4 Temmuz 2014 Cuma

Galatasaray Liv Hospital sezon değerlendirmesi

          Galatasaray Liv Hospital sezonu Euroleague çeyrek finalisti, lig finalisti ve Türkiye Kupası yarı finalisti olarak tamamladı.
           

            Sezon başı ve Cumhurbaşkanlığı Kupası

           
            Galatasaray LH sezona çok farklı bir kadroyla başladı. Arroyo-Gordon-Marko-Erceg-Aldemir ideal beşinin yedekleri de Ender-Sinan-Cenk-Domercant-Dağlı-Jawai idi. Sezona Türkiye Kupası elemelerindeki galibiyetlere giren GS Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Fenerbahçe’ye kaybetti ve Euroleague’in ilk maçı olan Olympiakos maçıyla birlikte ciddi sakatlar verdi. Gordon-Jawai sezonu kapatırken Dağlı-Marko da uzun süreli sakatlıklar yaşadılar. Malik Hairston ve Pops Mensah-Bonsu kadroya katıldılar.




            Euroleague



            Galatasaray LH Euroleague’deki ikinci sezonunda ilk turu rahat geçti. Top16’de ise zayıf olan F Grubu’na düştü. Galatasaray bu grupta güçlü üç takımla oynadığı altı maçı da kaybederken Kuban’a içerde yenildi ama dışarda da aynı sayı farkıyla yenmeyi başardı. Maçlar sonunda çok ilginç bir tablo oluştu, aynı galibiyet sayısına ulaşan Galatasaray-Kuban ikili averajda da eşit olunca genel averajla gruptan çıkan GS oldu.
           
            GS çeyrek finalde Barcelona ile eşleşti. İlk maçın ilk bölümünde iyi oynayan temsilcimiz Arroyo’nun sakatlanması sonrası dağıldı ve süpürülmekten kurtulamadı.

            Galatasaray LH’nin sezon boyunca Euroleague’de gösterdiği performansı zevkle izlediğimi söyleyemem. İlk turdaki Siena deplasmanı ve Malaga maçı, Top16’deki Bayern Münih-Zalgiris-Partizan maçları dışında dar rotasyonla oynayan ve izleyiciyi yoran bir GS izledik. Sezon boyunca Zoran Erceg’in inişli-çıkışlı performansı, koç Ataman’ın birçok kez doğru müdahaleleri yapamaması taraftarın sinirlerini bozdu. Buna rağmen sezon çeyrek finalle bitti.





            Türkiye


            Beko Basketbol Ligi’nde normal sezon maçlarına fazla asılmayan Galatasaray ligi dördüncü sırada bitirdi. Çeyrek finalde Beşiktaş karşısında elenme noktasına geldiler ama Ahmet Kandemir’in de muazzam hamleleriyle (!) seriyi çevirmeye başardılar. Banvit serisi çok zor geçebilirdi, bu seride Ataman’ın takımı iyi yönetmesi-Chuck’ın sakatlığı-Rowland’ın maç sonlarında saçmalaması seride ibreyi GS’ye çevirdi. Final serisinde ise Galatasaray beklenentimin üstüne çıkarak seriyi 3-3’e getirdi, son maçtan ise yönetim kurulu kararıyla çekildiler.

            Türkiye Kupası Sekizli Final’de ise Galatasaray yarı finalde kaldı. Yarı finalde çok zorlu geçen maçta Efes’e yenilen GS finale kalamadı.





            Koç Ergin Ataman

           
            Ergin Ataman’ın sezon başındaki planları tutsaydı ve sakatlıklar yaşanmasaydı sezon nasıl geçirdi, bilemeyiz. Dört sakatlık yaşandı ve yerlerine çok da formda olmayan iki oyuncu transfer edildi. Kadrodaki Engin-Domercant da önceki sakatlıklarından sonra form tutamadılar, bunun yanında Zoran Erceg de sık sık oyundan kopmalar yaşadı ve kendisinin konsantrasyon sorunu Ataman’ı zor durumda bıraktı. Ligde play-offlar başlayana kadar Sinan Güler de kadroda yeteri kadar şans bulamadı. Ataman’ın Göksenin Köksal’la ne yaşadığını da çok merak ediyorum, normal şartlarda Göksenin Köksal’ın bu kadroda daha fazla yer alması gerekirdi.

            Galatasaray Euroleague sezonu boyunca 11 tane ciddi maça çıktı ve bu maçların tamamı yenilgiyle sonuçlandı. Bu maçların birçoğu ilk yarılardan koptu.



            Oyuncular

           
            Sezonun en iyi oyuncusu tartışmasız olarak Carlos Arroyo oldu. Arroyo Euroleague’de 25 maçta ortalama 31 dakika süre aldı ve 13.7s- 2r – 5.5a ortalamalarıyla oynadı. ’79 doğumlu bir oyuncunun bu kadar fazla süre alıp bu kadar verimli oynaması takdire şayan. Arroyo ligde de benzer ortalamalar tutturdu ama ligde taraftar baskısının çok olduğu Fenerbahçe-Beşiktaş deplasmanlarında etkisiz olması ve ortalama ayda bir ‘’Para verin yoksa kötü oynarım.’’demesi can sıktı.

            Zoran Erceg’e gelecek olursak; Erceg Top16’in fikstrünün ortasındaki maçlarda çok iyi oynadı. Ciddi maçlarda ve Kuban maçlarında ise genellikle kötü oynadı. Lokomotiv Kuban deplasmanı performansı unutulmaz derecede kötü, Erceg’in sezon boyunca savunmada etkisiz bir görüntü çizdiğini bir kez daha hatırlatayım.

            Galatasaray kadrosunda yer alan oyuncular bu sezon inişli-çıkışlı oynadılar. Mart’tan sonra Markoishvili’nin performansını ‘iyi’ olarak değerlendiriyorum. Cenk Akyol final serisi dışında ortalama bir sezon geçirdi. Furkan Aldemir genellikle istikrarlı bir sezon geçirdi. Hairston’ın performansı giderek düştü. Domercant kısa sürelerde etkili olabildi. Macvan oynadığı sürelerde etkili oldu, daha fazla süreyi hak ediyordu. Sinan da play-offların başından itibaren hak ettiği süreyi aldı ve olumlu katkı verdi.


            Gelecek sezon

           
            Galatasaray LH bütün sezonu sakat geçiren Gordon-Jawai’yle yollarını ayırdı. Macvan-Pops-Dağlı da takımdan ayrıldılar. Arroyo-Erceg-Marko-Aldemir-Güler takımda kaldılar, Ender-Cenk’in durumu belli değil, Pocius transfer edildi.
           






            sahinarif88@hotmail.com


twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder