11 Kasım 2014 Salı

Euroleague’de Beşinci Hafta

          Euroleague’de ilk dört hafta sonunda Türk temsilcilerinden Anadolu Efes rahat bir konumda, Fenerbahçe Ülker arka arkaya aldığı iki yenilgiye rağmen gruptan çıkma potasında, Galatasaray LH ise İstanbul’da rahat ama deplasmanlarda maç kazanamıyor.


                Bu haftaki maçlara bakalım…




                                                 1.      TEMSİLCİLERİMİZ



                Perşembe 21:15 Bayern Münih-Fenerbahçe Ülker:  Bayern Münih geçen hafta deplasmanda Turow’u yenebilseydi bu maç çok daha kritik bir öneme sahip olacaktı. İlk dört hafta sonunda Fenerbahçe Ülker iki galibiyetle önde, Münih-Milano-Turow birer galibiyetteler, Fenerbahçe Ülker bu maçı kaybederse kalan beş haftada dördüncülük mücadelesine düşebilir… Temsilcimizden başlayalım; Fenerbahçe Ülker ligde son çeyrek performanslarıyla galibiyetler alırken Euroleague’de Pana’ deplasmanında hiç tutunamadı ve Barcelona’ya karşı iyi bir mücadele sergilemesine karşılık son dakikada öne geçme şansını değerlendiremedi. Fenerbahçe Ülker’de ciddi bir gard sorunu olduğunu görüyoruz; sezon başında farklı bir kadro mühendisliği yapıldı ve ‘üç 2 numaralı backcourt’ ortaya çıktı, Bjelica-Vesely ikilisiyle beraber oldukça tempolu bir basketbol planlandı ama bu planlama son maçlarda başarısız oldu gibi duruyor. Sırp oyuncular Bogdanovic-Bjelica’nın sezon başında oldukça formsuz olmaları, Hickman-Goudelock ikilisinin top paylaşmaktan çok bireysel yeteneklerini sergilemeye çalışmaları takımı zaman zaman oyundan düşürüyor. Oğuz Savaş çok formda olsa da, Obradovic’in uygulamaya çalıştığı sisteme aykırı düşüyor, pota altında Zoric oynamak zorunda kalıyor ama Zoric’in de pivot olarak çok zorlandığını söylemeliyiz. Semih Erden son haftalarda formda ama çok üst seviyede oynamıyor, Semih’in temposunu bulması durumunda Fenerbahçe Ülker de daha rahat maçlar çıkarabilir. Karşıyaka deplasmanında 10r-10a’lık bir performans sergileyen Emir Preldzic kenardan gelerek önemli katkı yaptı ama Euroleague maçlarında beklenen katkıyı vermiyor. ‘üç 2 numaralı sistem’den ‘üç forvetli sistem’e geçmek Fenerbahçe Ülker’e iyi gelebilir diye düşünüyorum, bu durumda sürekli kenarda dinlenmiş bir şutör bulunacak ve Emir-Bjelica-Vesely ile tempolu basketbol imkanı bulunacak… Bayern’e gelelim; Bryce Taylor bu sezon maça çıkmadı, Turow’da oynamayan Micic haftasonu Berlin deplasmanında oynayabildi. Pesic’in takımı son dönemde formsuz; son dört maçta Euroleague’de Milano-Turow’a yenildiler, Almanya’da da Alba Berlin’e kaybettiler, bu üç maçın bir diğer ortak özelliği de rakip takımın 80 üstü sayı atması oldu, Tigers maçında da 81 sayı yediler ama 100’ü geçerek rahat kazandılar. Bayern’in ideal beşi; Gavel-Djedovic-Benzing-Savanovic-Bryant şeklinde, kenardan da Schaffartzik-Micic-Staiger-Jagla-Idbihi-Stimac’tan katkı alıyorlar. Pivottan başlayalım, John Bryant geçtiğimiz yıla göre kendini geliştirdi, skor opsiyonu olarak olmasa da ribaundlarda daha etkili ve asist rakamlarını da çok yukarıya çekti. Micic Euroleague’deki ilk sezonunda aldığı süreleri iyi değerlendiriyor, Djedovic-Savanovic ikilisinin katkıları çok önemli, ikisi de dış şutlarda çok etkililer, Djedovic’in 2-3 numara olarak oynayabilmesi takıma bu açıdan alternatif kazandırıyor… (son dk: Gavel sakatlandı)



                Perşembe 21:45 Olympiakos – Galatasaray LH:  Olympiakos Euroleague’e koç sorununa rağmen beklediğim gibi etkili başladı diyebilirim, kuralar çekildiğinde Oly’nin 10/10 yapacağını düşünüyordum, zorlu iki deplasman maçını da kazanarak devam ediyorlar. Oly’de Sfairopoulos’un ilk iç saha maçı olacak, kadroda Spanoulis olduğu sürece Oly’de koçun fazla bir fark yaratmayacağını düşünüyorum, Spanoulis bireysel bir yıldız olmasının yanında saha içinde takıma komuta ediyor, Spa’nın etrafında da geçen sezona nazaran çok daha derinlikli bir kadro var. Olympiakos son altı resmi maçını kazanırken, Euroleague’de dört maçın ikisinde rakiplerini 60 sayının altında tuttu. Printezis’in sakatlığı devam ediyor, Lojeski geçen hafta sakatlandı, sakatlıktan dönen Darden çok az süre alabildi, genç Agravanis beklenmedik bir çıkış gösterdi. Mantzaris-Spanoulis-Agravanis-Petway-Dunston beşine Lafayette-Sloukas-Hunter kenardan destek veriyorlar, Lojeski sakatken ve Darden hazır değilken 3 numarada kriz olabilirdi ama Agravanis’in ‘Papanikolau tarzı çıkışı’ ile sorun olmadı… Galatasaray Liv Hospital Laboral’e son dakikada kaybettikten sonra önemli galibiyetler elde etti, Efes karşısında zorlu bir maçı kazandılar, bahsettiğimiz Laboral mağlubiyeti ise hafife alınacak bir yenilgi değil, Vujacic’in ilk maçı ve Laboral son derece dağınık bir takımken, maç boyu kontrolü elinde tutan GS’ın son beş dakikaya sekiz sayı farkla önde girip kaybetmesi gerçekten büyük bir hayal kırıklığı oldu. Pocius’un sakatlığı devam ederken onun yerine ilk beşte Sinan Güler yer alıyor ve büyük ölçüde onu aratmıyor diyebiliriz, Sinan son maçlarda çok formda, Micov’un istikrarlı performansı var, Aradori istikrarsız devam ediyor, Vougouikas ise katkı veremiyor, Arroyo-Erceg ise bildiğimiz gibi oyunun hücum tarafında etkililer, savunmada son derece düşük bir katkıları var, Furkan Aldemir sezonun etkili isimlerinden… Oly ile GS hem 2011-12’de, hem de ’13-’14’te karşılaştılar, Yunanistan’daki maçları Olympiakos farklı skorlarla kazandı.



Cuma 20:00 Anadolu Efes-Real Madrid: A Grubu’nun zirvesindeki iki takım karşılaşıyorlar, tabii grupta yer kapma mücadelesi olmadığı için bu maçı bir ‘mesaj maçı’ olarak niteleyebiliriz. İki takım bundan önceki altı sezonda da karşılaştılar ve İstanbul’daki maçlarda Real Madrid’in 5-1’lik üstünlüğü var. Efes Krstic’in sakatlığı sonrası Nizhny deplasmanında zorlanmadı, Galatasaray karşısında ise sadece bir sayıyla kaybettiler, Krstic’in sakatlığında Saric’in yükselen performansını izledik, son iki maçta 14.5s-6r ortalamaları yakaladı, yine Lasme’nin de etkileyici bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz, Deniz-Emircan kendilerine gelen şansı çok iyi değerlendiremediler, dış oyuncuların da son maçlarda çok iyi oynadıklarını söyleyemeyiz, Furkan-Cedi’nin son maçlardaki performansları ise sevindirici… Real Madrid bundan önceki iki sezonda olduğu gibi yine sezona çok etkileyici bir başlangıç yaptı, İspanya Süper Kupası’nı kazandıktan sonra ligde 6, Euroleague’de 4 galibiyetle yola devam ediyorlar, son dört maçta ortalama 104 sayı atarken ortalama 85.5 sayı yediler ama bu süreçte Valencia dışında kendileri için tehdit oluşturabilecek bir takımla karşılaşmadıklarını da not edelim. Real Madrid’de Rudy sakatlığı nedeniyle yok, Felipe Reyes son dönemin en formda ismi, Llull her zamanki gibi, sezona yavaş başlayan Sergio Rodriguez de son haftalarda vites arttırdı.

                              




                                    2.     EUROLEAGUE’DE BU HAFTA




A Grubu: Efes’in grubunda Ruslar’ın maçında Unics Kazan, Nizhny’i ağırlıyor; zirve mücadelesinin gerisinde kalan Unics’in kazanmak zorunda olduğu bir maç… Sassari-Zalgiris maçında Sassari ilk galibiyetini arayacak, bu maçı da kaybetmeleri halinde Euroleague defterini kapatacaklar diyebiliriz…


B Grubu: İlk dört maçını kazanan CSKA Moskova, Limoges’a konuk olacak, Unicaja Malaga-Maccabi’yi konuk ediyor, bu maç muhtemelen ikinci belirleyecek; dördüncülük için mücadele eden iki takımdan Cedevita-Alba Berlin maçı haftanın çekişmeli maçı olabilir…


C Grubu: Fenerbahçe Ülker’in grubunda klasik bir Euroleague eşleşmesi var; Barcelona-Panathinaikos karşılaşıyorlar, diğer maçta ise EA7 Milano-Turow oynayacaklar, kazanan takım dördüncülük yolunda avantajı sağlayacak.


D Grubu: GS’ın grubunda Laboral, Kızılyıldız’ı ağırlıyor; Valencia’nın gruptan  çıkacağını düşündüğüm için, Laboral-Kızılyıldız’dan ancak birinin Top16’e çıkmasını bekliyorum… Diğer tarafta Neptunas-Valencia maçı var, Neptunas ilk turun en zayıf takımlarından biri, Valencia’nın çıkışını sürdürmesini bekliyorum…









sahinarif88@hotmail.com


twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder