27 Eylül 2015 Pazar

Yeni Sezona Doğru - Banvit

Her sezon üstüne koyarak ilerleyen Banvit, geçen sezon Türkiye Ligi'nde çeyrek finalde elenmişti ama Eurocup'ta yarı finale çıkarak kulüp tarihinin en büyük başarısını elde etmişlerdi. (her ikisinde de sonradan şampiyon olan takıma elendiler)

Chuck Davis döneminin bitmesinin haricinde geçen yıl takımın sürükleyici isimleri olan Rowland-Mejia da takımdan ayrıldılar ve yıllar sonra yeni sezona başlarken baştan aşağı yenilenmiş bir Banvit görüyoruz.


                PG –  Courtney Fortson - Phil Greene - İsmail Cem Ulusoy

                SG – AJ Slaughter - Dominique Johnson - Can Maxim Mutaf - Erkan Yılmaz

                SF- Keith Simmons - Tolga Geçim

                PF- Adrien Moerman - Nusret Yıldırım - Talat Alp Altunbey

                C- Gasper Vidmar - De Shawn Stephens




                                                       DIŞ OYUNCULAR



Banvit'in değişik transfer stratejisinden dolayı tüm dış oyuncuları beraber değerlendirmek istiyorum.



İlk olarak bu sezon ligimizde yer alacak olan en heyecan verici gardlardan biri olan Courtney Fortson'a bakalım... Geçtiğimiz yıl Avtodor'la beraber Eurochallenge'da oynayan Courtney takımını final-four'a taşıyamadı ama normal sezonun en dikkat çekici istatistiklerine imza attı. 17s- 6r- 10a ortalamalarıyla oynarken çok da iyi şut atmıştı ama 4.5 tk ortalaması endişe verici. Banvit'te Rowland'dan sonra yine benzer tipte bir gard takımda olacak ama Rowland'a nazaran sorumluluk almayı daha işi başardığını söyleyebiliriz.


Geçen sezon da zaman zaman süre alan ama daha çok Bandırma Kırmızı'da forma giyen İsmail Cem Ulusoy'a bakalım... Bu sezon da hazırlık döneminde az da olsa süre aldı. Güvenilecek bir şutu yok, asistlerini de top kayıpları dengeliyor ama rotasyonda yer alacak ve gelecek adına umut beslenecek bir oyuncu.


Takımın bu sezonki en iddialı transferi AJ Slaughter oldu. Slaughter da sürekli takım değiştirenlerden biri ve genel olarak ülke değiştiriyor. İtalya-Belçika-Fransa maceralarından sonra geçen sene Panathinaikos'la Euroleague'de oynadı. Panathinaikos'ta kötü bir sezon geçirmedi ama yine de gönderildi. İstikrarlı bir şutör olduğunu söyleyebiliriz, yazın Polonya'da asist yönünde etkili olduğunu da gösterdi ve hazırlık döneminde de öyle oynadı. Fortson'ı da sürekli oyun içinde tutmak ve dengelemek için Slaughter'ın da destek olması önemli olacak.



Dominique Johnson 1-2-3 pozisyonlarının tamamında oynayabildiği için, bu açıdan önemli bir kadro derinliği katacak. Geçen yıl sezona Polonya'da başladı, son olarak İsrail'de oynamıştı. Tarnobrzeg'di mükemmel istatistikleri, Maccabi Rishon'da biraz düşse de genel olarak etkileyici istatistiklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. 15s- 2r- 3a ve çok iyi şut yüzdeleri ile az top kaybı yaptığını söyleyebiliriz.



Banvit'te ikinci sezonunu geçirecek olan Can Maxim Mutaf sakatlığı sebebiyle hazırlık dönemini kaçırmak zorunda kaldı. Geçen yıl sürekli kenardan geldi ve bazı maçlarda oyunun gidişatını etkileyen önemli performanslar sergilediğini söylemek mümkün; Dominique kadar sık top kullanmasa da iyi şut yüzdelerine sahip olduğunu söyleyebiliriz.


Devşirme statüsündeki Keith Simmons takımın en eski ve en tecrübeli oyuncusu konumunda. 'Görev adamı' kelimesinin karşılığı olarak niteleyebileceğimiz Simmons savunmada takımına liderlik ediyor, sert bir oyuncu ve özellikle karar anlarında oyuna olumlu katkısı oluyor.


Yazın Toronto Raptors'la yaz liginde oynayan Phil Greene'in vasat performansları oldu ve Banvit'e transfer oldu.



Tolga Geçim takımın bir diğer genç yıldız adayı; Tolga'nın yetenekleriyle Türkiye için de en fazla umut beslenen isimlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. İki metrenin üstündeki boyuyla 2-3 numarada oynaması oyun içinde takımı için önemli avantaj yaratıyor. Oyunun asist yönüne katkıda bulunması ve verdiği müthiş paslarla hücum opsiyonunu arttırıyor; en önemli eksiği şutlar diyebiliriz; dış şutlarda vasatın çok altında bir performansı var. Geçen sezonun ilk yarısında -Lukic dönemi- önemli şans buldu ama ikinci yarıda -Ernak dönemi- fazla şans bulamadı. Yazın U19 ve U20'de oynamıştı. U19'da 6s- 6a ortalamalarıyla oynadı, U20'de süreleri fazla değişmese de asist olarak takıma fazla katkısı olmadı; özellikle savunmada etkili oldu.


'97li Erkan Yılmaz da bu yıl yükselen gençlerden. Yazın U18'de oynayan Erkan, fazla süre bulamasa da işin savunma kısmında etkili olmaya çalıştı. Pozisyonuna göre iyi bir ribaundçu olduğunu söyleyebiliriz.
       





                                                  4 NUMARALAR



Takımın bu sezonki en tecrübeli transferi olan Adrien Moerman, geçtiğimiz iki sezonda Limoges ile Fransa Ligi şampiyonluğu yaşadıktan sonra tekrar ülke dışında bir takımla anlaştı. 2.03 boyundaki Moerman, genel olarak 14-8-2 ortalamalarıyla oynuyor. İyi bir serbest atıcı olduğunu söyleyebiliriz; Chuck Davis gibi dış şut kullanmayı seviyor ve oyuna çok yönlülük kazandırıyor; savunmada da yine Chuck gibi sert bir oyuncu olduğunu söylemek mümkün.


26 yaşındaki Nusret Yıldırım, Mersin-Trabzon sonrası üstüste üçüncü sezona da farklı bir takımla başlayacak. Giderek yükselerek her sezon daha iyi oynadığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz sezon, Trabzon'da Markovic'in genel olarak ilk beş başlattığı ama daha sonra rotasyonda az süre verdiği isimlerden biri oldu. Çok fazla kullanmasa da iyi bir dış atıcı olduğunu söyleyebiliriz. Pota altında çok iyi bir savaşçı; yine Trabzon'daki ile benzer bir şekilde oynayacağı öngörebiliriz.


'94lü Talat Alp Altunbey, son yıllarda Bandırma Kırmızı'da önemli bir gelişme içerisinde olsa da Banvit'te pek süre alamadı. Bu dönem de hazırlık maçlarında fazla yer bulamadığını gördük.




                                                       PİVOTLAR
               

Gasper Vidmar da son yıllarda sürekli takım değiştiriyor; Türkiye Ligi'nin tecrübeli isimlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Vidmar hücumda fazla sorumluluk almayan bir isim; son dönemde serbest atışlarını biraz geliştirse de iyi bir serbest atıcı olduğunu söylemek zor.


Uzun pozisyonundaki ilk tercih Jackie Carmichael olmuştu ama Jackie'nin sakatlığı planları bozdu ve DeShawn Stephens kadroya dahil edildi. Stephens'ın güvenilir görüntü çizmekten uzak olduğunu söyleyebiliriz; serbest atış çizgisinde çok sorun yaşıyor, yerine transfer yapılabilir yoksa Banvit'in pivot pozisyonunda çok sorun yaşayacağını söyleyebiliriz.






                Tahmin: Banvit'in Slaughter-Simmons-Moerman-Vidmar haricinde genellikle performansları öngörülemez oyunculardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Banvit, son yılların aksine farklı bir transfer politikası izledi ve ortaya böyle bir kadro çıktı. Daha iyi tahminlerde bulunabilmek için, en azından ilk maçları izlemek faydalı olabilir...







sahinarif88@hotmail.com


twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder