7 Ağustos 2014 Perşembe

Euroleague’e ilk bakış – C Grubu ve Fenerbahçe Ülker

          Euroleague’de transferler devam ediyor ve bazı takımların kadroları netleşmedi, yine de kuraları kısaca hatırlayalım ve eldeki kadrolara göre yorum yapmaya çalışayım. Bu yazıda Fenerbahçe Ülker’in de yer aldığı ve geçen sezon Euroleague’de TOP16 yapan beş takımı buluşturan C Grubu’na bakalım…


Bu gruba son torbadan dahil olan Polonya Şampiyonu PGE Turow dışında geçen yıl son yılların Euroleague’de en başarılı takımlarından ikisi Barcelona-Panathinaikos ve son yıllarda önemli yatırımlar yapan Fenerbahçe Ülker-EA7 Milano-Bayern Münih grubu Euroleague’de ilk turun en heyecanlı grubu yaptılar.  


Barcelona: Barcelona cephesinde değişen fazla bir şey yok. Koç Xavi Pascual’le yola devam eden Barcelona geçtiğimiz yıl gard pozisyonunda sıkıntı yaşamıştı ama İspanya Ligi play-offları’nda Huertas’ın vitesi yükseltmesiyle sorun yaşamadılar. Yedek gardlar Sada-Pullen takımdan ayrıldılar ve Satoransky transfer edildi, Westermann Limoges’a kiralandı, üçüncü gard almayacaklar gibi duruyor. 3 numaralı pozisyon gençlere emanet, Papanikolau NBA’e gitmeyince orada sıkıntı olmadı, Abrines ve Hezonja birer yıl daha tecrübeliler ve Hezonja’nın bu sezon daha fazla sorumluluk alması bekleniyor. 4 numaralı pozisyonda da değişiklik oldu, Erazem Lorbek’in yerine Valencia’dan Justin Doellman ile sözleşme yaptılar, Doellman’ın adı Efes’le de anılmıştı ama İspanya’da kalmayı tercih etti. Yedek pivot olarak ise NBA’e giden Joey Dorsey’in yerine Tibor Pleiss’ı transfer ettiler ki bence Pleiss daha fazla katkı verecektir. Oleson-Navarro ve Nachbar faktörlerini de unutmamak gerekir. Bu zorlu grupta Barcelona önemli yenilgiler alabilir ama gruptan elenmeleri şok olur.


Panathinaikos: Yunanistan Ligi şampiyonu Panathinakos kadrosunda önemli değişiklikler yaptı. Koç olarak Dusko Ivanovic’le anlaşan Pana’da Roko Ukic-Ramel Curry takımdan ayrıldılar, yerlerine D.Nelson-AJ Slaughter kadroya katıldılar. Pivot olarak ise Lasme’nin yerine Batista’yla anlaştılar. Bramos-Maciulis’in yerlerine ise transfer yapılmadı, 3 numara pozisyonu gençlere emanet edilecek gibi duruyor. Diamantidis-Fotsis-Mavrokefalidis’i çıkarırsak Panathinaikos oldukça genç bir takımla Euroleague sezonuna başlamak üzere, peki PAO bu grupta beşinci olabilir mi? PAO’nun Milano ve Fenerbahçe Ülker’den kadro kalitesi olarak aşağıda olduğunu söyleyebiliriz ama kadroda önemli oyuncular var, çok iyi bir koçla sezona başlayacaklar ve her zamanki gibi Yunan takımı olduklarını da hatırlayalım, ilk turda elenme noktasına gelmeleri muhtemel görünmüyor ama bu kadro derinliğiyle Top16’de çok iddialı olmaları da zor gözüküyor.


Fenerbahçe Ülker:  Obradovic’le ikinci sezonuna başlayacak olan Fenerbahçe Ülker agresif bir transfer dönemi geçirdi. Oldukça derinlikli bir kadro oluşturan Fenerbahçe Ülker’in bu yıl Bo McCalebb’i arayacağını düşünüyorum, Bogdanovic-Hickman-Bjelica temelli kadro takım kimyasını yakalarsa çok başarılı olabilir ama ilk turda bu kimyayı yakalayabilirler mi, orada soru işareti var. Fenerbahçe Ülker’in yine Barcelona’yla aynı gruba düşmesi ve ikinci sezonunda da Obradovic’in Panathinaikos’la eşleşmesi ilginç tesadüfler.


EA7 Milano:  İtalya Ligi şampiyonu Milano bu sezon kimlik değiştirdi, takımın lideri Keith Langford takımdan ayrıldıktan sonra daha farklı bir oyun anlayışı oluşturacaklar gibi duruyor. Takımın skor yükünü taşıması beklenen oyuncu Linas Kleiza olacak, ağır bir sakatlık geçiren Shawn James’in ne kadar katkı verebileceği Milano’nun sezonu için önemli bir gösterge olabilir. 2 numara olarak da E’twaun Moore’ın transfer edilmesi bekleniyor. 


Bayern Münih: Geçen sezon Euroleague’de Top16 yapan ve Almanya Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayan Bayern Münih kadrosunu büyük ölçüde korudu ama takımın en önemli oyuncusu Malcolm Delaney’i Kuban’a kaptırdılar. Gard pozisyonuna Anton Gavel’i transfer eden Bayern Münih daha önemli bir transferi Dusko Savanovic’i alarak gerçekleştirdi. Savanovic mükemmel bir oyuncu değil ama Bayern Münih’e önemli katkı sağlar. Djedovic’in de önemli katkı yapacağını düşünüyorum, koç Pesic faktörünü de atlamayalım.


PGE Turow:  Polonya Ligi şampiyonu Turow bu grupta n çıkma ihtimali oldukça düşük. Eyenga-Jaramaz haricinde kadrolarında uluslar arası bir oyuncu da yok. ’91 doğumlu Jaramaz dikkatle izlenmeli, sezonun ikinci yarısı için önemli bir transfer seçeneği olabilir.



Tahmin: Grupta Turow’un eleneceği tahminim dışında iddialı bir tahminim yok. Barcelona ve Fenerbahçe Ülker gruptan çıkmak için büyük favoriler ama kaçıncı sıralarda bitireceklerini tahmin etmek güç, EA7 Milano son transferlerle iddialı bir takım haline büründü, Bayern Münih iyi bir kadroya ve Avrupa’nın en iyi koçlarından birine sahip, Panathinaikos bunlara ek olarak Diamantidis’e de sahip. Zorlama bir tahmin yapmam gerekirse; Barcelona-Fenerbahçe Ülker-EA7 Milano-Panathinaikos diyorum, bu grupta çok zevkli maçlar izlememiz muhtemel, beşinci olan takım da Eurocup’ın favorilerinden biri olur.
                 
               
               



sahinarif88@hotmail.com

twitter: @arifsahin1


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder