20 Mayıs 2015 Çarşamba

ATP – Toprak Sezonunun Yıldızları

                Roland Garros’a günler kala erkekler turunda toprak sezonunun nasıl geçtiğini hatırlayalım. 3 Masters turnuvasının yanı sıra, 500’lük Barcelona ve 250’lik beş tane turnuva oynandı. Masters’larda sürpriz olmazken; Guillermo Garcia-Lopez, Martin Klizan ve Pablo Andujar diğer turnuvalarda etkili oldular…


                Yıldızlara bakalım…



                10- Stan Wawrinka: Bu sezon oldukça istikrarsız bir görüntü çizen Stan Wawrinka üç Masters turnuvasına da katıldı. Monte Carlo ve Madrid’de aynı akıbete uğradı ve ikinci turda Grigor Dimitrov’a elendi. RG’den önce son Masters olan Roma’da çeyrek finalde Rafael Nadal’ı yendi, yarı finalde de Federer karşısında maça iyi başladı ama bir anda geriye düştü ve Federer karşısında maçı çeviremedi… Stan geçen yıl RG’de ilk turda elenmişti.



                9- Milos Raonic: ‘90lı oyuncu, ilk iki Masters’a katıldı ve son olarak Roma’ya katılmayıp dinlenmeyi tercih etti. Monte Carlo’da tecrübeli Robredo’yu eleyip çeyrek finalde Berdych’e elenen Kanadalı, Madrid’de Monaco-Mayer gibi tecrübeli isimleri eledi ve çeyrekte Andy Murray tarafından elendi…  Milos RG’de geçen yıl çeyrek final oynamıştı.



                8- Grigor Dimitrov: ‘91li oyuncu üç Masters ile beraber ATP İstanbul’a katıldı. İstanbul’da yarı finalde Cuevas’a elenmişti; Masters turnuvalarında ise birbirine çok benzer kuralar çekti. Monte Carlo ve Madrid’de ikinci turda Fognini’yi, üçüncü turda da Wawrinka’yı eledi; MC’da Monfils’e, Madrid’de Rafa’ya çeyrek finalde elendi. Roma’da ise ikinci turda Fognini’yi geçemedi… Dimitrov da geçen yıl RG’da ilk turda elenmişti, en iyi derecesi ise 2013’teki üçüncü tur.




                7- David Ferrer: Tecrübeli İspanyol da tüm Masters turnuvalarına katıldı, yanlarına da Barcelona’yı ekledi. Barcelona’da yarı finalde Andujar’a kaybetti, MC ve Madrid’te çeyrek final oynadı, sırasıyla Rafa ve Kei’ye kaybetti. Roma’da ise yarı finale kadar ilerleyen İspanyol, Djokovic’e kaybetti. Ferrer’in kura açısından çok şanslı olduğunu da belirtelim; Simon-Verdasco-Goffin elediği en önemli isimler… Ferrer RG’da son üç yılda sırasıyla yarı final-final-çeyrek final oynadı.




                6- Roger Federer: Dünya 2 numarası da Dimitrov’la beraber aynı yolu izledi, 3 Masters’la beraber İstanbul’da oynadı. Monte Carlo’da çeyrek finalden önce Monfils’e kaybetti, sonrasında İstanbul’da beklenenden daha fazla zorlandı ama şampiyonluğu kazandı. Madrid’de daha ilk maçında Kyrgios’a kaybetti, Roma’da rahat galibiyetler aldı, finalde Djokovic’e kaybetti. Anderson-Berdych-Stan yendiği isimler oldu… Federer RG’de geçen yıl dördüncü turda elendi, ondan önceki sekiz yılda en azından çeyrek final gördü.




                5- Rafael Nadal: Tarihin gördüğü en özel toprak kort oyuncuları arasında belki de birinci olan İspanyol, kariyerinde ilk kez RG öncesi toprakta turnuva kazanamadı. MC’da yarı finalde Djokovic’e elendikten sonra Barcelona’da ikinci maçında Fognini’ye kaybetti. Madrid finalinde Andy Murray karşısında ağır sayılabilecek bir yenilgiye uğrayan Rafa, Roma’da da çeyrek finalde Stan Wawrinka’ya kaybetti…. Rafa Roland Garros’a 10 katılımında 9 kez kazandı, sadece 2009’da dördüncü turda Söderling’e kaybetmişti.




                4- Tomas Berdych: Çek tenisçi 2012’den sonra ikinci kez üç Masters’da da en azından çeyrek final yapmış oldu. Monte Carlo’da finalde Djokovic’e kaybetti, Madrid’te çeyrekte Isner karşısında maç sayısından döndü, yarı finalde Nadal karşısında kaybetti, son olarak Roma’da ise çeyrekte Federer’e kaybetti… Berdych geçen yıl RG’da çeyrek finalist olmuştu, bu yıl 12.kez katılıyor, en iyi derecesi 2010’daki yarı finali…



                3- Kei Nishikori: Japon tenisçi geçen yıl olduğu gibi Monte Carlo’yu pas geçti ve Barcelona’da şampiyon oldu. Kariyerinde ilk kez, hem Madrid’te hem de Roma’da aynı yılda en azından çeyrek final oynamayı başardı. Madrid’te ev sahibi ülkeden Agut ve Ferrer’i eleyip, yarı finalde Andy Murray’e takıldı. Roma’da çok rahat bir kurayla başladı, çeyrekte Djokovic’e kaybetti… Kei RG’da geçen yıl sakatlığının da etkisiyle ilk turda elenmişti, önceki yıl kariyerinin en iyi derecesi olan dördüncü tura yükseldi.



                2- Andy Murray: Yeni koçu Björkman’la toprak sezonuna hazırlanan Andy Monte Carlo’yu pas geçti. 250 puanlı Münih’te uzadıkça uzayan final sonunda kariyerinin ilk toprak kort şampiyonluğunu kazandı. Bu özgüvenle Madrid’e giden İskoç, Raonic-Kei-Rafa galibiyetleriyle hemen ilk toprak Masters’ını da kazanmış oldu. Roma’da Chardy’i yenerek başladı, Goffin maçına çıkmadı… Andy geçen yıl RG’da yarı final oynamıştı. 



1-      Novak Djokovic: Bu sezonun rakip tanımayan ismi Nole, Madrid’i es geçti ve iki Masters’a katıldı. Monte Carlo’da görece rahat bir kura çeken Nole, yarı finalde Nadal’ı, finalde de Berdych’i yenerek şampiyon oldu. Roma’da üç setlik maçlarla başladı, Nishikori-Ferrer’i eledikten sonra finalde Federer’i geçti ve şampiyon oldu…  RG’da son dokuz yılın sekizinde en azından çeyrek final oynayan Djokovic kariyerinde ikinci kez aynı yılda iki toprak Masters turnuvası kazandı…
               
               










sahinarif88@hotmail.com          







Twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder