14 Eylül 2015 Pazartesi

Amerika Açık'tan Akılda Kalanlar

               Yılın son Grand Slam'ini de geride bıraktık. Bu turnuvadan akıllarda kalanları hatırlayalım...



KADINLAR


Hayal Kırıkları: İlerleyen turlarda da hayal kırıklıkları olsa da burada ilk turda elenenlerden bahsedelim; Lucie Safarova, Karolina Pliskova, Ana Ivanovic ve Carla Suarez Navarro ilk turda elenen yüksek numaralı seribaşları oldular. Safarova ve Ivanovic şanssız kuralar çektiler diyebiliriz, sırasıyla Tsurenko ve Cibulkova'ya çarptılar. Pliskova ve Navarro ise slam'lerdeki başarısız performanslarını devam ettirdiler. Pliskova ilk turda Tatishvili karşısında varlık gösteremedi ve yine ilk turda elendi. Pliskova bugüne kadar hiçbir slam'de üçüncü turu geçemedi. Navarro ise ilk turda Allertova'ya kaybetti ve bu yılki dört Slam'in üçüne ilk turda veda etmiş oldu.


Sürpriz: Finalist İtalyanlar dışında turnuvanın en büyük sürprizlerinden biri de Kristina Mladenovic oldu. Son iki yılda dikkat çekici bir çıkış içinde olan Kiki seribaşlarından Kuznetsova ve Makarova'yı yenmeyi başardı, çeyrek finalde Vinci'ye kaybetti.


Geri dönen yıldızlar: _ Öncelikle Dominika Cibulkova'dan bahsedelim. Eski dünya 10 numarası, sezon başında Avustralya'da çeyrek final oynadıktan sonra sakatlanmıştı ve ameliyat olmuştu. Amerika Açık öncesi yavaş yavaş ritm bulan Dominika, ilk turda Ivanovic'i zorlu bir maç sonunda yendi. İkinci turda Pegula'yı geriden gelerek yendi. Üçüncü turda Bouchard'la oynadığı çok zorlu maçı kaybetti.


_ Viktoria Azarenka bu yıl istediği sonuçları alamamıştı -kötü kuraların da etkisiyle- son iki Slam'de Serena'yla erkenden eşleşmişti. Bu turnuvada ise Serena ile aynı tarafa düşmedi, üçüncü turda Kerber'le inanılmaz bir maç oynadılar ve kazandı. Çeyrek finalde Halep'le yine müthiş bir maç oynadılar, bu kez kaybetti ama bu yılın tek çeyrek finalini oynamış oldu ve gelecek yıl için çok olumlu sinyaller verdi.


_ RG'da ikinci turda, Wimbledon'da birinci turda elenen Simona Halep, Amerika Açık öncesindeki iki turnuvada final oynamıştı. Amerika Açık'ta ilk üç turu çok rahat geçtikten sonra; Lisicki ve Azarenka ile çok zorlu maçlar oynadı ve final setlerinde kazandı. Yarı finalde Pennetta karşısında geldiğinde pili bitmişti desek yanlış olmaz.



Roberta Vinci sürprizi: Vinci Amerika turuna kadar çok kötü bir yıl geçiriyordu. Amerika turunda da müthiş sonuçlar aldığını söyleyemeyiz ama Grand Slam'e iyi hazırlandı. Müthiş bir şansla yarı finale kadar hiçbir seribaşı isimle karşılaşmadı. Karşılacağı tek seribaşı olan Bouchard da kafası üzerine düştü ve maça çıkamadı. Vinci, Serena Williams karşısında geldiğinde bahislerde 1-300 şeklinde bir ihtimal veriliyordu ve bu turnuvada Serena'yı yenebilecek isimler arasında adı hiç geçmiyordu. İlk sette de 2-6 ile kaybeden Vinci'nin fazla direnç göstermesi beklenmeyebilirdi ama müthiş bir direnç gösterdi; 6-4'lük ikinci setten sonra final setine kötü başlamasına rağmen yine müthiş bir şekilde döndü ve kariyerindeki ilk -muhtemelen tek- finale yükseldi; finalde vatandaşı Pennetta karşısında ilk sette ayakta kalsa da, ikinci sette fazla mücadele edemedi.


Şampiyon Flavia Pennetta: 26 nolu seribaşı olarak başlayan tecrübeli tenisçi Gajdosova-Niculescu-Cetkovska'yı yendi ilk üç turda. İşin zorlu kısmı ise dördüncü turda başladı. Dördüncü turdan finale kadar Stosur-Kvitova-Halep'i yendi; Kvitova'yı geriden gelerek yendi, Halep karşısında ise neredeyse kusursuz bir performans sergiledi. Pennetta finalde de Serena'yla eşleşse ve onu yense daha da epik bir şampiyonluk kazanmış olacaktı; finalde Vinci ile oynadı, ilk seti tiebreak'le bitirdi, ikinci sette ise rahattı. Kariyerinin tek grand slam şampiyonluğunu kazanan Pennetta, sezon sonunda tenisi bırakacağını açıkladı.




ERKEKLER


Hayal Kırıklıkları: İlk turda zorlu bir maç sonunda Paire'ye kaybeden -önceki yılın finalisti- Kei Nishikori şüphe yok ki en büyük hayal kırıklığı oldu. Grigor Dimitrov da ikinci turda oynadığı zorlu maçta Kukushkin'e kaybetti. Simon'un ilk turda Young'a yenilmesi de hayal kırıklığı oldu diyebiliriz Fransa adına.


Sürpriz: Donald Young demişken, buradan devam edelim. Evsahibi ülkeden Donald Young, ilk turda Simon ve üçüncü turda Troicki maçlarında ilk iki seti kaybettikten sonra maçları kazandı. İkinci turdaki Bedene maçında ise ilk seti kaybettikten sonra kazandı. Onu durduran isim Wawrinka oldu.


Fransızlar'ın yükselişi: Simon ve Monfils ilk turda elenmiş olsa da, Fransız tenisçiler için iyi bir turnuva oldu diyebiliriz. Çeyrek final oynayan Gasquet ve Tsonga'nın yanında Chardy-Paire de dördüncü tur oynadılar. Paire, seribaşı tenisçilerden Nishikori ve Robredo'yu yendi, Tsonga'ya takıldı. Chardy, David Ferrer'i yenmeyi başardı, Cilic'e kaybetti. Çift erkeklerde ise Herbert/Mahut çifti şampiyon oldular.


Andy Murray'nin serisinin sonu: Bu turnuvaya gelmeden önce üstüste 17 slam'de en azından çeyrek final oynayan ve 2015'teki büyük turnuvalarda (GS&Masters) Djokovic veya Federer dışındaki bir isme kaybetmemiş olan Murray'nin bu serisi Amerika'da son buldu. Kyrgios'u yendikten sonra Mannarino karşısında iki set geriden gelip kazanan Murray, üçüncü turda da Bellucci'yi geçti. Dördüncü turda büyük servisçi Kevin Anderson'la karşılaştı ve turnuvanın seyir zevki en yüksek maçlarından biri oynandı. Kevin, dört sette kazandı ve müthiş bir galibiyete imza atmış oldu.


Düşüştekiler: Sıralamada üst basamaklarda yer alan isimlerden Tomas Berdych ve David Ferrer'in üçer yıllık 'yılda en az iki Slam'de çeyrek final oynama serisi' bu yıl son bulmuş oldu.

_ Rafael Nadal 10 yıl sonra yılı GS kazanamayıp bitirdi, bunun yanında hiçbir slam'de yarı finale de çıkamadı.

_ Milos Raonic son iki Slam'de dördüncü turu göremedi.

_ Grigor Dimitrov Avustralya'da dördüncü tura çıktı, ondan sonraki Slam'lerde ilk turlarda kaybettti.


Çıkıştakiler: _ Stan Wawrinka, 2014 Roland Garros'ta ilk turda elenmesinin dışında katıldığı son sekiz Slam'de en azından çeyrek final görmüş oldu. Bunlardan ikisini kazanan Stan, üçünde de yarı finalist oldu.


_ Kevin Anderson, bu yıl kariyerinin en iyi Grand Slam sezonunu geçirdi. Avustralya'da ve Wimbledon'da dördüncü turda oynadı; Amerika'da ise kariyerinin ilk çeyrek finaline çıkmış oldu ve dünya sıralamasında da 12.sıraya çıkarak rekor kırdı.


_ Marin Cilic: Sezon başında sakat olan Cilic, Avustralya'da oynayamadı, son üç Slam'de ise istikrarlı sonuçlar aldı. Sırasıyla yükselerek dördüncü tur-çeyrek-yarı yapan Cilic, son iki Slam'de Djokovic'e kaybetti.



Finalist Roger Federer: Federer, genel olarak çok başarılı bir turnuva geçirdi diyebiliriz. Dördüncü turdaki Isner maçı haricinde tiebreak bile oynamayan ve maçları çok kısa sürelerde bitiren Federer, Wimbledon'da olduğu gibi yine finalde 1 nolu seribaşıyla eşleşti ve ikinci seti aldıktan sonra son iki seti kaybetti. Federer böylece üstüste üçüncü yılı da Grand Slam şampiyonluğu olmadan kapattı.



Şampiyon Novak Djokovic: İlk iki turda zorlanmayan Djokovic, Seppi-Agut-Feliciano maçlarında biraz test edilmiş oldu; yarı finalde Marin Cilic'i her zamanki gibi çok rahat geçti -bu kez beklentilerin ötesine rahattı- Finalde ise Federer'i Wimbledon finalinde olduğu gibi üçüncü ve dördüncü setleri kazanarak yendi. Djokovic üstüste 11 turnuvada final oynarken, bu yıl üç Grand Slam şampiyonluğu kazandı. Djokovic 2011'de de aynı şekilde Aus-Wimb-US şampiyonlukları kazanmıştı.







_ Martina Hingis'in başarısı: Hingis'in çiftlerdeki müthiş başarıları devam ediyor. Karışık çiftlerdeki Slam'lere Leander Paes ile birlikte katılan Hingis, Roland Garros'ta ikinci turda elenmeleri haricinde üç Slam'i de kazanmış oldu.


. Çift kadınlarda ise Aus'da Pennetta ile beraber başarısız oldular ve Sania Mirza ile beraber oynamaya başladı. Mirza ile beraber Wimbledon'dan sonra US Open'da da şampiyon olmayı başardılar.






sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder