12 Eylül 2015 Cumartesi

US Open 2015 – Yarı Finaller

               Yılın son Grand Slam’inde yarı finaller tamamlandı. Yarı finalleri hatırlayalım…


KADINLAR


                                          FLAVIA PENNETTA vs. SIMONA HALEP

                Kadınlarda ilk yarı final beklenenin altında bir mücadeleye sahne oldu ve sonuçta Pennetta kariyerinin 49. Grand Slam'inde ilk Grand Slam finaline yükselmiş oldu...


                . Maçta ilk servis kırma şansını Halep yakaladı ama çok basit bir backhand hatasıyla servis kıramadı, sonraki oyunda ise Pennetta servis kırdı. Pennetta diğer oyunlarda da rakibine oyun kazanma fırsatı vermedi ve 6-1 bitti. Birinci sette Halep çok kötü bir servis performansı sergiledi; ilk servislerini %55'le oyuna soktu ve ilk servislerinden sadece %45'le puan çıkardı.


                . İkinci sete karşılıklı servis kırmalarla başlandı. Halep servisine tutundu ve sonrasında servis kırarak 3-1 ile öne geçti ama oyundaki üstünlüğünü sürdüremedi. Halep'in önceki maçlardaki yorgunluğu etkili oldu ve Halep önceki maçlardaki savunmasını sergileyemedi; Pennetta ise açılı vuruşlarıyla rakibini yıprattı ve arka arkaya puanlar aldı. Sonuç olarak; Pennetta arka arkaya beş oyun kazandı ve finalist oldu...


_ Maç genelinde Pennetta 23w/16h ile oynadı; Halep ise 10w/23h. Halep ilk servislerinden %42, ikinci servislerinden %36 ile puan çıkarabildi.





                                       SERENA WILLIAMS vs. ROBERTA VINCI


Serena Williams'ın üstüste 5.grand slam finaline -ve sonrasında şampiyonluğuna-  yürümesini engelleyen isim, yarı finale gelmesi dahi sürpriz olarak karşılanan Roberta Vinci oldu.


. İlk sette Serena üstündü. Maçta ilk servis kıran isim Roberta Vinci oldu ama toplam puanlarda 16-3'lük bir seri yakalayan Serena Williams  seti lehine çevirdi ve 6-2 ile bitirdi. İlk setin anahtar istatistiği iki oyuncu da 8'er hata yaparken Serena'nın 16, Vinci'nin ise sadece 3 winner üretmeleri oldu.


. İkinci setee 2-2'de servis kıran Vinci bu kez ilk setteki hatasına düşmedi; basit hata sayılarını sadece 4'te tuttu ve servis oyunlarına tutunarak seti 6-4 kazandı.


. Final seti ise yıllarca hatırlanacak epik bir mücadeleye sahne oldu. Serena servis kırarak başladı ama 2-0'da servisine tutunamadı. Vinci'nin 'slice'ları Serena'yı zor durumda bıraktı. 2-2'de Serena bildik 'rakibi bozma' hareketlerine girişse de bundan da sonuç çıkmadı. 3-3'te Serena atarken maçın kırılma puanını alan Vinci devamında servis kırdı, kendi servisinde 15-40'tan döndü ve sonraki servis oyununda rakibine puan bile vermeden maçı kazandı.



_ Genel istatistiklere bakacak olursak; Serena 16 tane ace attı, sadece 4 çift hata yaptı, %74 ilk servis puanı kazandı. Vinci ise sadece %50'yle ilk servislerini oyuna sokabildi. Serena toplam puanlarda maçı 93-85 önde bitirdi. Serena 50w/40h; Vinci ise 19w/20h ile oynadılar.


_ Serena Williams 2015'te üçüncü kez yenildi ve ilginç bir şekilde bu üç yenilgi de yarı finallerde geldi. (Madrid-Kvitova, Toronto-Bencic, US Open-Vinci)


_ Grand Slam'ler tarihinde ilk kez dünya sıralamasında ilk 20 dışında yer alan iki kadın tenisçi finale çıkmış oldular...




   ERKEKLER


                                      NOVAK DJOKOVIC vs MARIN CILIC


Bu maçı uzun uzadıya inceleyecek veriler ortaya çıkmadı. Kısaca yazmamız gerekirse; Djokovic'in elini kolunu sallaya kazandığı maç oldu. Djokovic ilk sette oyun vermedi, sonraki sette bir oyun kaybetti, sonraki sette Cilic bir servis oyunu kazandı, bir de servis kırdı. 90 dakikadan daha kısa bir sürede Djokovic turladı.


Djokovic'in geleneksel olarak Cilic karşısında rahat kazandığını biliyoruz ama Cilic'in maça bu kadar felaket başlayıp, bu kadar aciz kalacağını öngörmek de zordu.


İstatistiklere bakacak olursak; öncelikle Cilic'in berbat servis performansı göze çarpıyor; ilk servislerini sadece %45'le oyuna sokabildi, %60 ilk servis- %22 ikinci servis puanı var.


_ Djokovic 16w/13h ile oynarken Cilic 13w/37h ile oynadı.


_ Djokovic üstüste 11.turnuvasında final gördü; grand slamlerde ise son 7 turnuvada 6.kez finale yükseldi.




                                    ROGER FEDERER vs STAN WAWRINKA


Erkeklerde ikinci yarı final de beklenen çekişme açısından hayal kırıklığı yarattı ve Federer de Djokovic gibi çok rahat bir şekilde finalist oldu.


. Maçın tek çekişmeli seti ilk set oldu diyebiliriz. Federer'in ilk servis oyununda servis kırma şansını kaçıran Wawrinka daha sonra servisini kırdırdı. 3-2'de üstüste üç defa servis kırma puanı yakaladı ama Federer'in müthiş vuruşları onu durdurdu. Bu seti 6-4 kazanan Federer, diğer setlerde rakibine servis kırma şansı vermedi.



. İstatistiklere bakarsak; maçı 10 ace'le bitiren Federer'in ilk servislerini %65'le oyuna soktuğunu ve ilk servislerinden %80, ikincilerinden de %63'le puan çıkardığını görüyoruz.



. Wawrinka ise ikinci ve üçüncü setlerde servis kırmaya yaklaşamamasının yanında; son iki sette giderek düşen bir servis performansı sergiledi. İlk servislerini sadece %49'la oyuna sokan Stan ilk servislerinden %58, ikinci servislerinden %48'le puan çıkarabildi.



.Federer 29w/17h -- Wawrinka 25w/30h





KARIŞIK ÇİFTLER: Finalde evsahibi ülkeden Mattek-Sands/Querrey ile Hingis/Paes karşılaştılar. Beklendiği gibi müthiş bir maç oldu. İki sette de sadece birer kez servis kırıldı. İlk seti H/P, ikinci seti Amerikalılar kazandılar. Final tiebreak'inde ilk olarak Amerikalılar öne geçtiler. Paes'in etkili oyunuyla beraberliği yakalayan H/P, 7-7'den sonra yine Paes'in arka arkaya winner'larıyla galibiyeti aldı ve 1989'dan bu yana aynı yıl içinde üç grand slam şampiyonluğu yaşayan ilk karışık çift oldular...






_ Günü genel olarak yorumlayacak olursak; tekler yarı finallerinde Serena-Vinci maçındaki maçlarda hiç rekabet yoktu. Karışık çiftler finali, Serena-Vinci'nin yanında günün renkli olan bir diğer maçıydı. 








sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder