14 Aralık 2015 Pazartesi

Marsel İlhan ve 2015 erkeklerde Türk tenisi

2015’te Türk erkekler tenisi yine bildiğimiz gibi devam ediyor. Her ne kadar beğenmesek de, istikrarsız performans sergilese de Marsel İlhan Türk erkekler tenisinin açık ara 1 numarası olarak yoluna devam ediyor. ATP 114 numarası olan Marsel’in dünya sıralamasında ilk 450 içinde yer alan tek Türk tenisçi olduğunu tekrar yazalım…



MARSEL İLHAN’ın Sezonu: ’87 doğumlu tenisçi, geçen yılın sonunda yakaladığı yükselişi bu yılın ilk yarısında da sürdürdü. Mart’ta ve Temmuz’da 77 numaraya kadar çıkmayı başarmıştı ama yıl sonundaki kötü performansıyla sıralamada gerilere düştü ve ilk 110’un dışına çıktı.



ÖNEMLİ GALİBİYETLER: Burada üç kritik galibiyetten bahsedeceğiz… Sert-toprak-çim kortlarda birer kritik galibiyet alarak galibiyetleri zeminlere pay etmiş oldu. İlk kritik galibiyetinde –sezonun en önemlisi- Dubai’deki çeyrek finale kalma mücadelesinde Feliciano Lopez’i –geriden gelerek- devirdi ve sonrasında dünya 1 numarasıyla karşılaştı… Marsel, bu turnuvada önceki turda da belalısı Alex Zverev’i yenmişti… Marsel, Djokovic karşısında iki sette de birer oyun kazanabildi.


_ Roma’da ilk turda seribaşı olmayan önemli isimlerden Adrian Mannarino ile eşleşen Marsel önemli bir galibiyete –rahatça- imza attı. Sonraki turda son on yılın en önemli isimlerinden Rafael Nadal ile karşılaştı, Marsel maçta sadece iki tane oyun kazanabildi.


_ Sezonun son önemli galibiyeti Wimbledon’da geldi. İki yıl öncesinin yarı finalisti Jerzy Janowicz ile eşleşen Marsel, maçı dört sette kazandı… Sonraki turda tecrübeli seribaşı Kevin Anderson’la karşılaştı ve ilk seti tiebreak’le kazanmayı başardı. İkinci seti kazanmak için de avantajlı olan Marsel, tiebreak’te arka arkaya hatalar yaptı ve sonraki iki seti kazanan Kevin turladı.


TEK FİNAL: Marsel, yılın tek finalini Mersin Cup Challenger turnuvasında oynadı. Finale kadar Karatsev-Hamou-Hanescu-Krajinovic’i yenen Marsel, finalde Coppejans karşısında iki sette de 2-6 ile kaybetti ve ikincilik kürsüsünde kaldı.



DİĞERLERİ: Avustralya Açık ve Roland Garros’ta ilk tur maçlarında Stan Wawrinka’ya çarptı; Amerika Açık ilk turunda –kafa olarak tenisi bırakmış olan- Radek Stepanek’i yendi, ikinci turda Paire’e kaybetti… ATP 500 turunda Barcelona’da oynadı; ilk turda Ward’ı rahat geçti, ikinci turda Feliciano rövanşı aldı… ATP 250 turunda ise katıldığı yedi turnuvanın beşine ilk turda, diğer ikisine de ikinci turda veda etti.



DAVIS CUP: Çok iyi bir Davis Cup yılı geçirdiğini söyleyebiliriz. Mersin’deki Güney Afrika serisinde zayıf rakipleri Vorster-Wolmarans’ı yenmeyi başardı… İstanbul’daki Belarus maçlarında ise Gerasimov ve Zhrymont’u yendi; Gerasimov karşısında 0-2’den, Zhrymont karşısında 0-1’den döndü…






CEM İLKEL: ‘95li Cem bu yıl ilk 400’e girmeye çok yaklaşsa da bunu başaramadı, yılın sonlarında biraz daha düştü ve 470’te bitirdi. Cem bu yıl önemli turnuvalara katılmadı; iki tane ATP 250 turnuvasında ana tabloya wild card’la katıldı ve ilk turdan elendi. İstanbul’da Gimeno-Traver, Moskova’da ise Gabashvili onu rahatça yenen isimler oldular. Challenger turunda da önemli galibiyetler alamadı, iki tane ITF Futures turnuvasında final oynadı. Davis Cup maçlarında iki seride de final maçını oynayan isimdi. Güney Afrika karşısında Roelofse’yi -1-2 geriden gelerek- yendi ve Türkiye’yi yarı finale taşıdı. Belarus serisinde ise iki maçını da kaybetti ki Gerasimov’la oynadığı final maçında defalarca maça dönme fırsatını elde etmişti ama son vuruşları yapamadı.



ALTUĞ ÇELİKBİLEK: ‘96lı Altuğ, yılın ilk yarısının 1000’li sıralarda geçirdi, ikinci yarıda ise müthiş bir çıkış gösterip ilk 600’e kadar ilerledi. Altuğ’un ITF Futures turnuvalarında dört yarı finali var.









Barış Ergüden, Anıl Yüksel, Barkın Yalçınkale, Tuna Altuna sıralamada geride olan görece tecrübeli isimler, bu yıldan sonra da ilerleyeceklerini sanmıyorum…



Şu anda sıralamada geride olsalar da ‘97li Sarp Agabigun, ‘98li Çağatay Sami Söken gelecekte ilk 500’e ve daha yukarılara çıkmaları muhtemel isimler…








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder