16 Eylül 2015 Çarşamba

PROFİL – Flavia Pennetta

                US Open 2015’de kariyerinin ilk ve tek Grand Slam şampiyonluğunu elde eden Flavia Pennetta’nın kariyerine bakalım…



                Başlangıç: 25 Şubat 1982 Birindisi doğumlu olan Flavia, 5 yaşındayken babasıyla beraber tenis çalışmalarına başladı ve 15 yaşındayken de ITF turnuvalarında oynamaya başladı. 1999 Roland Garros’ta genç kızlarda çiftler kategorisinde Roberta Vinci ile beraber şampiyonluk yaşadı.



                Turdaki İlk Yılları: 1999’da ITF’te iki tekler ve iki çiftler şampiyonluğu kazanan Pennetta, 2002’de WTA Sıralaması’nda ilk 100’e girmeyi başardı. 2004’te toprak zemindeki turnuvalarda başarılı oldu, iki finalde kaybettikten sonra Polonya’da kariyerinin ilk şampiyonluğunu elde etti. 2005 Şubat’ta da arka arkaya iki turnuva kazandı ve ilk 30’a girmiş oldu. 2006-8 arasında Slam’lerde genellikle ilk turlarda oynadı, 2008’de Amerika’da çeyrek finali yakaladı ve sıralamada ilk 20’ye girmiş oldu.



                Çiftler Başarıları ve Sakatlık: 2010 başından itibaren Gisela Dulko ile beraber çiftlerde mücadele ettiler ve müthiş başarılar yakaladılar. İki turnuva şampiyonluğu ve Grand Slam’lerde iki çeyrek-iki yarı final; 2011 Avustralya Açık şampiyonluğuyla birlikte Flavia Pennetta dünya çiftler sıralamasında da 1 numaraya çıkmış oldu.  2012 sonunda Dulko tenisi bıraktı, Pennetta da bilek sakatlığı sonrasında kortlardan uzak kaldı.



                Sakatlık Dönüşü ve Kariyerinin Zirvesi: Bilek sakatlığından sonra WTA Tekler Sıralaması’nda ilk 50’nin dışına çıkan İtalyan’ın dönüşü yavaş oldu ama sonuç olarak muhteşem oldu diyebiliriz. 2013’te Amerika’da yarı final oynadı, 2014’te Avustralya’da çeyrek final oynadı ve kariyerindeki en üst düzey tekler şampiyonluğunu Indian Wells’te yaşadı. Bu turnuvada kura şansının da yanında olduğunu söyleyebiliriz. Yarı finalde, 1 nolu seribaşı olan Li’yi ve finalde de 2 nolu seribaşı olan Radwanska’yı yendi ama onlar dışında oldukça rahat isimlerle karşılaştı.


                2014’te Wimbledon’da dördüncü tur ve Amerika’da çeyrek final başarıları yakaladı. Çiftlerde ise yılın ikinci yarısında Martina Hingis’le beraber oynadılar. US Open finalinin yanında Uzak Doğu’da iki şampiyonluk elde ettiler.



                2015 yılı ve US Open şampiyonluğu: Çok iyi geçen 2014’ün ardından 2015’te çok başarılı başlamadı. Sert zemin sezonunda Dubai-Indian Wells-Miami’de çeyrek finallere geldi; Grand Slam’lerde ise 4.tur oynadığı Roland Garros haricinde kayıptı diyebiliriz. Amerika Açık’a 26 nolu seribaşı olarak katılan Pennetta, ilk turlarda Gajdosova-Niculescu-Cetkovska’yı yendi; özellikle Cetkovska karşısında geriden gelerek kazanması etkileyici oldu diyebiliriz. Sonraki üç turda, oldukça iddialı olan seribaşlarıyla karşılaştı, sırasıyla Stosur-Kvitova-Halep’i yendi; Kvitova karşısında geriden geldi ve Halep karşısında çok yorulduğunu söyleyemeyiz; neredeyse kusursuz bir performansla yendi. Final için muhtemel rakibi Serena Williams olarak gözüküyordu ama vatandaşı Roberta Vinci hiç beklenmeyen muazzam bir geri dönüşle Serena’yı yenince Pennetta’nın kupa yolunu da açmış oldu. Final maçının ilk setinde zorlanmasına rağmen tiebreakle kazanan Pennetta, ikinci sette rahattı ve kupayı kazandıktan sonra da yıl sonunda tenisi bırakacağını açıkladı… Bu turnuvada çift kadınlarda Sara Errani ile birlikte mücadele ettiler ve yarı finalde Hingis/Mirza’ya kaybettiler…  WTA Sıralaması’nda 8.sıraya yükselen Pennetta, yıl sonu listesi için 6.sıraya kadar çıktı. Pennetta, bu gidişle jübilesini Singapur’daki yıl sonu finallerinde yapacak gibi duruyor…

               





sahinarif88@hotmail.com



twitter: @arifsahin1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder