3 Ağustos 2015 Pazartesi

U18 Avrupa Basketbol Şampiyonası – Genel Değerlendirme

                Yunanistan’da düzenlenen U18 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda beklendiği gibi Yunanistan şampiyonluğa ulaştı. Türkiye ve Litvanya madalya alan diğer takımlar oldular, Bosna-Hersek –veya Atic mi demeliyim?-  diğer yarı finalist takım olmuştu…
               


ŞAMPİYON YUNANİSTAN: Turnuvanın kağıt üstünde en iyi kadroya sahip olan takımı Yunanistan turnuvaya sönük bir şekilde başladı. İlk maçında Hırvatistan’a fark attılar; sonraki günlerde Litvanya ve Bosna’ya yenildiler; son anda gruptan çıkmayı başardılar. İkinci tur grubunda İtalya-Türkiye-Rusya’yı çok rahat geçen Yunanistan gruptan dördüncü olarak çıktı ve karşı grubun birincisi olan Fransa için şanssız bir eşleşme oldular, Fransa’yı 67-59’la geçtikten sonra yarı finalde Litvanya’ya şans tanımadılar. Finalde ise Yunanistan, beklentilerin aksine Türkiye karşısında çok zorlandı, son bölüme kadar maçı geride götürdüler ama son dakikalarda VC-Papagiannis’in maça ağırlıklarını koymaları, Türkiye’nin de hücumlarda yanlış tercihler yapmasıyla maçı kopardılar.
              

  Yunanistan ortalama 65 sayıda kaldı ama ortalama olarak sadece 57 sayı yiyerek, bu alanda turnuva birincisi oldular. Finaller aşamasında rakip takımlar şut yüzdelerinde %35’i geçemediler.
               

-Takımın en büyük iki yıldızını aşağıda inceleyeceğimiz için diğer önemli isimlere bakalım-


. Yunanistan fazla geniş bir rotasyon kullanmıyor. VC-Papa haricindeki oyunculardan sadece beş kişi 15 dakikanın üzerinde süre alabiliyorlar.


. Forvet Skoulidas, VC’den sonra en fazla ortalama süre alan oyuncu. 32 dk. sahada kalan Skoulidas 10s- 5r- 2a ortalamalarına sahip, iyi bir serbest atış kullanıcısı diyebiliriz, dış şutör olarak da fena değil.


. Panathinaikos’lu gard Lountzis turnuvayı 5s- 3.7r- 2.3a- 2.2tk ortalamalarıyla tamamlandı. Asistleriyle top kayıpları dengedeler ve gerek serbest atışlarda, gerek dış şutlarda beklentilerin altında kalıyor.


. Olympiakos’lu gard Mouratos da beklentilerin çok altında kaldı. 20 dakikada 3s- 3a ortalamaları var.


FİNALİST TÜRKİYE: Türkiye’nin bronz madalya aldığı U19 ve U20 Şampiyonaları’na nazaran kürsüde sıralamasını yükseltirken, çok daha istikrarlı ve etkileyici basketbol oynadığını söylemek lazım. Türkiye, turnuvadaki maçlarda sadece ev sahibi Yunanistan’a –iki kez- yenildi. Litvanya-Sırbistan-Bosna(iki kez) yenmeyi başardık ve çeyrek ile yarı finalde önemli geri dönüşlere imza attık.


                Oyuncularımıza bakalım…


                _ Takımın en büyük yıldızını aşağıda değerlendireceğimiz için Ömer Faruk Yurtseven ‘den başlayalım. ‘98li pivotumuz 10s- 9r- 2b ortalamalarıyla oynadı; iyi bir saha içi yüzdesi var ama serbest atışlarda çok zorlanıyor. Ömer, iki Yunanistan maçında da zaten kısa olduğu Papagiannis’le eşleşemedi, turnuvadaki en kötü maçları oldu.


                _ Enes Taşkıran turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri oldu, Beşiktaş’lı gard ilk maçlarda da iyiydi ama finaller aşamasında performansını iyice yukarı taşıdı. Son üç maçta 19s- 3r- 3a- 2tç ortalamalarıyla oynadı. Final maçında 5/16 şut atması, Sırbistan-Bosna maçlarında 11/19 serbest atış atması kötü sayılabilecek istatistikleri oldu.


                _ Takımın Furkan’dan sonra en fazla süre alan ikinci oyuncusu olan oyun kurucu Ömer Al 7s- 3r- 5a ortalamalarıyla tamamladı; oyun sıkıştığında sorumluluk alması ve potayı zorlaması dikkat çekici, serbest atış çizgisinde iyi ve dış şut tehdidi olarak da önemli bir isim, fazla top kaybı yapmıyor.


                _ Kıbrıs’lı şutör Erten Gazi 5.8s- 2.6r- 1.6tç ortalamaları yakaladı; özellikle oyunun savunma tarafındaki mücadelesi dikkate değer, boy farkına rağmen final maçında Charal.’ı bile zaman zaman savunmaya çalıştı.


                _ Uzun forvet Ercan Bayrak fazla süre almasına karşın genel olarak beklentileri karşılayamadı. 20 dk ortalama süre alıp 5.5s- 4.5r ortalamaları var.


                _ Uzun forvetler Bertan Durmaz ve Barış Ülker diğer dikkat çekenler oldular, Erkan Yılmaz ve Rıdvan Öncel de 10 dakikanın üzerinde ortalama süre alan diğer isimler oldular.



ÜÇÜNCÜ LİTVANYA:  Litvanya; ribaund-asist-az sayı yeme kategorilerinde de turnuvayı üçüncülükle bitirdi. Litvanya, ilk tur grubunda Yunanistan’ı devirmişti; ikinci tur grubunda liderlik maçını Türkiye’ye kaybettiler. Çeyrek finalde Almanya’yı son saniyede rakip gard Mushidi’nin top kaybıyla geçtiler, yarı finalde Yunanistan’a çarptılar ve üçüncülük maçında da Atic’in oynamadığı maçta Bosna’yı beklendiği gibi rahat geçtiler.


                -Takımın yıldızını aşağıda inceleyeceğiz.-


                _ Uzun forvet Tadas Sedekerskis turnuvayı 12.6s- 7r- 2.3a ortalamalarıyla tamamladı. 1.8tk ortalaması yüksek sayılabilir, dış şutlarda da iyi bir yüzdesi yok.


                _ Kısa forvet Laurynas Beliauskas takımın en fazla süre alan üçüncü oyuncusu. 8.7s- 3r- 3.2a- 2tç ortalamaları var, serbest atış çizgisinden 13/15 isabet yakalamış, 2.3tk ortalaması biraz yüksek sayılabilir.



MVP Vasileios Charalampopoulos: Uzun isimli uzun forvet, gruplar aşamasında da iyiydi ama finaller aşamasında birkaç seviye yukarı çıktı. Son üç maçta 19s- 11r- 7a -2tk ortalamaları var. Gruptaki Türkiye maçında triple-double’ı iki ribaundla kaçırdı, çeyrek finalde Fransa karşısında triple-double yaptı. Final maçında 40 dakika sahada kaldı, 6/10 saha içi isabeti ve 9/9 serbest atış isabeti var.




EN İYİ BEŞ:



_ VC’nin yanında Yunanistan’dan kadroya giden diğer oyuncu pivot Georgios Papagiannis oldu. 2.17 boyundaki dev pivot 12s- 10r- 2.4b ortalamaları yakaladı.



_ Furkan Korkmaz 16s- 5r- 3a- 3tç ortalamaları yakaladı, son dört maçta 79 saha içi denemesinde sadece 29 isabet bulabilmesi ise kötü bir istatistik oldu, final maçının son bölümünde maça ağırlığını koyamadı.


_ Bosna’nın uzun 2/3 numarası Edin Atic 18s- 8.5r- 4.2a- 2.7tç ortalamaları yakaladı. Atic’in %25 üçlük ve %56 serbest atış yüzdeleri hiç iyi değil. Maç başına ortalama 4 top kaybı yapıyor, Türkiye’ye kaybedilen maçta neredeyse mükemmel oynadı ve tr-dou’ı iki asistle kaçırdı.


_ Litvanya’nın 1.96’lık forveti Martynas Varnas takımının en etkili oyuncusu oldu. Maç başına ortalama 32 dakika süre alan Varnas 13s- 4r- 5a- 1.5tç ortalamaları yakaladı. %34 ikilik yüzdesi ve maç başına ortalama 3.3tk ortalamaları olumsuz istatistikleri.




YILDIZLAR:



-Sadece başarılı takımların yıldızlarına bakalım-



_ Turnuvanın en fazla öne çıkan isimlerinden biri Sırbistan’dan forvet Vojislav Stojanovic oldu. Sto 14.5s- 7r- 7a ortalamaları yakaladı, Çek maçında triple-double yaptı ve diğer maçlarda triple-double’la dans etti. %30 üçlük ve %60 serbest atış yüzdelerinin yanında, 3.6 tk ortalaması da olumsuz istatistikleri oldu.



_ Fransa takım oyunuyla altıncılığa ulaşırken en fazla göze batan isimler forvetler oldular. Kısa forvet Loubaki 11s- 3.5r, uzun forvet/pivot Gombauld 11s- 7.5r ortalamaları yakaladılar






 sahinarif88@hotmail.com




twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder