24 Ağustos 2014 Pazar

Tofaş - Yeni Sezona Bakış

              Geçtiğimiz sezon Tofaş Avrupa'da erken elendi ama ligde Ahmet Çakı'nın koçluğunda ve yerli oyuncuların önderliğinde beklenenden de iyi bir sezon geçirerek RH Gaziantep-TED Ankara'yı geçerek play-off yapmışlardı. Tofaş yeni sezonda da yeni bir yapılanmaya gitti ve Ahmet Çakı'nın yerine Erhan Toker göreve getirildi, Elonu'yla yeniden anlaşılırken takımın en önemli yerlileri Evren-Serhat takımdan ayrıldılar.



Kadro


Birçok ismin değiştiği Tofaş'ın yeni sezondaki muhtemel rotasyonuna bakalım...



PG : DeShaun Wood - Erolcan Çinko - Kadir Bayram

SG : Lance Harris - Tayfun Erülkü - Yiğit Arslan

SF : Lamar Patterson - Uğur Dokuyan

PF : Andre Smith - Samet Geyik - Muhsin Yaşar

C : Chinemelu Elonu - Onur Çalban



Takımın en tecrübeli oyuncularından biri Avrupa'da oynayan tecrübeli Amerikalı gardlardan biri olan DaShaun Wood. 2007'den bu yana sırasıyla İtalya-Almanya-Fransa Ligleri'nde oynayan Wood geçen sezon da Le Mans'ın lider oyuncusuydu, etkileyici istatistiklere sahip, tecrübesiyle Tofaş'ın en önemli ismi olacağını düşünüyorum, Denmon'ı aratmayacak gibi duruyor. Wood'un yedeği Erolcan Çinko geçen sezon Olin Edirne'de forma giymişti ve takımın en fazla süre alan yerli oyuncularından biri oldu, takıma asist olarak fazla katkı veremedi ama özellikle savunma yetenekleriyle sivrilen bir oyuncu. Kadir Bayram yazın U18 Milli Takımı'yla şampiyonluk yaşadı, bu sezon da az süre alacak -önünde Wood&Çinko varken daha da azalacaktır- önümüzdeki sezonlar için tecrübe kazanacak.


Ural'dan gelen Lance Harris özellikle atletik yetenekleriyle göze çarpıyor. Daha önce iki kez Yunanistan Ligi All-Star maçında smaç şampiyonu olan Harris geçen yıl başarılı istatistiklere imza atmıştı ama Ural'daki istatiklerini tekrarlayabilir mi soru işareti. Tayfun Erülkü'ye gelecek olursak... bu yıl en çok umut beslediğim genç Türk oyuncu diyebilirim. Efes altyapısından yetişen Tayfun geçen yıl Mersin'de kiralık oynadı ama özellikle sezonun ikinci yarısında fazla oynayamamıştı, yazın U20 Milli Takımı'nın en iyi oyuncularından biri olan Erülkü'nün iyi bir sezon geçireceğine inanıyorum. Yiğit Arslan da fazla süre alamasa da, U18 Milli Takımı'nın bir parçası oldu, bu sezon rotasyonun en gerisinde olacağını söyleyebiliriz.


Genç Lamar Patterson NBA Draft'inde Milwaukee Bucks tarafından seçildi ama Bucks'la sözleşme imzalamadı ve Avrupa'ya geldi. Patterson'ın kolej istatistikleri çok etkileyici ama Avrupa basketboluna ne kadar uyum sağlayacağı ve etkili olacağı soru işareti. Eğer olursa, Avrupa'nın en potansiyelli yabancılarından biri olabilir. Genç Uğur Dokuyan geçtiğimiz sezon da iyi bir yedek olduğunu göstermişti, bu sezon da aynı role devam etmesini bekliyorum.


Daha önce Pınar Karşıyaka'da iki sezon oynayan Andre Smith'i tanıyoruz, o da Türkiye'yi iyi tanıyor. tecrübeli bir oyuncu, ne katkı vereceğini aşağı yukarı tahmin edebiliyoruz. Tofaş'ın iki-üç yıldır ısrarla oynattığı Samet Geyik beklentileri tam olarak karşılayamadı, sanırım bu sezon Tofaş yönetimi de onun patlama yapmasını bekliyor. U20 Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon olan takımda yer alan Muhsin Yaşar çok az süre aldı ama önemli bir potansiyel olduğunu gösterdi, bu sezon hiç süre almayabilir veya çok az süre alacaktır.


Elonu Zaragoza'dan sonra tekrar Tofaş'a döndü. Geçen sezonun en iyi yabancı pivotlarından biriydi, Tofaş onu kadroda tutarak önemli bir iş yaptı. Onur Çalban da potansiyelli bir genç, geçen sene fazla süre alamadı, burada daha fazla süre alması muhtemel.



Koç Erhan Toker


Erhan Toker geçtiğimiz yıllarda Tofaş'ın altyapısından sorumluydu, Tofaş'ın Ahmet Çakı'dan vazgeçmesini hatalı bir karar olarak yorumlasam da sonrasında yeni bir koç almak yerine görevi Erhan Toker'e emanet ettiler. Toker yazın U20 Milli Takımı'nın başındaydı, takımın çok yetenekli oyuncularla dolu olduğu tartışılmaz ama Erhan Toker'in de çoğu kez doğru tercihler yaptığını düşünüyorum. O takımın da parçaları olan Tayfun Erülkü-Muhsin Yaşar'ın bu takımda olduğunu not edelim, özellikle Tayfun için muhteşem bir fırsat.




Tahmin: Tofaş'ın bu sezon da Eurochallenge'da oynadığını hatırlatalım. Takımın kaderini belirleyecek oyuncular Lance Harris - Lamar Patterson olacak diyebiliriz, Wood-Smith-Elonu'nun ne kadar katkı verecekleri aşağı-yukarı tahmin edilebilir ama Harris-Patterson'ın ne kadar katkı vereceklerini ben de öngöremiyorum. Eğer, ikisi de çok iyi bir sezon geçirirlerse Tofaş Eurochallenge'da sonuna kadar gidebilir. Lige dönersek, Uşak'taki durumun benzerini burada da görüyoruz. Gerideki takımlar çok güçlendi ama Tofaş biraz yerinde saydı gibi, özellikle benchte geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi genç oyuncular var. Aynı şekilde, Patterson'ın durumu takımın ligi nerede bitireceğini belirleyecek gibi duruyor.








sahinarif88@hotmail.com

twitter: @arifsahin1

www.abcspor.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder