8 Mayıs 2014 Perşembe

Anadolu Efes – Pınar Karşıyaka serisi analizi

        Beko Basketbol Ligi’ni rahat bir şekilde 3.sırada bitiren Anadolu Efes ile ligin son haftasında 6.olmayı tercih eden Pınar Karşıyaka play-off ilk turunda karşılaşıyorlar.

            

       Öncelikle düne dönelim ve Ahmet Kandemir’in açıklamalarına bakalım. Çarşamba günü oynanan maçlarda Pınar Karşıyaka deplasmanda TED’i yense ve Beşiktaş da Banvit’e yenilse idi sıralamada yerler değişecekti. Beşiktaş, Banvit’i yendiği için zaten sıralama değişmedi. Ahmet Kandemir ise Pınar Karşıyaka’nın yenilmesini eleştirmiş ve ‘’Bazı takımlar sportmence davranmayıp rakip seçiyorlar.’’şeklinde konuşmuş. Kandemir’in neden böyle bir açıklama yapma ihtiyacı hissettiğini anlamadım. Beşiktaş lider Banvit’i yendiği için sıralamayı zaten belirlemişti. Pınar Karşıyaka için ‘rakip seçme’ durumunun olabileceği tahmin ediyordum ve beklediğim gibi de oldu. Burada ‘sportmenliğe aykırı’ bir durumun olduğunu düşünmüyorum. Ufuk Sarıca Galatasaray’la eşleşmek yerine Efes’le eşleşmenin daha iyi olacağını düşünmüş ve bence de haklı. Puan durumunda ilk dört takım içinde yer alan takımlardan Pınar Karşıyaka’ya en ters gelecek olan takım Galatasaray. Ayrıca taraftar gruplarının gerginliği nedeniyle muhtemel bir Galatasaray-Karşıyaka eşleşmesi de beklenenden daha gergin ve sinirlerin gerildiği bir eşleşmeye sahne olacaktı. Bu nedenle Ufuk Sarıca’nın tercihinin haklı olduğuna inanıyorum, rakip seçmeyi de dünyada ilk kez uygulayan adam Ufuk Sarıca değil, dünyanın her yerinde benzer olayların yaşandığını görüyoruz.


           
Şimdi seriye dönelim. Anadolu Efes ile Pınar Karşıyaka bu sezon üç kez karşılaştılar. Sezonun ilk maçında Efes’in başında Mahmuti vardı. Efes hakemlerin de ‘enteresan’ kararlarıyla son çeyrekte rakibine üstünlük kurup maçı kazandı. İkinci randevu Türkiye Kupası Finali idi. Kupa finalinde Pınar Karşıyaka rakibini yenmişti, 16 Şubat’ta İzmir’de ise Efes sadece üçüncü çeyrekte üstün oynayarak rakibini yenmeyi başarmıştı.


            Efes sezon başında iyi bir kadro kurmuştu ama çeşitli nedenler dolayısıyla o kadrodan istediği verimi alamadı. Angelou göreve geldikten sonra Hopson’ın bileti kesildi, daha sonra da Semih Erden kadro dışı kaldı, Planinic ise takıma monte edildi. Genç oyuncu Cedi Osman daha fazla süre alırken, Angelou gelir gelmez Milko Bjelica transfer edildi, play-off öncesi de DJ Stephens transfer edildi. Ligin sonlarında Birkan Batuk’un yükselen performansı da bir diğer önemli nokta. Efes’in dış oyuncular konusunda dar bir rotasyonu var. Doğuş-Gordon-Planinic-Kostas-Cedi-Birkan şeklinde bir rotasyon ortaya çıkıyor. Stephens’ın oyunda kalması için muhtemelen Planinic-Kostas ikilisinden biri tribüne çıkacak. Tabi Kerem Gönlüm sağlıklı olursa Stephens’ın oynamasına gerek kalmaz. Bu durumda Savanovic-Gönlüm-Milko-Kılıçlı şeklinde pota altı dörtlüsü tamamlanmış oluyor.

           
            Pınar Karşıyaka’da ise ligin en iyi gard ikililerinden biri olan Dixon-Diebler ikilisi takımda kalırken sezon başında pota altına Efes’ten Esteban Batista transfer edilmişti. Barış Hersek dışındaki yerli oyunculardan beklenen katkı elde edilemedi. Pınar Karşıyaka sezon ortasında da Jawad Williams’ı transfer etti. Pınar Karşıyaka Efes’e nazaran çözülmesi daha kolay olan bir takım. Oyun içinde fazla sayıda değişik oyunlar kurgulamıyorlar, fazla silahları yok ama ellerindeki silahlar çok etkili. Dixon’ın önemli maç konsantrasyonu her zaman yukarıda, Diebler’ın dış şut tehdidi çok önemli ve Batista da pota altında durdurulması çok zor bir oyuncu. Batista’nın ayrıca pas yetenekleri, sertliği vs. onu çok önemli bir oyuncu kılıyor. Pınar Karşıyaka’da form düşüklüğü yaşayan Soner Şentürk ve kariyerinin en iyi sezonunu geçiren Barış Hersek dışında etkili olabilen yerli oyuncular olsaydı takım çok daha iyi bir noktada olabilirdi.



            Serinin ilk maçı Pazartesi günü 18:30’da İstanbul’da oynanacak. İkinci maç Perşembe günü İzmir’de oynanacak. 1-1 olursa üçüncü maç Pazar günü İstanbul’da oynanacak.


            Ufuk Sarıca’nın iki yıldır önemli takımlara karşı düşük tempo maçlarını tercih ettiğini biliyoruz. Angelou da yüksek tempo basketbolunu pek sevmiyor. Türkiye Kupası finalinde olduğu gibi düşük tempolu maçlar oynanacağını düşünüyorum. Efes’te Planinic’in katkısı çok önemli, Planinic bu maçlarda bekleneni verebilir mi yoksa yine kendi kabuğuna mı çekilecek, beraber göreceğiz. Sezon boyunca istikrarsız olan Bobby Dixon rakip dişli bir takım olduğunda genelde coşuyor. Bu seride de Pınar Karşıyaka’nın onun iyi olmasına ihtiyacı var.






twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder