13 Temmuz 2014 Pazar

...ve ŞAMPİYON ALMANYA

    2014 FIFA Dünya Kupası Finali'nde Almanya Arjantin'i 113.dakikada Mario Götze'nin attığı golle 1-0 yenerek toplamda dördünü kez Dünya Kupası'nın sahibi oldu.


     
                          Maçın Hikayesi



         İlk 20 dakika boyunca iki takımdan da kontrollü bir futbol izledik. İlk 11'lerin tek değişikliği Almanya'da sakatlanan Khedira'nın yerine Kramer'in 11'de başlaması idi. 21.dakikada Kramer'in ters kafa vuruşunda Higuain kaleciyle karşı karşıya kaldı ama zannediyorum ki, Higuain de bu şansı beklemiyordu ve kötü bir vuruş çıkardı. 30.dakikada Lavezzi'nin ortasında Higuain topu ağlara gönderdi ama savunmadan iki adım önde olan Higuain'ın golü haklı bir şekilde iptal edildi. Bu dakikada Kramer sakatlanarak oyundan çıktı ve yerine Schürrle oyuna dahil oldu. 40'da Messi kaleciyi geçti ama top ağlara gitmedi. 45+1'de Kroos'un kullandığı kornerde Höwedes'in kafa vuruşu direğe takıldı ve ilk yarı 0-0'lık eşitlikle sona erdi.


        İkinci yarıda Agüero'nun oyuna girmesi Arjantin'i ateşledi ve devrenin hemen başında Messi ile çok ciddi bir gol şansı yakaladılar ama top direğin yakınından dışarıya çıktı. İkinci yarının kalan bölümü karşılıklı ataklarla geçti ama ilk yarıdaki kadar net pozisyonlar olmadı, dakikalar ilerledikçe iki takım da daha kontrollü olmayı tercih etti. Son bölümde teknik direktörler de skoru koruma adına değişiklikler yaptı ve 90 dakika 0-0 ile sona erdi.


       Uzatmanın hemen başında Schürrle'nin vuruşunu kaleci Romero kurtardı. 97.dakikada Palacio'nun aşırtma vuruşu dışarı gitti. Maç penaltılara doğru giderken 113.dakikada Mario Götze sol kanattan gelen ortayı önce çok güzel kontrol etti, sonra da çok estetik bir vuruş yaparak kaleci Romero'yu geçti: 1-0 Son pozisyonda Messi serbest vuruşu çok kötü kullanınca Dünya Kupası Almanya'ya gitti.




                        Genel Yorum


        Normal süreyi ilk 20 dakika- 20-50 arası ve 50'den sonra şeklinde üçe ayırabiliriz. Sadece 20-50.dakikalar arasındaki bölümde tempo yüksekti ve sürekli olarak iki takım da gol aradı. Maçın kalan bölümünde iki takım da skorun 0-0 gitmesinden memnundular, böylece üstüste üçüncü dünya kupası finali de uzatmaya gitmiş oldu.


       Uzatma bölümünün başındaki karşılıklı birer gol pozisyonundan sonra maç penaltılara gidecek gibi gözüküyordu ama Almanya'nın sonradan oyuna giren iki oyuncusunun etkili olduğu pozisyonda Schürrle'nin ortasında Götze jeneriklik bir gol kaydederek takımını öne geçirdi. Arjantin'in son çabaları da etkisiz oldu. Almanya en son 1990'da finalde Arjantin'i yenerek kupayı kazanmıştı, 24 yıl sonra yine Arjantin'i yenerek kupayı kazandılar.                 






Arif ŞAHİN

sahinarif88@hotmail.com

www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder