18 Ocak 2015 Pazar

2015 Masters İlk Turlar

Snooker'da Birleşik Krallık ve Dünya Şampiyonası ile birlikte en büyük 3 turnuvadan biri olarak gösterilen Masters turnuvası bu hafta Pazartesi günü başlamıştı.Kazananın 200.000 £ ödül alacağı ve toplam ödülün ise 600.000 £ olduğu bu turnuvaya geçen sezonun şampiyonu Ronnie O'Sullivan'ın yanında sezona harika giren Judd Trump ve Shaun Murphy favoriler olarak gösterildi.Geçen sezonun Masters finalisti ve son Dünya şampiyonu Mark Selby ise bu sezon özel hayatında yaşadığı dengesizliklerden dolayı çok da formda değil.Yine benzer şekilde 2010 Dünya şampiyonu Neil Robertson da en büyük favoriler arasında gösterilmiyordu.

İlk tur, çeyrek final ve yarı finallerin 11 frame üzerinden; finalin ise 19 frame üzerinden oynanıldığını hatırlatalım.

İlk Tur Maçları:

Ronnie O'Sullivan-Ricky Walden:  

O'Sullivan-Walden eşleşmesinin hikayesi oldukça güzel.Geçen sezon Masters'da yine eşleşmişler ve O'Sullivan, Walden'ı adeta dağıtarak -tek bir pot bile yaptırmayarak- 6-0 ile mağlup etmişti.Walden bu sefer maçtan önce 'Umarım masada daha çok vakit geçiririm.' diye bir demeç vermişti.Ronnie ise geçen sezonki Mastersdaki maçlarının kendisi açısında kariyerinin en iyi maçlarından biri olduğunu söylemişti.

Bu seferki maçlarında Ronnie kısa sürede 2-0'ı buldu.Daha sonra seansına da 3-1 ile gidildi..Hatta 15 dakikalık seans arasından sonraki frame'i çok kısa sürede bitirerek skoru 4-1'e getirdi.Sonraki frame'de Ronnie'den gelen yüzlük seriden sonra maç yine kısa sürede mi bitecek denilirken, Walden'dan üst üste 3 tane frame geldi.Ancak Ronnie 10. frame'de kariyerinin 775. yüzlük serisini yaparak maçı 6-4 kazandı.

Stuart Bingham-Marco Fu:

Marco Fu maça iyi başlayan taraftı.İlk framedeki yarım yüzlük serisi sonrası 1-0 öne geçti ama Bingham'ın cevabı gecikmedi.Fu 3. frame'i de kazandıktan sonra seans arasından önceki framede 147 ile kariyerinin 3 maksimum serisine ulaştı.Ayrıca 2014-2015 sezonunun da bu 7. maksimum serisi oldu.Seans arasından sonraki frame'e de yüzlük seri ile giren Fu maçı da 6-3'lük skorla kazandı.

Barry Hawkins-Ali Carter:

Kolon haslığından sonra ilk önce testis kanseri, ardından da akciğer kanserine yakalanan Ali Carter'ın müthiş geri dönüşüne sahne olan maçı Carter 6-1 ile kazandı.Maç boyunca Hawkins'i hiç maçın içine dahil etmeyen Ali Carter çeyrek finale çıktı.Barry Hawkins ise 5. kez katıldığı Masters turnuvasında yine galibiyet alamadı.

Neil Robertson-Robert Milkins:

Bu ikili 2013 Dünya Şampiyonasının ilk turunda da karşılaşmıştı.Milkins büyük bir süprize imza atarak maçı 10-8 kazanmıştı.O günden sonraki oynadıkları 3 maçı da Neil Robertson rahat kazanmıştı.Ama Mastersdaki bu maçları yine Dünya şampiyonasındaki maçlarına benzer bir maç oldu.Milkins maçın %70'ine hükmeden isimdi.Ancak güvenli vuruşlarda sinirlerine hakim olmada usta bir isim olan Robertson'a üst üste 3 frame kaybederek maçı 6-4 kaybetti.

Ding Junhui-Joe Perry:

İlk turun bir diğer güzel maçında Joe Perry ufak çaplı bir süprize imza atarak Ding'i 6-3 yendi.Perry Masters'dan önce antrenmanlarının iyi gittiğini, kendini formda hissettiğini söylemişti.Nitekim bu maça da iyi başladı.Seans arasına 3-1'lik üstünlükle gittikten sonra Ding'den cevap iyi geldi.6. frame adeta nefes kesti.Perry'nin 3 snooker'a ihtiyacı varken siyahtan yakaladığı bir freeball onu frame'e döndürdü ve oradan frame'i çaldı Perry.Ding normalde böyle framelerden sonra oyundan düşebilen bir isim ancak sonraki frame'de bu sefer Perry'nin sarıdaki hatasını iyi değerlendiren Ding skoru 4-3'e getirdi.Maçın devamında hakimiyetini devam ettiren Perry son framede de yüzlük seri yaparak maçı 6-3 kazandı.

Mark Allen-John Higgins:

İnişli çıkışlı performansını devam ettiren Mark Allen ile son 2,5-3 yılda adeta tepelaklak bir görüntü çizen John Higgins ilk tur eşleşmesinden karşılaştı.Maçın ilk 3 frame'inde yüzlük seriye boğulduk.Higgins durumu 2-1'e getirdi.Ancak seans arasından önce Allen iyi cevap verdi ve seans arasına 2-2 ile gittik.Seans arasından sonra yine yüksek serili frameler gördük ama 9. framede John Higgins maksimum seriye giderken serıda hata yaptı ve maksimum seriden oldu.10. frame'i de kazanan Allen maçı 6-4 kazandı.

Stephen Maguire-Judd Trump:

İlk turun belkide en büyük süprizi bu maçta çıktı.Bu sezon Birleşik Krallık'ta Şampiyonlar şampiyonu turnuvasının finalinde O'Sullivan'a kaybeden Trump maça oldukça iyi başlayan oyuncuydu.Hatta Maguire üst üste hatalar yaparak maça bir türlü giremedi.Ama 3. frame adeta dönüm noktası oldu.Trump'ın 2 tane fırsatı değerlendirememesi Maguire'nin maça girmesini sağladı.Buradan sonra üst üste 4 frame alan Maguire durumu 4-2 yaptı.Trump durumu 4-4'e getirse de Maguire maç sonunda iyi oynayarak maçı 6-4 kazandı.

Shaun Murphy-Mark Selby:

Diğer bir süpriz de bu maçta çıktı.Bu sezon hiç de fena gözükmeyen Murphy ile kötü bir sezon geçiren Mark Selby'nin bu karşılaşması Murphy fırtınası ile başladı.Murphy ilk frame'i, Selby'nin yüzlük serisiyle kaybettikten sonra üst üste 5 frame ile 5-1'i buldu.Ancak Selby maçı bırakmayarak durumu 5-5'e getirdi.Decider'da sinirlerine iyi hakim olan ve maçta kalan Murphy 6-5 ile kazanarak Selby'yi turnuva dışına itti.


Emin Kazdaloğlu
Twitter:@Nickonharf
abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder