11 Ocak 2015 Pazar

ANALİZ - Royal Halı Gaziantepspor

Sistem: Geçtiğimiz sezon Eurochallenge'da final-four oynayan Royal Halı Gaziantep yeni sezona da koç Jure Zdovc'la başladı. Euroleague'in iyi gardlarından biri olan Earl Calloway ile VTB'nin en değerli oyuncusu Corey Higgins'i transfer eden Gaziantep kısa forvete Paul Harris'i, forvete de Jawad Williams'ı transfer ederek oldukça iyi bir 'Amerikalı dörtlüsü' kurdu. Pivotta Stevic'in yanına Ruzic transfer edildi, yerli rotasyonunda da Can Uğur Öğüt- Altan Erol- Erden Eryüz- Tufan Önen- Gökhan Şirin yer aldı.



Sezon başı: Sezona kupa elemeleriyle başlayan Gaziantep gruptan çıkardı. Ligin ilk iki maçında Euroleague temsilcilerimizle karşılaşan RHG yabancı oyuncularının müthiş performanslarıyla iki maçtan da galibiyet çıkardı. Üçüncü haftada oynanan Beşiktaş maçı takımın düşüşünü başlatan maç oldu.



Sakatlıklar ve düşüş: Beşiktaş maçından başlayarak oynadığı yedi maçın altısını kaybeden Gaziantep bu dönemde sakatlıklarla uğraştı, Domen Lorbek'in uzun süren sakatlığı yavaş yavaş geçerken, Stevic-Williams-Higgins sakatlıklar geçirdiler, kısa süreliğine transfer edilen Gylniadakis bekleneni veremedi.



Lakovic dönemi: Aralık başı itibariyle Paul Harris'i gönderen RHG Avrupa'da boşta olan en kariyerli olan oyuncu olan Jaka Lakovic'le anlaştı. Lakovic benim gönlümde ayrı yeri olan bir oyuncu, bu transferle RHG'nin Calloway-Higgins'ten sonra geç de olsa üçüncü doğru transferini yaptığını düşünüyorum. Galatasaray yenilgisi sonrası İBB'yi çok farklı geçti; Aralık başından itibaren bakarsak 4 deplasman maçını da kaybettiklerini ve 3 iç saha maçını da kazandıklarını görüyoruz.






En iyi maçlar: Burada genel olarak sezon başındaki galibiyetleri hatırlayacağız. RHG şu ana kadar Avrupa temsilcilerimizle dokuz kez karşılaştı ve ikisi sezon başında olmak üzere dört maç kazanabildi. En iyi maçları hatırlayalım...



3- RHG vs. Uşak: 24 Aralık'taki maçın son çeyreğine geride giren RHG son bölümde rakibin potasına tam 26 sayı bırakarak maçı kazanmayı başardı. Bu maçta RHG'de asist dağılımı çok dengeli oldu, dokuz oyuncunun toplamda 17 asist yaptığını görüyoruz, Lorbek 20s- 4r- 3a ve Lakovic 18s- 2a ile oynadılar.



2- RHG vs. Efes: RHG maça sadece üç Türk altyapısı oyuncusuyla çıktığı için hükmen kaybedebilecekken, devşirme oyuncu Ruzic de Türk altyapısında yetişmiş gibi muamele gördüğü için RHG lige galibiyetle başladı. Baştan sonra büyük çekişme içinde geçen maçta Calloway 12s- 9a, Harris 16s- 6r ile oynadılar.



1- FBÜ vs. RHG: Efes galibiyetinden sonra İstanbul'a giden RHG yine mükemmel savunma yaparak yabancılarıyla galibiyete uzandı. Higgins-Harris-Calloway üçlüsü toplamda 60 sayı ürettiler.



En kötü maçlar: Sezonun en kötü bölümü Kasım ortasında oynandı. Sıralayalım...




3- RHG vs. KSK: Maça Stevic'siz çıkan RHG Harris'ten de çok az faydalanabildi. Buna rağmen son çeyreğe kadar maçı dengede götüren RHG son bölümde 17-33 ile geride kaldı ve maçı kaybetti.  KSK çok kötü üç sayılık atış yüzdesiyle oynadığı maçta 80 sayıyı geçmeyi başardı.



2- Tofaş vs RHG: Stevic'in oynamadığı maçta son çeyreğe önde giren RHG tüm sezonun en kötü çeyreğini bu maçın sonunda oynadı diyebiliriz. Yabancılar sırtladığı Tofaş son çeyreği 31-7 ile önde bitirdi ve galibiyeti elde etti. Stevic'in yokluğunda Andre Smith-Qvale ikilisi pota altında çok etkili olurken, RHG'de Harris sayı üretemedi ve Calloway 2a- 5tk yaptı.



1- Darüşşafaka Doğuş vs RHG: RHG için kabus gibi bir maç oldu diyebiliriz. Darüşşafaka Doğuş gibi kaliteli bir takımın RHG'yi yenmesi garip bir olay değil ama RHG'nin sadece 46 sayı üretebilmesi sürpriz oldu. Higgins'in oynamadığı maçta 13/39 ikilik ve 5/23 atabilen RHG Calloway dışındaki oyuncularından neredeyse 0 katkı alınca direnemedi.





                                       OYUNCU NOTLARI



Earl Calloway: Takımın en fazla süre alan oyuncusu olan Earl 11.5s- 4r- 4.2a- 1.2tç ortalamalarıyla oynuyor ama %32 olan üçlük yüzdesi ve 2.2tk ortalaması kötü istatistikleri. Takımın en verimli oyuncularından biri, ligin de en kaliteli gardlarından biri olduğunu söyleyebiliriz ama takımın daha iyi olması için vitesi arttırması gerekiyor.


Cory Higgins: Takımın en çok şut kullanan ve normal olarak en skorer olan oyuncusu. 16.3s ortalamasının yanında 3.3r- 2.3a ortalamaları var ama o da Calloway gibi 2.2tk ortalamasına sahip. Şut ortalamaları biraz düşük ve yukarıda bahsettiğimiz felaket son çeyreklerde takımına liderlik edemedi.


Jaka Lakovic: Şu ana kadar altı maça çıkan Lakovic 13.8s- 3.3a ortalamalarıyla takımın en iyilerinden biri oldu. Sezonun ilk bölümünde basketbol oynamamasına rağmen oldukça formda olan Lakovic çok iyi bir şut grafiği sergiliyor.


Domen Lorbek: Sezona sakat giren Lorbek ilk maçları kaçırdı. On maçta 11s- 2.3r- 2.3a ortalamaları yakalayan Lorbek görevini yapıyor diyebiliriz, üçlük yüzdesi beklenenin altında.


Tomislav Ruzic: Takımda maç kaçırmayan tek oyuncu olan Ruzic 6s- 3.7r ortalamalarıyla beklenen skor katkısını sağlayamıyor ama takımın en sağlam oyuncusu olarak dikkat çekiyor.


Jawad Williams: 10s- 4r- 1a ortalamalarıyla oynayan Jawad beklenenin çok altında şut yüzdeleriyle oynuyor, Stevic-Ruzic ikilisi varken Jawad'ın hücumda daha etkili olması beklenirdi, bu da RHG'nin başarısı için önemli.


Oliver Stevic: 8s- 6.8r ortalamalarıyla oynayan Stevic istikrarlı katkı verse de %61 ile serbest atış atması en kötü istatistiği.







Torku Konya deplasmanı ve gelecek maçlar: RHG adına yine sezonun kötü son bölüm performansıyla kaybedilen maçlarından biri oldu. İlk bölüm iki takımın da etkili savunmalarıyla başladı ve 12-12 ile geçildi. İkinci bölümün başında üstünlüğü ele alan RHG ilk yarıyı altı sayı farkla önde bitirdi: 32-38 Üçüncü çeyreğin ortasında skoru 40-52 yapan RHG son 5.5 dakikaya da 7 sayı farkla önde girmesine rağmen Josh Mayo'yu durduramadı ve maçı kaybetti. Konya'da Mayo 13'ü son çeyrekte olmak üzere 21 sayı üretirken Gaziantep'te Higgins'in 21s- 4a ve Lakovic'in 16s- 2a 'lık performansları yeterli olmadı.



Türkiye Kupası 8'li finaller öncesi zorlu bir fikstür var; Efes (d) - Fenerbahçe Ülker - Beşiktaş (d) Sonraki altı maçın dördünü Gaziantep'te oynayacak olan RHG bu süreçte çıkış yakalayabilir.










sahinarif88@hotmail.com


twitter: @arifsahin1


www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder