10 Temmuz 2015 Cuma

Analiz: Garbine Muguruza-Agnieszka Radwanska

Serena Williams-Maria Sharapova yarı finalinin gölgesinde kalan Radwanska-Muguruza maçının sayısal analizini yapmak istedim.

Öncelikle 22 yaşını daha doldurmamış Garbine Muguruza'nın büyük bir iş başardığını söylemek lazım.Sadece 3. Wimbledon ana tablosunda finali görmeyi başarırken önceki turlarda Kerber, Wozniacki ve son Roland Garros yarı finalisti Bacsinzky gibi isimleri geçmişti.Ayrıca 1996'dan bu yana Wimbledon finaline ulaşan ilk kadın İspanyol oyuncu olma başarısını gösterdi.

Çim kort ve Muguruza'nın agresif oyun tarzı derken Muguruza tahmin edileceği gibi maça hızlı girdi ve çifte breakten sonra seti 6-2 kazandı.

Bu noktada Muguruza'nın ilk servis yüzdesi önemli bir nokta.İlk sette %62 ile ilk servislerini buldu ve bu ilk servislerden %92 (12/13) ile puan çıkarttı.Tek çıkartamadığı puan yanlış hatırlamıyorsam Muguruza'nın basit hatasıyla bitmişti.Ancak domine ettiği ilk sette bile 2. servis yüzdesinde dramatik bir düşüş söz konusu.8 kere 2. servisine düştü ve 4 kere puan çıkartabildi.Bu da ne kadar maça ısınamamış olsa da Aga'nın ralli içindeki savunmasına bir örnek.

Aga tarafından bakacak olursak maça çok iyi girmiş bir Muguruza karşısında çok iyi servislerle başlaması gerekiyordu ama daha ilk oyundan kırdırdığı servisinden sonra bir türlü maça giremedi.Aga'nın ortalama ilk servis hızı 151 km iken Muguruza'nınki 164 km idi.Benzer farklılık 2. servisler arasında da var.Yani Aga'nın ilk servisleri onun olmazıydı.Aslında %65 ile ilk servisini buldu Aga ama bu sette Muguruza'nın çok keskin olmasından dolayı bu yeterli olmadı.Muguruza ilk sette sadece 6 basit hata yaptı ve 14 tane winner buldu.Ayrıca Aga'nın üstün olmasını beklediğimiz orta uzunluktaki rallilerde de Muguruza'nın üstünlüğü vardı.

2. sete yine Muguruza çok iyi girdi.Ama 3-1'den sonraki oyunlarda biraz Muguruza'nın da yardımıyla Aga maça girdi.Rallileri çok daha iyi oynayan Aga, Muguruza'nın 7 tane 2. servisinden 6 tane puan çıkartmayı başardı.Sürekli Muguruza'yı ekstra toplara zorladı ve Muguruza da özellikle 2. setin 2. yarısından sonra kortun ortasına düşen topların hemen hepsini dışarı vurdu.Aga bu sette sliceları daha çok kullandı, fileye daha çok geldi ve Muguruza'yı koşturdu.Arka arkaya oyunlar alan Aga seti 6-3 kazandı.

3. set biraz 1. set biraz da 2. set karışımı gibiydi.Sete momentumu almış Aga biraz daha iyi girdi ama Muguruza da o 2. sette yaptığı çok basit hataları azaltmış durumdaydı.Bu setin kilit noktası Muguruza'nın baseline'ın gerisinde yaptığı groundstoke'lar oldu.Gerçekten toplara çok etkili vurdu ve Aga'nın onu ekstra topa zorlamasına pek izin vermedi.Bu sette 2 oyuncudan da daha düşük bir servis performansı geldi.Aga'nın Muguruza'nın backhand kanadına yaptığı vuruşlar genellikle Muguruza'nın hatasıyla bitti.Maçın son oyunu da çok dramatik oldu.Aga'nın berabere de yaptığı itiraz Muguruza'ya maç puan getirdi.Maçı orada noktalayan Muguruza'nın sevinci görülmeye değerdi.


Emin Kazdaloğlu

Twitter:@Nickonharf

abcspor.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder