21 Eylül 2015 Pazartesi

Phil Heath Seriyi 5'e Çıkarttı !

Hepimiz ekranlarda kütle canavarlarını gördüğümüzde 'bu kadarı da fazla ama' deriz ancak içten içe bu insanlara saygı duyan sayısı hiç de az değildir.

İşte Phil Heath 2010 sonrası döneminin en iyisi.Hem de bunu vücut geliştirmenin en üst mertebesi olan Mr. Olympia'yı üst üste 5. kere kazanarak bir kez daha kanıtladı.Son yıllarda Mr. Olympia'nın önemi ve Dünya kamuoyunda bıraktığı etki öylesine arttı ki bu senenin kazananına tam tamına 400.000 $ ödül verildi.Bu geçen senenin ödülü olan 275.000 $'ın %45 zamlanmış hali oluyor.

Heath'e geçmeden önce vücut geliştiricilerin doğuşundan ve Mr. Olympia'nın tarihçesinden bahsetmek istiyorum: Tarih boyunca birçok ülkede güç ve dayanıklılık antrenmanı yapılmıştır.Bunların neredeyse tamamı askerlere verilen eğitimler olarak kalmıştır.Çok çok eskilere Antik Yunan dönemine gidecek olursak olimpiyat şampiyonunun güç gösterisi yaptığına rastlamamız mümkün.

19. yüzyılda başlayan 'Güçlü Adamlar' ile birlikte (O dönemin güreşçilerinden Koca Yusuf'da bu kategoriye girer) ağırlıklarla güç gösterisi yapan insanlar sahneye çıkmıştı.Ama tam anlamıyla ilk vücut geliştiricisi 1867 doğumlu Eugen Sandow'dur.Sandow diğer güçlü adamların aksine halter, dambıl, bar gibi ekipmanları kullanmış ve kuvvetinin yanında vücudunu altın orandan esinlenerek estetik bir hale getirmeye çalışmıştır.1925'de felç geçirerek hayatını kaybeden Sandow'u halen Mr. Olympia'nın 1.'lik ödülündeki heykelcikte görüyoruz.Bu yüzden Sandow vücut geliştirmenin babasıdır.

Vücut geliştirmede 1940'lara gelene kadar halterciler, boksörler ve hatta yüzücüler bile vücut geliştirme yarışmalarında boy göstermiştir.Vücut geliştirmede ilk kırılma noktası 1939'da Mr. America'nın başlamasıyla ve anabolik steroidlerin icadıyla olmuştur.Bu tarihten sonra vücut geliştirciler adeta kas canavarlarına doğru evrilmiştir.2. kırılma noktası amatör bir spor branşı olan vücut geliştirmenin Weider kardeşler sayesinde 1949'da profesyonel hale getirilmesiyle oldu.

1960'ların başına geldiğimizde vücut geliştirme sporu neredeyse günümüzdeki halini aldı.Çünkü oral yoldan alınan steroidlerin ortaya çıkmasıyla sporcular artık tamamen kas canavarı halini almıştır.Weider kardeşlerin 1965'de Mr. Olympia'yı kurmasıyla bu sporun ekranlardaki şöhreti iyice artmış oldu.

Olympia'nın ilk kazananı bu günkü 'Scott Curl' mucidi Larry Scott oldu.1966'da Scott bir kez daha kazandıktan sonra emekliye ayrıldı ve sonraki 3 yılda Sergio Oliva ipi göğüsledi.Bu da bir nevi sonraki yıllarda 'Bir kez kazananın şampiyonluğu uzun zaman bırakmadığı' dönemini başlattı.

Belki de vücut geliştirmenin en şaşalı dönemi 70'lerin başında gerçekleşti.1969'da Oliva'nın ardından 2.'likle yetinen Arnold Schwarzenegger (İlk ve tek mağlubiyeti) 70-75 arasını domine ederek 6 şampiyonluk kazandı.Schwarzenegger burada kazandığı şöhreti sinema ekranlarına taşıyarak Olympia sahnesinden çekildi.1980'de tekrar döndü ve o dönem yetersiz fiziğine rağmen (Weider kardeşlerin şikesi olduğu iddia edilir) bir kez daha şampiyon oldu.

Lee Haney döneminden önce Frank Zane 90 kiloya sahip estetik vücudu ile 1975-1980 arası Arnold'suz dönemde 3 şampiyonluk elde etti.1984'den 1991'e kadar Lee Haney rüzgarı esti.92-97 arasında da Dorian Yates.Ondan sonra da belki de tarihin en iyisi olan Ronnie Coleman 98-05 arasını domine etti.Daha sonrasında Ronnie ile çok çekişen Jay Cutler sonraki 5 yılda 4 şampiyonluk aldı.Arada 2008'de 39 yaşındaki Dexter Jackson ilk ve tek şampiyonluğunu ilan etti.

Burada Jackson'a parantez açmak lazım.Jackson bu sezon bile yarışarak 46 yaşında 2.'liği elde ederek 150.000 $'ın sahibi oldu.

Gel gelelim Phil Heath'e.Her dönemde olduğu gibi Heath'de ciddi bir rekabet içindeydi.Geçtiğimiz 3 yılda Kei Greene Heath'in ardından 2. olmuştu ancak bu yıl yarışmaya yakın bir zamanda herkesi şaşırtarak 2015 Mr. Olympia' da yer almayacağını açıkladı.Geçen sene Heath onun için 2015'i kazanmayı umacaktır açıklaması yapmışken hayranları tarafından bu kararı hayal kırıklığı yarattı.

Heath ise doğuştan yapılı olmayan ve geniş olmayan omuzlarına rağmen çok iyi bir sporcu.Özellikle omuz antrenmanları belki de Arnold döneminden beridir gelen en iyi antrenman yöntemi.

Zamanında NBA'de Denver Nuggets takımında guard pozisyonunda oynayan ve güreşle de profesyonel olarak ilgilenen Heath'i saygıyla beraber tebrik ediyorum.


Emin Kazdaloğlu

Twitter:@Nickonharf

abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder