9 Aralık 2015 Çarşamba

ATP Tenis – İnenler ve Çıkanlar

2015’te erkekler tenisinde üst sıralarda genellikle değişmeler olmadı ama arka sıralarda değişmeler oldu, göze batan değişmeleri sıralayalım. (Sıralamalar etkileyici yer değişimlerine göre sübjektif olarak yapılmıştır, üst sıralarda yer alan isimler dışında genellikle 30-40 sıra değiştirenlere dikkat edilmiştir)



                                         YÜKSELENLER



23-Robin Haase: Mart’ta sıralamada 104 numara olan Hollandalı tenisçi, Indian Wells’te Wawrinka’yı geçti ve son 32’ye kaldı; Estoril’de Feliciano’yu yendi ve çeyrek finale kaldı, bir de Challenger turnuvası kazandı ve 60lı sıralara yükseldi.


22-Nicolas Mahut: Tecrübeli tenisçi, bu yıl 124.basamağa kadar düşmüştü. Yılın ikinci yarısında; Hertogenbosch’da elemelerden gelip şampiyon oldu; Metz’de çeyrek final oynadı ve yılın son iki Slam’inde tur atladı, 60’lı sıralara geri döndü.


21-Evgeny Donskoy: Yılın ilk yarısında 213 numaraya kadar düşen Rus tenisçi, bu yıl Challenger turunda dört final oynayıp birini kazandı, Moskova’daki ATP turnuvasında yarı final oynadı ve ilk 100’e girdi.



20-Munoz De La Nava: ‘82li İspanyol yılın ilk yarısında yokları oynadı ve 200’ün de dışına çıktı. Yedi Challenger finali oynayan ve bunların üçünü kazanan tecrübeli tenisçi 75 numaraya yükseldi.



19-Taro Daniel: Amerika’da doğan ve çalışmalarını Valencia’da sürdüren genç Japon tenisçi, 1.93’lük boyuyla ‘kısa boylu Japon tenisçi’ algısını yıkmak için yükselişe geçti. Bu yıl dört Challenger şampiyonluğu elde eden Daniel ilk 100’e girdi.



18-Rajeev Ram: 31 yaşındaki Amerikalı tenisçi sezona kötü başladı ve 180li sıralara geriledi. Newport’ta Isner ve Karlovic’i yenerek şampiyon oldu, Amerika Açık’ta bir tur geçti ve 86.sıraya yükseldi.



17-Guido Pella: Bu yıl Challenger turunda dört finale ve çıkan ve bunlar üçünü kazanan ‘87li Arjantinli 73.sıraya kadar yükseldi.



16-Federico Delbonis: ‘90lı tenisçi Mart’ta 88 numara olduktan sonra iki Challenger turnuvası kazandı, Cenevre’de yarı final oynadı ve 52 numaraya çıktı.



15-Borna Coric: ‘96lı tenisçi yıla 90 numarada başlamıştı. Dubai’de Andy Murray karşısında çok sürpriz galibiyet elde etti, Roland Garros’ta iki tur geçti, üç küçük turnuvada çeyrek final gördü ve ilk 50 içine girdi.



14-Donald Young: ‘89lu tenisçi beklenen çıkışı biraz geç gösterdi. Ağustos’ta 79 numara olan Donald’a Amerika turu yaradı. Rogers Cup’ta Berdych’i yendi, son 16’da elendi. Amerika Açık’ta üç tur geçmeyi başardı. Son olarak Basel’de de Kevin Anderson’ı yendi ve çeyrek finalde elendi; ilk 50’ye girdi.



13-Teymuraz Gabashvili: Nisan’da 100 numara olan Rus tenisçi, Roland Garros’ta üç tur geçmişti. Washington’da Andy Murray’i yenip çeyrek finale çıktı ve yılı 50.sırada bitirdi.



12-Inigo Cervantes: Mayıs’ta 277 numarada olan ‘89lu tenisçi, bu yıl altı Challenger finaline çıktı ve bunların dördünü kazandı, ilk 80’e girdi.



11-Yuki Bhambri: ‘92li Hintli tenisçi, bu yıl en çok basamak atlayan erkek tenisçi oldu. Şubat’ta 414 numaraya düştükten sonra Challenger turunda altı finale çıktı, bunların yarısını kazandı ve ilk 100’e girdi.



10-Sam Groth: ‘87li tenisçi de kariyerinin ikinci yarısında açılan isimlerden biri oldu. Nisan’da 93 numara olduktan sonra Wimbledon’da iki tur geçti; Washington ve Stuttgart’ta çeyrek finalist oldu ve 53 numaraya kadar yükseldi.



9-Hyeon Chung: Yıla 120 numarada başlayan Hyeon, Challenger turunda beş final oynadı ve üçünü kazandı. Amerika Açık’ta bir tur geçti ve Wawrinka karşısında da müthiş performans sergiledi. 52.basamağa yükselen ‘96lı tenisçinin geleceğinin çok parlak olduğunu yazabiliriz.



8-Aljaz Bedene: Bu yıl Britanya için mücadele etmeye başlayan Slovenya doğumlu tenisçi, Davis Cup’ta Britanya’yla şampiyonluk yaşamadı ama sıralamada 100’den fazla basamak atlayarak kariyerinin altın sezonunu geçirdi. Sene başında Chennai’da final oynamıştı; üç Challenger şampiyonluğu yaşadı.



7-Thomaz Bellucci: Son yıllarda beklenen çıkışı yapamayan aksine sürekli düşüşte olan Brezilyalı tenisçi Mart’ta 87 numarada yer aldı. Cenevre’de üç yıl aradan sonra ilk şampiyonluğunu elde etti; Amerika Açık’ta iki tur geçti, ayrıca Roma’da Djokovic’le oynadığı maçta bu yıl Djokovic’i en çok zorlayan iki seribaşı olmayan tenisçiden biri oldu. –diğeri de Dolgopolov- Yılı 30 numarada tamamladı.





6-Viktor Troicki: Yılı 100 numarada açan tecrübeli Sırp yılın özellikle ilk bölümünde müthişti. Slamler’de Avustralya ve Amerika’da ikişer tur, Wimbledon’da üç tur geçti… AEGON’da yarı finale kadar çıktı. Stuttgart’ta Nadal’a finalde kaybetti, 17 numaraya kadar çıktı. Yılın son bölümünde kötü olunca sıralamada biraz yer kaybetti.









5-Jack Sock: ‘92li tenisçi Mart’ta 57 numara olduktan sonra yükselişe geçti. Houston’da kariyerinin ilk şampiyonluğu kazandı; Roland Garros’ta son 16’ya kaldı. Aradaki bölüm de çok iyi değildi ama Amerika turu ve sonrasındaki küçük turnuvalarda istikrarlı sonuçlar elde etti. 500’lük turnuvalarda Washington-Pekin çeyrek finalleri var, Basel’de yarı final oynadı. Stockholm’de Simon ve Gasquet’i yendi, finalde Berdych’e kaybetti. Yılı 25 numara olarak kapattı.














4-Dominic Thiem: Genç tenisçi bu yıl 52 numarada başlamıştı, 20’ye kadar çıktı. Miami Masters’da çeyrek finale yükseldi ve kariyerinde ilk kez bir Masters’da çeyrek finale çıkmış oldu. Bu yıl Nice-Umag-Gstaad’taki 250’lik turnuvalarda şampiyon oldu; Umag-Gstaad’ta arka arkaya iki haftada kazandı.








3-Bernard Tomic: Yıla 71 numarada başlayan genç Avustralyalı tenisçi yine ‘dev tenisçilerle karşılaştığında dağılma eşiği’ni aşamadı ama istikrarlı bir performans sergileyerek ilk 20’ye girdi. Slam’lerde çok fazla ilerleyemese de ilk turlarda başarılı oldu, Shangai’da çeyrek final oynadı ve çeyrek finalde Djokovic’i iki sette de tiebreak’e zorladı.






2-Richard Gasquet: Yıla 26 numarada başlayan Richard, muhteşem bir grafiğe imza attı. Slamler’de RG’da dördüncü tur, Wimbledon’da yarı final ve Amerika’da çeyrek final başarıları elde etti.  Yılın ikinci yarısında iki Masters çeyrek finali gördü; Basel’de yarı finale ilerledi ve iki küçük turnuva şampiyonluğu elde etti… Yıl Sonu Finalleri’ne kalamadı ama yılı dokuz numarada bitirerek birinci alternatif isim oldu.



1-Benoit Paire: Bir numarayı da yine bir Fransız’a veriyoruz. ‘89lu Paire kariyerindeki patlamayı biraz geç de olsa yaptı. Şubat’ta 149.olduktan sonra adım adım yükseldi; Bastad’ta kariyerinin ilk şampiyonluğu yaşadı; en büyük çıkışı ise yılın son bölümünde geldi. Amerika Açık’ta ilk turda son finalist Nishikori karşısında iki maç sayısı çevirdi ve maçı kazanmayı başardı. Bu turnuvada çeyrek finalin kıyısından döndü… Rakuten’deki 500 puanlı turnuvada Dimitrov-Kyrgios-Nishikori’yi yendi ve finalde Wawrinka’ya kaybetti, ilk 20’ye girmeyi başardı.










                          DÜŞENLER



8-Santiago Giraldo: Kolombiyalı tenisçi yılın ilk bölümünü iyi geçirmişti. Mart’ta 31 numara olduktan sonra Cenevre’deki yarı finali hariç turnuvalarda başarı gösteremedi ve 71.basamağa düştü.



7-Jurgen Melzer: Tecrübeli tenisçi, Mart’ta 77 numarada iken büyük bir düşüş gösterdi ve ilk 150’nin dışına çıktı.



6-Tommy Robredo: Tecrübeli İspanyol tenisçi, yılı 17 numara olarak açmıştı ama 42’ye kadar geriledi.



5-Grigor Dimitrov: Genç tenisçi, yılı 10 numara olarak açmıştı. Sezonun ilk yarısında iyiydi diyebiliriz; Monte Carlo ve Madrid’te çeyrek finaller oynadı. Yılın ortalarında kötüydü; son bölümde biraz toparlansa da sıralamadaki düşüşünü engelleyemedi, 28 numaraya kadar geriledi, yeni koçuyla beraber gelecek yıl daha iyi olacağını düşünüyorum.








4-Laurent Lokoli: Potansiyelli genç Fransız tenisçi, çok dramatik bir düşüşe imza attı. Mart’ta 207 numara iken yıl sonunda 583 numaraya kadar düşen tenisçinin, vatandaşı Paire gibi bir geri dönüşe imza atıp atamayacağını göreceğiz…









3-Mikhail Youzhny: 2014’te yavaş yavaş düşen Youzhny bu yıl abarttı. Yılı ilk 50 içinde açtıktan sonra, ilk 150’nin dışına kadar çıktı.















2-Marinko Matosevic: Mart’ta 72 numarada bulunan tecrübeli tenisçi, aldığı başarısız sonuçlardan sonra ilk 300’ün dışına çıkmaya çok yaklaştı.













1-Lleyton Hewitt: Düşen isimlerde de, çıkan isimlerde olduğu gibi ilk iki sıra aynı vatandaşlığı paylaşanların oldu. 2001 ve 2002 yıllarında dünya 1 numarası olan Hewitt bu yıl 290 numaraya kadar düştü.



















                          İNİŞ-ÇIKIŞ GÖSTERENLER



6-Steve Darcis: Davis Cup’ta Belçika ile final oynayan Darcis 158 numara olarak başladı. Miami’de iki tur geçti, bir Challenger şampiyonluğu yaşadı ve Bastad’da yarı final oynadı; 100 basamak atlayan Darcis yılın son bölümünde kötü sonuçlar alında 86 numaraya düştü.





5-John Millman: Genç Avustralyalı ilk 150’nin dışında başlamıştı. Dört Challenger finali oynadı, iki şampiyonluk elde etti ve 71.sıraya çıktı. Yılın son bölümünde katıldığı turnuvalardan erken elendi ve 91’e düştü.












4-Nicolas Almagro: Eski dünya 9 numarası, bu yıla 70 numarada başlamıştı. Yılın ilk yarısında katıldığı toplamda altı turnuvada başarı gösteremedi ve Mayıs’ta 174’e indi. Yılın ikinci yarısında bir ITF turnuvası kazandı, Kitzbühel'deki 250 puanlık turnuvada yarı final oynadı ve 73.basamağa çıktı.
















3-Lukas Rosol: Tecrübeli Çek tenisçi, 29 numarada başladı. Yılın ilk yarısında katıldığı tüm turnuvalarda başarısız oldu, 87’ye düştü. Yılın ikinci bölümünde; Viyana'daki 500 puanlı turnuvada Tsonga'yı yenip çeyrek finale çıktı, 55’e çıktı.









2-Alexandr Dolgopolov: 23’te başladı. Bu yılki tüm Slam'lere erkenden veda etti ve küçük turnuvalarda da başarısız oldu. 80’e düştü ve yılın en iyi turnuvasını Cincinnati'de geçirdi. Elemelerden başladıktan sonra Tomic-Janowicz-Berdych'i yendi ve yarı finalde Djokovic'e kaybetti. 36’da tamamladı.










1-Ernests Gulbis: Yıla 13’te başladı; korkunç bir düşüşle 117’ye kadar indi. Bu yıl katıldığı tüm Slam'lere erkenden veda etti, yılın ilk yarısındaki on turnuvanın sekizine ilk turda, ikisine ikinci turda bitirdi. Rogers Cup'ta elemelerden başlayıp çeyrek finale kadar ilerledi. Viyana'daki 500 puanlı turnuvada yarı finale kadar ilerledi. Yılı 79’da bitirdi.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder