1 Ağustos 2014 Cuma

Fenerbahçe Ülker – Yeni Sezon Değerlendirmesi

        Bu yazıyı kesin kadro netleştikten sonra yazmayı planlıyordum ama Fenerbahçe Ülker son transferini yapmakta acele etmiyor, son transfer muhtemelen sadece Euroleague maçları için olacak, ben eldeki kadroyu değerlendirmeye çalışayım.


                Yeni Transferler

                 Fenerbahçe Ülker beklendiği gibi kadrosunu büyük ölçüde yeniledi. Obradovic’li ilk sezonda takım zaman zaman iyi oynasa da sürekli olarak Obradovic’in memnun olduğu bir takım göremedik. Yeni sezon için toplam altı transfer yapıldı, Bojan Bogdanovic NBA yolunu tuttu, kazandığı paranın çeyreği kadar katkı veren Linas Kleiza takımdan ayrılırken, Bo McCalebb ise benim de anlam veremediğim bir şekilde takımdan ayrıldı.

               Yeni transferlerden en çok göze batan isim Ricky Hickman. Maccabi’nin geçirdiği muhteşem sezonun kahramanı sezon sonundaki performansıyla Tyrese Rice oldu ama Ricky Hickman sezon boyunca o takımın Devin Smith’le beraber en önemli parçasıydı. Hickman’ın ne kadar yetenekli bir oyuncu olduğu tartışılmaz ama daha önce Türkiye Ligi gibi zorlu bir ligde oynamamış olması küçük bir soru işareti olarak duruyor.

                İkinci önemli transfer Bogdan Bogdanovic oldu. Geçtiğimiz sezon Euroleague’in yükselen yıldızı seçilen Bogdanovic, Phoenix Suns tarafından seçildi ama iki yıl daha Avrupa’da kalmaya karar verdi. Bu sezon Euroleague’de oynamayacak olan Partizan’dan ayrılması da kesindi; bence, kişisel gelişimi için en doğru kararı verdi ve İstanbul’a geldi. Sistem olarak Obradovic’in de Vujosevic’ten çok farklı bir sistemi yok, Bogdanovic’in adaptasyon sorunu yaşamayacağını düşünüyorum.

                Diğer önemli transfer Andrew Goudelock. Geçtiğimiz sezon Unics Kazan’da çok önemli görevler alan ve Eurocup’ın MVP’si olan Goudelock Kazan’la  turnuvayı kazanamadı  ama Avrupa’nın en önemli skorerlerinden biri olarak parladı. Direk oyun kurucu olarak görev almasa da pas dağıtımında önemli rol alacak.

                 Diğer transferler; Can Altıntığ-Serhat Çetin-Semih Erden’in lig için önemli transferler olduğuna inanıyorum. Can-Serhat transferleri biraz aceleyle yapılan transferler oldu, özellikle Can transferi gereksiz gözüküyor. Serhat Çetin’in önemli bir dış şut tehdidi olduğunu düşünüyorum ama Hickman-Goudelock-Melih varken gerekli miydi, tartışılır. Semih Erden’in durumu ise daha bir ilginç, motive olduğunda taraftar gazıyla birlikte ne kadar etkili olduğunu biliyoruz ama Erden kötü oynadığında takımını da daha kötü yapan bir oyuncu, takım kimyasını bozabilir, bu riski almaya değer miydi, sezon içinde göreceğiz.


                Gard Rotasyonu

                Fenerbahçe Ülker ilk beşinde sivrilen bir oyun kurucu yok, oyun kurucu rolünü Hickman-BB paylaşacaklar gibi duruyor,  ilk beşin oyun kurucusunun BB olacağını düşünüyorum. Hickman Maccabi’de, BB ise Partizan’da böyle oynamaya alıştılar, Obradovic’in de oyun kurucu olarak daha uzun oyuncuları tercih ettiğini biliyoruz, 1.98 boyundaki BB lider oyun kurucu olmaya aday.

                Arkada ise gençler Kenan Sipahi-Berk Uğurlu kadrodalar. Berk geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında takımın parçası oldu, şu anda istikrarsız olsa da zihin olarak üst seviyeye hazır olduğunu düşünüyorum, umarım harcanmaz. Sipahi’nin sakatlık durumunu tam bilmiyorum, hazır olursa takımın önemli parçalarından biri olacaktır.


                Forvetler

                Geçtiğimiz sezon olduğu gibi Emir Preldzic yine çok kritik bir rolde. Geçtiğimiz sezon Top16’deki keskin düşüşün en önemli ismi olan Emir bu sezon da devşirme statüsünde oynadığından dolayı takımda kaldı. Saf oyun kurucusu olmayan takımda forvet pozisyonundan top dolaşımına katkı sağlaması bekleniyor. Serhat-Metecan’ın da önemli yedekler olduğuna inanıyorum.

                4 numara pozisyonunda ise Avrupa’nın en potansiyelli 4 numaralarından biri olan Nemanja Bjelica var. Bjelica geçtiğimiz sezon rotasyonda Kleiza’nın arkasında kalmıştı ve ligde yabancı kuralından dolayı en çok etkilenen isim olmuştu. Bu sezon hak ettiği gibi uzun süreler alacak, bu yılın Bjelica’nın yılı olabileceğine inanıyorum. Bu yıl zaman zaman 3 numara olarak oynadığını da görebiliriz.


                Pivotlar

                5 numarada ilk tercih Oğuz Savaş olacak gibi. Oğuz’un arkasında Zoric ve Semih var. Geçtiğimiz yıl Oğuz sakatlıktan döndükten sonra önemli katkı vermişti, Obradovic’in sevdiği tarzda bir pivot. Oğuz-Semih şeklindeki rotasyondan sonra Zoric’in de Unicaja Malaga’daki gibi 4 numaraya dönebileceğini düşünüyorum. Takım zaman zaman Bjelica-Zoric-Oğuz şeklinde oynayabilir ki ben bu frontcourt’un hücumda çok katkı vereceğine inanıyorum.


                Euroleague

                Fenerbahçe Ülker Euroleague C Grubu’nda yer alıyor. Turow’u saymazsak Barcelona-Panathinaikos-Milano-Bayern’le zorlu bir gruba düştüler. Geçtiğimiz sezon çeyrek final yapan üç takım ile Top16’de elenen iki takım aynı gruptalar ve bu takımlardan biri elenecek. Milano Jerrels-Langford’ı kaybettikten sonra yerlerini dolduramadı. Kağıt üstünde elenmeye yakın olan takım Milano gibi duruyor ama sonuçlar kağıt üstünde belli olmuyor, bekleyip göreceğiz. Fenerbahçe Ülker taraftarları için tekrar hatırlatalım, ilk tur grubunda birinci olmak ile dördüncü olmak arasında hiçbir fark yok, ilk turda beklenmedik yenilgiler olsa da umutsuzluğa kapılmamak gerekir.






twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder