24 Ağustos 2014 Pazar

Royal Halı Gaziantep - Yeni Sezona Bakış

            Geçtiğimiz sezonun ortasında Jure Zdovc'un göreve gelmesinden sonra şahlanan, yerinde transferlerle Eurochallenge'da üçüncülüğe uzanan Gaziantep Avrupa'daki başarının aksine ligde başarılı olamadı ve Avrupa'ya katılma hakkı elde edemedi. Yeni sezon öncesi kadrosunu büyük ölçüde değiştiren Gaziantep backcourt ile heyecan verici bir kadro kurdu.



Kadro



Rotasyona bakalım...



PG : Earl Calloway - Uğur Can Öğüt - Erden Eryüz

SG : Cory Higgins - Domen Lorbek - Altan Erol

SF : Paul Harris - Tufan Önen

PF : Jawad Williams - Gökhan Şirin

C : Oliver Stevic - Tomislav Ruzic



Oyun kurucu transferinde tercih edilen Earl Calloway'in kalitesini tartışmak abes olur. Son iki yılını Unicaja ile Euroleague'de geçiren 30 yaşındaki Calloway Royal Halı'nın bu yılki en büyük transferi oldu, Anadolu'da oynayacak olan en iyi oyunculardan biri olduğunu da söyleyebiliriz. Geçen sezon çok iyi bir Euroleague sezonu geçirmediği için Euroleague'de bir takımla anlaşamadı ama Gaziantep'i muhtemelen üst seviyeye taşıyacaktır. Geçtiğimiz sezon Zdovc'un çok şans verdiği genç Uğur Can Öğüt'ün bu sezon da fazla sorumluluk almasını bekleyebiliriz, Calloway'in dinlenmesi gereken bölümde iyi bir alternatif olacaktır. Geçtiğimiz sezon da fazla şans bulamayan kaptan Erden Eryüz, Uğur'un gelişimi ve Higgins'in de bir numaraya kayabilmesiyle muhtemelen hiç süre almayacak bu sezon.


İki numarada da önemli bir transfer var; Cory Higgins. Daha önce NBA tecrübesi de bulunan Higgins müthiş bir şutör ve hücumdaki etkinliğini savunmaya da taşıyor. Avrupa'da oynamayacak olan bir takıma imza atması ilginç, 25 yaşındaki Higgins'in bir-iki yıl içinde Avrupa'nın ciddi bir takımında oynaması muhtemel. 'Gidecek mi kalacak mı' derken takımda kalan Domen Lorbek, geçtiğimiz sezonun ortasında gelip özellikle Avrupa maçlarında önemli katkı vermişti. Bu sezon takımda daha az sorumluluk alacak, iyi bir alternatif olduğu tartışılmaz. Geçtiğimiz iki sezonu Mersin'de geçiren Altan Erol savunma eforuyla göze çarpan bir oyuncu oldu, yeni sezonda fazla süre almasını beklemiyorum.


Nancy'de oynadıktan sonra sezonu Filipinler'de tamamlayan Paul Harris 193cm-104kg fiziksel özellikleriyle iki numara oynamak için ağır, dört numara oynamak için de kısa kalıyor. İstikrarlı bir kariyeri yok, özellikle ribaundlarda önemli katkı sağlıyor, bu Gaziantep rotasyonunda uzun süreler dört numara olarak da oynatılacak gibi. Geçtiğimiz sezonu İBB'de geçiren Tufan Önen özellikle atletizmiyle etkili olabilir ama o da fazla süre alamayacak gibi duruyor -ki ikinci ligde de az süre almıştı geçen sezon-


Borovnjak'ın ayrılmasından sonra birinci pivot transfer etmek yerine Stevic pivota kaydırıldı ve sezonu Pınar Karşıyaka'da tamamlayan Jawad Williams transfer edildi. Jawad Karşıyaka'da takıma tam uyum sağlayamamıştı ve bekleneni verememişti, bakalım Antep'te ne olacak. Beşiktaş'ta hak ettiği süreleri alamadığını düşündüğüm Gökhan Şirin açıklamalarıyla da Kandemir'e sitemini belirtmişti. Gökhan'ın burada daha fazla süre alacağını ve dış şut opsiyonuyla da önemli bir silah olacağını düşünüyoruz. Uzun boyuyla zaman zaman pivot olarak bile görebiliriz, pivot pozisyonu için zayıf kalıyor ama o yönünü Zdovc'la beraber geliştirebilir.


Oliver Stevic geçen dönem Borovnjak'la müthiş bir uyum yakalamıştı, yeni dönemde de o havayı yakalayabilecek mi, soru işareti. Takımın en tecrübeli oyuncularından biri, pota altında da en önemli oyuncu olacağını söyleyebiliriz. Beşiktaş'dan ikinci transfer olan Tomislav Ruzic beklentileri karşılayamamıştı ama bu biraz da Kandemir'in sistemine uymadığı için oldu, orta mesafe şutlarıyla etkili olabilir, maç içinde zaman zaman Stevic'i de dört numaraya kaydıracaktır ve bu daha iyi bir sistem de olabilir.






Tahmin: Royal Halı Gaziantep'in koç açısından geçen sezonun ortasında çok iyi bir seçim yaptığını düşünüyorum, bu sezon başında Calloway-Higgins transferleriyle Euroleague seviyesinde bir gard ikilisi oluşturdular, Lorbek de önemli bir yedek, pota altı rotasyonunda zorlanmaları muhtemel, sezonun en heyecan verici takımlarından biri olacaklar.








sahinarif88@hotmail.com

twitter: @arifsahin1

www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder