10 Ekim 2015 Cumartesi

Euroleague’e Doğru

                Euroleague’de bu yıl ilk kez dört takımla mücadele edeceğiz. Temsilcilerimizin gruplarındaki rakiplere bakalım…


FENERBAHÇE’nin Grubu


      Euroleague'de A Grubu'nda temsilcilerimizden Fenerbahçe yer alıyor. Fenerbahçe'nin gruptaki rakipleri Real Madrid-Khimki-Bayern Münih-Kızılyıldız ve Strasbourg. Rakipleri inceleyelim...


                Real Madrid: Fenerbahçe'yi geçen yıl finalfour'da eleyen Real Madrid, daha sonra şampiyon olmuştu; geçen sezon kazanabilecekleri tüm kupaları kazandılar. Real Madrid geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine kemik kadrosunu korudu. Llull-Rodriguez-Rudy-Reyes-Maciulis-Ayon-Carroll-Nocioni takımda kaldılar, Jeff Taylor ve Trey Thompkins sezonun dikkat çeken transferleri olarak göze batıyorlar. Real Madrid'i Süper Kupa maçında izleme şansı buldum. Rudy-Taylor'ın oynamadığı maçta Real iyi başladı ama maçın devamında Malaga'nın yüksek temposuna yetişemedi. İspanyol oyuncular beklenen katkıyı verirken, Trey Thompkins'in henüz takıma uyum sağlayamadığını gördük. Oturmuş kadrosuyla Real Madrid grupta liderliğin en büyük favorisi olacak.


                Khimki: Geçen yılın Eurocup şampiyonu ve VTB Ligi finalisti Khimki de Real Madrid gibi kadrosuyla fazla oynamadı ve isabetli transferlerle beraber sezona iddialı giriyorlar. Avrupa'nın en iyi koçlarından biri olan Kurtinaitis'in takımında Rice-Koponen-Monia-Vyaltsev-Honeycutt-Augustine-Davis-Sheleketo-Pateev takımda kaldılar; Alexey Shved-Zoran Dragic-Marko Todorovic takıma dahil oldular. Geçen sezon Rice-Koponen gard ikilisiyle Eurocup'ı süpürmüşlerdi, bu sezon Shved ve Dragic de katılınca Euroleague'de etkili bir dış oyuncu rotasyonuna sahip olacaklar. Shved-Dragic'in forvet olarak da oynayabilmesi takıma rotasyon açısından derinlik kazandıracak. Ayrıca, geçen yıl beklenenin altında kalan Honeycutt'ın da bu yıl etkili olmasını bekliyorum. Paul Davis için birşey söylemeye gerek yok zaten, genç Todorovic'in formsuz olması durumunda Augustine de önemli bir alternatif.


                Kızılyıldız: Geçen yıl Euroleague'de yıldızlarıyla başarılı olan Kızılyıldız, bu yıl yıldızların ayrılmasıyla kadroyu baştan aşağı yenilemek zorunda kaldı ve özellikle ilk aylarda sıkıntı çekeceklerini öngörebiliriz. Geçen sezonki yıldızlardan sadece Luka Mitrovic takımda kaldı; Jovic-Lazic-Zirbes-Dangubic-Tejic de takımda kalan diğer isimler oldular. En iddialı transferler Sofo Schortsanitis ve Gal Mekel oldu. Şampiyon olan Sırbistan U20'den gard ikilisi Rebic-Guduric kadrodalar. Ryan Thompson-Marko Simonovic de bu sezon kadroda olacaklar.



      Bayern Münih: Almanya Ligi finalisti, geçen yıl Avrupa'da iyi bir sezon geçirememişti. Bu yılki kadrolarına baktığımızda; geçen sezonun iyi oyunları kadroda kalırken akıllıca takviyeler yaptıklarını görüyoruz. Gavel-Micic-Bryce-Djedovic-Zipser-Savanovic-Bryant kadroda kaldılar; KC Rivers sezonun bomba transferi oldu, Renfroe transfer edildi, Deon Thompson geri döndü, Kleber kadroya katıldı. Pesic'in dördüncü sezonu olacak.


Strasbourg: Fransa'da son iki sezonda finalde kaybeden Strasbourg, Süper Kupa finalinde Limoges'u farklı yenerek iyi başladı. Kadrodan Diot ayrıldı ama genel olarak etkileyici bir kadro kurduklarını söyleyebiliriz. Beaubouis-Mardy Collins-Kyle Weems-Matt Howard-Golubovic beşine destek verecek isimler Campbell-Dobbins-Leloup-Fofana-Duport. Koç Vincent Collet'nin beşinci sezonu olacak. Strasbourg, gruptaki rakipleri kadar derin bir kadroya sahip değil ama ilk beşlerinin ortalama üstü olduğunu söyleyebiliriz.


               
Tahmin: Grupta ilk üç ve ikinci üç şeklinde bir tahminde bulunabiliriz. Real Madrid-Fenerbahçe-Khimki kadro derinliği ve genel kaliteleriyle çok öndeler. Hatta ilk üçten de Real Madrid'i öne koyabiliriz. Khimki-Fenerbahçe ikinci sıra için mücadele edecekler gibi duruyor. Diğer üç takım arasında ise Bayern Münih favori duruyor, Kızılyıldız'ın bu sezonki kadro planlamasını yanlış buluyorum, Bayern'i geçecek bir takım varsa onun da Strasbourg olduğunu düşünüyorum...


ANADOLU EFES’in Grubu

         Euroleague B Grubu'nda geçen seneki başarılarına göre oldukça dengeli bir takım sıralaması oldu diyebiliriz. Finalist Olympiakos, çeyrek finalist Anadolu Efes, top16 takımları Laboral ve Milan ile ilk turda elenen takımlar Cedevita ve Limoges grubu oluşturuyorlar.



Olympiakos: Son yıllarda Euroleague'in en iyi takımlarından biri olan Oly, geçen yıl Yunanistan Ligi'ni şampiyon olarak tamamlamıştı. Bu yıl yine kemik kadrolarını büyük ölçüde koruduklarını görüyoruz; kemik kadrodan Slouakas gitti, yerine Hackett transfer edildi. Yine iki sezondur kadroda yer alan Dunston'ın ayrılmasından sonra Patric Young transfer edildi, arkaya da üçüncü pivot olarak Milutinov transfer edildi. Darden'ın yerine Strawberry transfer edildi; kalan pozisyonlar ise genç oyuncularla dolduruldu. Mantzaris-Spanoulis-Lojeski-Printezis-Hunter beşinin yanında Papapetrou-Agravanis-Mouratos da süre bulabilecek genç oyuncular.


Laboral Kutxa: Yeni sezona yeni koçu Perasovic'le başlayan Laboral, gard pozisyonunda geçen sezonun ikinci yarısında transfer ettiği Mike James-Darius Adams'la devam ediyor. Dış oyunculardan kulübün simge isimlerinden San Emeterio ayrıldı, Blazic transfer edildi. Causeur-Hanga-Corbacho-Bertans diğer dış oyuncular. Uzunlardan ise Shengeila-Tillie takımda kaldılar, Bourousis sezonun flaş transferi oldu, Planinic de onu yedekleyecek, diğer bir uzun da Diop.



EA7 Milan: Koçluğa Repesa'yı getiren Milan, Gentile-Cerella haricinde kadrosunu baştan aşağı yeniledi, gardda Cinciarini-Lafayette, iki numara Simon-Jenkins, üç numara Gentile-Hummel-Cerella, dört numara McLean-Macvan, beş numara Barac-Lawal. Oldukça enteresan bir takım olduklarını söyleyebiliriz, çok başarılı da olabilir, çok kötü de olabilir.


Cedevita: Repesa'nın ayrılmasından sonra genç yardımcısı Mrsic'le anlaşan Cedevita, genç oyunculardan kurulu ve potansiyelli bir takımla yola çıkıyor. Takımdaki iki yabancı Jacob Pullen ve James White. Takımda 30 yaşını aşan iki isim var, Pullen ve Zoric. Gordic-Babic-Pilepic-Mazalin-Arapovic-Zubcic-Zganec-Bilan'la oldukça potansiyelli bir kadroları olduğunu söyleyebiliriz.


Limoges: Son iki yılın Fransa Ligi şampiyonu da Cedevita gibi genç bir kadroyla yola çıkıyor ama Cedevita kadar potansiyelli olduklarını söylemek zor. Traore-Schaffartzik takımda 30 yaşını aşan oyuncular. Westermann-Culpepper-Daniels diğer önemli isimler.


Tahmin: Bu grupta ilk iki-sonraki dörtlü şeklinde bir ayrıma gidebiliriz. Olympiakos ve Efes'in diğer takımlara nazaran çok daha ağır bastıklarını düşünüyorum. Oturmuş kadrosuyla Olympiakos ve derin kadrosuyla Efes'in çok önde olduklarını düşünüyorum, bu iki takım çeyrek final için de büyük favori olacaklardır. Üçüncü sıra için Milano -eğer ki takım olmayı başarırlarsa- öne geçerler ama Mike Green-Jaka Blazic ve form tutarsa Bourousis'le Laboral de öne geçebilir. Diğer taraftan, Cedevita'nın yüksek potansiyelli bir kadroya sahip olduğunu yazmıştım. Eğer, gençliklerinin etkisiyle çok sapıtmazlarsa ve şansları da yaver giderse -Mrsic de takıma hakim olursa- Cedevita'nın gruptan çıkabileceğini düşünüyorum.



PINAR KARŞIYAKA’nın Grubu



         Euroleague'e ilk kez katılan geçen yılın Türkiye Ligi şampiyonu ve Eurocup çeyrek finalisti Pınar Karşıyaka, C Grubu'nda Barcelona, Panathinaikos, Kuban, Zalgiris ve Gora'yla eşleşti...


Barcelona: Euroleague'de son yılların en başarılı takımlarından biri olan Barcelona geçen sezon hayal kırıklığı yaşamıştı ve kupasız bitirmişti. Bu sezon ise Süper Kupa'yı kazanarak başladılar. Pascual'in sekizinci sezonunda tecrübeli oyuncularla gençlerin karması şeklinde çok heyecan verici bir kadro var. Süper Kupa'da Samuels ve Navarro da sakatlıkları sebebiyle oynamadılar. Vezenkov-Eriksson dikkat çeken gençler; çok tecrübeliler Arroyo-Ribas-Oleson-Perperogloy-Doellman-Tomic yanında yaşları genç ama yine önemli tecrübeli olan Satoransky-Abrines-Lawal'la çok tehlikeli bir takım olduklarını söyleyebiliriz.


Panathinaikos: Yeni sezona yeni koçu Djordevic'le başlayan Panathinaikos kesenin ağzını açtı ve önemli transferlere imza attı. Calathes-Pavlovic-Raduljica-Kuzmic transfer edildiler; Diamantidis-Fotsis takıdma kaldılar. Sakat olan Pappas'ın haricinde gençler VCharal-Papagiannis de heyecan verici isimler.


Lokomotiv Kuban: Geçtiğimiz yıl VTB Ligi'nde yarı final oynayan takım, bu sezon koçluğa Bartzokas'ı getirdi. Takımın en önemli kozu Derrick Brownı kaybettiler. Türkiye'den Draper-Broekhoff'u transfer ettiler; Claver-Fesenko-Singleton diğer önemli transferler. Bykov-Delaney-Randolph da takımda kalan isimler.


Zalgiris Kaunas: Bu sezon ilk beşleriyle Litvanya Milli Takımı havası oluşturduklarını söyleyebiliriz. Kalnietis-Seibutis-Pocius-Jankunas-Javtokas beşi var. Kalnietis-Seibutis ikilisinin Eurobasket'ten daha istikrarlı oynamaları gerekiyor. Yedekte Lekavicius-Ulanovas-Vecvagars-Lipkevius-Vene kalan isimler oldular; yabancı transferleri ise gard Hanlan, uzun Motum ve pivot Vougouikas oldu. Geçen sezon vasatın altında kalan Pocius'un yeni sezonda ne kadar etkili olacağı önemli olacak.


Stelmet Zielona Gora: Polonya Ligi'nde son yılların en başarılı takımı olan Gora, kadrosunda tanıdık isimler barındırıyor. Dee Bost ve Dejan Borovnjak kadroya dahil oldular. Tecrübeli Polonyalılar Ponitka-Hrycaniuk-Koszarek kadrodaki diğer isimler.


Tahmin: Bu grupta da ilk iki ve diğer takımlar diye ayırabiliriz. İlk ikiden de Barcelona'nın çok önde olduğunu söyleyelim, Barca zaten geleneksel olarak ilk turlarda çok üstün oynar, bu sene de değişmesi için bir neden yok. Panathinaikos'un ikinci ve Gora'nın da altıncı olacaklarını tahmin ediyorum. Diğer iki sıra için üç takım yarışacaklar gibi duruyor; Kuban-Karşıyaka-Zalgiris. Bu takımlar arasında şu anda ayrım yapmak zor.




DARÜŞŞAFAKA DOĞUŞ’un Grubu



         Bu sezon ciddi yatırımlar yapan Darüşşafaka Doğuş wildcard aldı ve Euroleague'de D Grubu'na yerleşti. Bu grupta Euroleague'in tecrübeli takımlarından üçü ve kendi liglerinde şampiyon olan iki takım var, ilk turun en zorlu grubu olduğunu söyleyebiliriz.


CSKA Moskova: Geçen sezon ilk turlarda mükemmel oynayan ama sezon sonunda istediğini alamayan CSKA, Itoudis'in ikinci sezonunda fazla yatırım yapmadı. Teodosic-De Colo-Vorontsevich-Khryapa-Hines takımda kalan en önemli isimler oldular. Jackson-Fridzon-Nichols-Korobkov da takımda kaldılar, Cory Higgins dışındaki önemli transfer Freeland de sakatlığı nedeniyle sezon başını kaçırdı, Kravtsov kadroya dahil edildi.


Maccabi FOX: Blatt'lı muhteşem sezondan sonra geçen sezonu kupasız kapatan Maccabi'nin bu sezon oldukça iddialı ve heyecan verici bir kadro oluşturduğunu söylemek mümkün. Ohayon-Devin-Randle kadroda kaldılar, Pnini sakatlıktan döndü, Landesberg-Bender takımda kalan genç isimler oldular; takıma takviyeler ise Farmar-Rochestie-Mbakwe-Faverani oldu.


Unicaja Malaga: Plaza'nın ikinci sezonunda Markovic-Suarez-Gabriel-Vasquez –Kuzminskas haricinde değişen bir kadro var. Nedovic-Edwin Jackson-Jamar Smith dış oyuncular oldular, Kuzminskas çok yönlü oyunuyla takıma önemli avantaj kazandırıyor, Will Thomas ve Richard Hendrix de pota altı elemanları olacaklar.



Brose Baskets: Almanya Ligi şampiyonu, Mbakwe'yi kadroda tutamadı ama Wanamaker'ı kadroda tuttular. Strelnieks-Tadda-Harris-Theis yine kadroda kaldılar, Zisis-Melli-Staiger kadroya katılan tecrübeli isimler oldular.


Dinamo Sassari: David Logan haricinde kadrodaki önemli isimleri değiştirdiklerini görüyoruz. Gard rotasyonu Stipcevic-Haynes'dan oluşuyor. Forvetler Eyenga-Petway-Alexander ve pivotta da Varnado var.



Tahmin: Bu grupta ilk üçün erkenden kopacağını düşünüyorum. İkinci yılda da aynı grupta yer alan CSKA-Maccabi-Malaga üçlüsünde bu sefer farklı bir tablonun ortaya çıkması muhtemel; CSKA’nın lider olamayacağı düşüncesindeyim. Diğer üçlüden Sassari son sırayı alır diye düşünüyorum. Diğer iki takım da iyi koçlar tarafından çalıştırılıyor ve son ana kadar mücadelenin devam etmesi muhtemel.







sahinarif88@hotmail.com




twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder