12 Mayıs 2015 Salı

Euroleague Final-Four Zamanı

                Turkish Airlines Euroleague’de final-four haftasına geldik. Son olarak 2007’de Panathinaikos final-four’a  ev sahipliği yapıp kupayı kazanmıştı, bu kez Real Madrid aynı başarıyı yakalamanın peşinde…


                Bu yazıda, takımların final-four’a nasıl kaldıklarını kısa hatırlayalım; sonraki yazıda final-four eşleşmelerine yönelik yazacağım…




                Real Madrid: Son iki yılın Euroleague finalisti Real Madrid yeni sezona başlarken kadrosunu fazla değiştirmedi. Koç Pablo Laso görevinde kalırken, Mirotic NBA’e gitti ve yerine Nocioni transfer edildi. Dünya Kupası’nda iyi bir performans sergileyen pivot Ayon’la beraber dış oyuncular Rivers ve Maciulis transfer edildiler.



                İlk turda zorlu A Grubu’nda yer alan Real Madrid, Efes deplasmanı ve iç sahada Unics Kazan maçlarını kaybederken, kazandığı maçlarda da izleyenleri –en azından beni- pek tatmin etmedi, geçen yıllarda olduğu gibi, oyun içinde bir süre patlama yapan Real Madrid rakip takımın karşı koyması durumunda çok zorlandı… Top16 döneminde Real Madrid bambaşka bir havaya büründü. Sergio Rodriguez’in kendine gelmesi, Reyes’in kariyerinin en iyi dönemlerinden birini geçirmesi, Ayon’un takıma tamamen uyum sağlaması derken Real Madrid arka arkaya galibiyetler elde etti ve ilk yedi maç sonunda grup liderliğini neredeyse garantilemiş oldu.



                Real Madrid’de Rudy Fernandez 13s- 3r- 3a- 1.5tç ortalamalarıyla en verimli oyuncu, Reyes 11.5s- 5.5r ortalamalarına sahip, Rodriguez 11s- 5a ortalamalarıyla oynuyor, Llull 10s- 6a.



                Fenerbahçe Ülker: Obradovic’le ikinci yılına giren Fenerbahçe Ülker sezon başında kadroda önemli değişiklikler yaparken, önemli bir oyun kurucu ve baskın bir pivot transfer etmedi. Emir-Bjelica-Oğuz-Zoric takımda kaldılar, Hickman-Goudelock-Vesely-Erden takıma katılan önemli isimler oldular.



                Fenerbahçe Ülker ilk turda zorlu C Grubu’nda yer aldı. Panathinaikos deplasmanında alınan farklı yenilgi ve sonrasında İstanbul’da Barcelona’ya karşı alınan yenilgi ‘’bu sene de mi hayal kırıklığıyla geçecek?’’ sorusunu akıllara getirdi ama devamında öyle olmadı. Arka arkaya alınan altı galibiyet –en önemlisi Barcelona deplasmanı- grup ikinciliğini getirdi… Top16 öncesi Nikos Zisis’in transferiyle Hickman da daha rahat oynamaya başladı. Top16’de ilk maçta CSKA’ya yenilen FBÜ üçüncü maçında da İstanbul’da Oly’ye yenildi ve zirve yarışından uzakta kaldı. Buna rağmen, arka arkaya gelen galibiyetler takımı tekrar havaya soktu. Moskova ve Pire deplasmanlarında alınan galibiyetler takımı ikinci sıraya kadar taşıdı… Çeyrek finalde karşı grubun üçüncüsü Maccabi’yle eşleşen FBÜ ilk maçı geriden gelip kazanmayı başardı, ikinci maçı baştan sona üstün götürdüler, üçüncü maçta Maccabi beklendiği gibi hızlı başladı, rakibinin rüzgarını durduran FBÜ maç boyu tempoyu düşürdü ve uzatmada kazanarak final-four biletini aldı.


                Fenerbahçe Ülker’de Bjelica 12s- 8.5r- 2a ortalamalarıyla açık ara en verimli oyuncu. Goudelock müthiş şut yüzdeleriyle 16s- 2r- 2a ortalamalarına sahip, Vesely 11s- 5.5r- 1b ve Bogdanovic 10s- 3r- 3a ortalamalarına sahipler.



                CSKA Moskova: Sezon başında koçluğa Itoudis’i getiren CSKA en önemli transfer hamlesini Nando de Colo ile yaptı. Khryapa sezonun büyük bölümünde sakatlığı nedeniyle forma giyemedi, Krstic’in ayrılmasından sonra pivot transferi yapılmadı, Vorontsevich’in takımdaki süreleri arttı, Nichols-Korobkov da zaman zaman süre alan isimler oldular.



                İlk turda zayıf B Grubu’nda yer alan CSKA Moskova çok rahat maçlar çıkardı. İlk turdaki tüm maçlarını kazanan CSKA ilk turda sadece Malaga deplasmanındaki maçını zorlanarak kazandı… Top16’de ilk yarıda İstanbul deplasmanlarında kazanarak tur için avantaj yakaladılar, ikinci yarı önce Kirilenko takıma dahil edildi ve Khryapa az da olsa oynamaya başladı. İkinci yarıda Fenerbahçe Ülker’e kendi sahasında kaybeden CSKA Oly’yi yendi ve grubu lider tamamladı… Çeyrek finalde Panathinaikos karşısında iç sahadaki ilk iki maçta rakibini ezen CSKA deplasmandaki ilk maçı kaybetti ama ikinci maçta yine farklı bir galibiyet aldı…



                CSKA’da De Colo 14s- 3r- 3a ortalamalarıyla en verimli isim. Milos Teodosic 15s- 7a ortalamalarıyla oynuyor, Weems 13.5s- 4r- 3a, Voro 8.5s- 6r, Kaun 10s- 4.5r- 1b ortalamalarına sahipler.





                Olympiakos: Sezonu belki de son yılların en kötü kadrosuyla açan Olympiakos, sezonun hemen başında Bartzokas’ı gönderen Olympiakos sezonu koç kriziyle açtı. Buna karşılık, Spanoulis faktörüyle ilk bölümde sorun yaşamadılar. Kolay rakiplerle dolu D Grubu’nda ilk yarı sonunda liderliği hemen hemen garantilemiş oldular, böylece yeni koç Sfairopolus da Euroleague’e ısınma maçlarını oynadı… Top16’de Fenerbahçe Ülker’i deplasmanda yenerek zirveye yükselen Oly ikinci yarıda Fenerbahçe Ülker’e evinde kaybederek ikili averajı da kaybetmiş oldu, sonrasında Spanoulis’in sakatlığı ve Laboral deplasmanındaki yenilgiyle üçüncülük geldi… Çeyrek finalde Barcelona’yla eşleşen Oly ilk maçta hücumda etkili olamadı ve farklı kaybetti. İkinci maçta ise tam tersi bir senaryo vardı, serinin kırılma maçı oldu ve Oly saha avantajını ele geçirdi ve evindeki iki zorlu maçı kazanarak final-four’a yükseldi. İstatisiklerde; 15s- 6a ortalamalarıyla oynayan Vassilis Spanoulis en verimli oyuncu. Sezonun ilerleyen bölümlerinde form tutan ve çeyrek final serisinin kahramanı olan Georgios Printezis 12s- 5r ortalamalarına sahip, Lojeski 9.5s- 4r ortalamalarıyla oynuyor.








sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder