi yendi ve finalde Wawrinla'ya yenildi. 





Yılın DÜŞENİ: Onun düşüşü yaşla ilgili olsa da, beklenenden daha dramatik bir düşüş gösterdiğini söyleyebiliriz. 2001 ve 2002 yıllarında dünya 1 numarası olan Hewitt'in sıralamada zirvede olmasını beklemezdik ama en azından 300 numarasının kıyısında olmasını da beklemezdik.





Yılın GENÇ YILDIZI: ATP, bu ödülü Alex Zverev'e vermiş olsa da, ben Zverev'in elinden alıp Hyeon Chung'a vereceğim. Yıla 120 numarada başlayan '96lı tenisçi bu yıl Challenger turunda beş final oynadı ve üçünü kazandı; Amerika Açık'ta ilk Grand Slam tecrübesini kazandı ve tur atladı, biraz daha tecrübeli ve şanslı olsaydı Wawrinka'yı da yenmesinin mümkün olduğunu yazabiliriz. Yıl sonunda 52 numaraya kadar yükseldi.




Yılın AMERİKALIsı: Amerika Kıtasının 1 numarası Milos Raonic, 2 numarası John Isner ama bu ödülü Jack Sock'a vereceğim. Mart'ta dünya 57 numarası olan '92li tenisçi Houston'da kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı, Stockholm'de Gasquet-Simon'u yenerek final oynadı, Basel'de yarı final oynadı. Yılı 25 numara olarak bitirdi.












Yılın AFRİKALIsı: Açık ara üstünlükle Kevin Anderson yine Afrika'nın en iyi tenisçisi oluyor. Kevin, bu yıl AEGON'daki turnuvadaki Wawrinka'yı yendi ve daha sonra finalde Murray'e yenildi. Amerika Açık'ta Thiem'den sonra Murray'i yendi ve kariyerinde ilk kez bir Slam'de çeyrek finale yükseldi. Wawrinka'ya kaybetti.






Yılın AVRUPALIsı: Yılın oyuncusu ödülünü verdiğimiz Novak Djokovic tabii ki bu ödülün sahibi olacak. İkinci sıraya ise Andy Murray'i koyuyorum,  bu yıl iki Masters şampiyonluğu kazanan Murray, Grand Slam'lerde bir final ve iki yarı final oynadı. Amerika'da dördüncü turda Kevin Anderson'a kaybederek uzun süre sonra bir Slam'de çeyrek final öncesi elendi. En önemli başarısı ise Britanya'yı neredeyse tek başına Davis Cup şampiyonu yapması oldu.







Yılın ASYALIsı: Kei Nishikori Asya'nın 1 numarası olmayı sürdürüyor; Masters turnuvalarında iki yarı finali var, iki 500'lük turnuva kazandı... Asya tenisi için ümit verici bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Hyeon Chung-Yuki Bhambri-Taro Daniel-Yoshihito Nishioka yılın yükselen Asyalıları oldular.







Yılın AVUSTRALYALIsı: 71 numaradan 17 numaraya kadar yükselen Bernard Tomic ülkesinin en iyi tenisçisi oldu. Bogota'daki küçük turnuvada şampiyon olduktan sonra, Shangai Masters'da çeyrek final oynadı ve Djokovic'i iki tiebreak'e zorladı... Nick Kyrgios ve Thanasi Kokkinakis geriden gelen Avustralyalılar. Kyrgios'un Wawrinka ile yaşadığı gerginlik ve saha içi hareketleri kendisine karşı antipatik duygular uyandırdı, Thanasi yılın yükselen isimlerden biri oldu.



Yılın HİKAYEsi: '89lu tenisçi Inigo Cervantes kariyerinin başlarında büyük başarılar kazanamadı. 2013'te iki kalça ameliyatı geçirdikten sonra rehabilitasyon sürecini tekerlekli sandalyede geçiren ve sonrasında müthiş azmiyle çalışmalara dönen Inigo, Nisan'da 277 numaraya kadar düştükten sonra Challenger turunda altı final oynadı ve bunların dördünü kazandı. İlk 70'in kapısında bulunuyor.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder