11 Haziran 2014 Çarşamba

Dünya Kupası – F Grubu’na Bakış

          2014 Fifa Dünya Kupası’nın en ilginç gruplarından birisi de F Grubu olacak çünkü (A ve C Grupları ile beraber) dört farklı konfederasyondan temsilcilerin olduğu üç gruptan biri F Grubu.

           
            Grubun seribaşı olan Arjantin turnuvanın da en büyük favorilerinden biri. Alejandro Sabella’nın teknik direktörlük görevini yaptığı Arjantin aslında her Dünya Kupası’nda ön plana çıkıyor ama 1990’dan beri oynanan beş kupada yarı final bile yapamadılar. Arjantin uzun zaman sonra Javier Zanetti’den yoksun oynayacak. Savunmada City’li Zabaleta-Demichelis ikilisinin yanında Garay var, Coloccini ise kadroda bulunmuyor. Orta alanda savunmada da forma giyebilen Mascherano’nun yanı sıra Gago-Biglia savunmaya yönelik oyuncular. Hücuma yönelik orta saha olarak en büyük koz Angel di Maria, tecrübeli Maxi de kadroya seçildi. Ever Banega-Sosa ise kadro dışı durumdalar. Hücum hattında ise takımın en önemli silahı tabii ki Lionel Messi. Messi’nin partneri muhtemelen Sergio ‘Kun’ Agüero olacak. Yedek kalacak olan isimler ise dünyanın en iyi yirmi forveti arasında sayılabilir; Gonzalo Higuain ve Ezequiel Lavezzi. Bu kadar forvet bolluğu varken Carlos Tevez de kadrodışı kaldı. Arjantin’in bu gruptan çok kolay çıkmasını bekliyorum, son iki turnuvada olduğu gibi en az çeyrek finale kadar gelmeleri muhtemel.

           
            Kuraya ikinci torbadan katılan Nijerya son beş dünya kupasında dördüncü kez turnuvaya katılıyor. Nijerya ’94, ’98, ’06 DK’dan sonra yine grup aşamasında Arjantin’le aynı gruba düştü. Nijerya’nın bu turnuva için açıkladığı kadro ise eski kadrolarına nazaran daha az yıldız oyuncu barındırıyor. Kalede tecrübeli Enyeama var. Savunmada Yobo haricinde tecrübeli bir isim yok. Orta alanda biraz zenginler. John Obi Mikel’in yanında Lazio’lu Onazi turnuvanın genç yıldızlarından biri olmaya aday. Victor Moses da son iki sezonda ligde iyi olmamasına karşın Nijerya Milli Takımı’nda önemli görev alacaktır. Forvet hattında Fenerbahçe’li Emenike ile Stoke’lu Odemwingie ilk tercihler olacaklar gibi duruyor. CSKA’nın genç yıldızı Ahmed Musa da ilk 11’de forma giyebilir. Bu üçlü haricinde tecrübeli oyuncu Shola Ameobi de Dünya Kupası kadrosunda olacak. Nijerya fikstür olarak avantajlı diyebiliriz. Önce İran’la, sonra da Bosna’yla karşılaşacak olan Nijerya genç oyuncularının moral kazanması durumunda başarılı bir turnuva çıkarabilir.


            İran 2010 Dünya Kupası’na katılamadıktan sonra bu kez Dünya Kupası’nda. Takımın teknik direktörlüğünü Carlos Queiroz yapıyor. İran görmeye alıştığımız üzere ‘kapalı kutu’ durumunda ve önemli uluslar arası oyunculara sahip değil. İran’ı maçlar ilerledikçe daha fazla tanıyacağız. En önemli üç oyuncuları orta sahada oynuyorlar. Fulham’lı Askhan Dejagah çok genç sayılmaz ama şu ana kadar milli formayı sadece 13 kez giyebildi. Teymouiran’ın kariyeri düşüşte ama onun da Premier Lig tecrübesi var. İran tarihinin en fazla milli olan ikinci oyuncusu olan Javad Nekounam’ı 2006-12  arasında oynadığı Osasuna’dan tanıyoruz. Yaşı ilerlemiş olsa İran kadrosunun vazgeçilmezlerinden biri.


            Grubun son takımı da Bosna-Hersek. Bosna 2010 Dünya Kupası biletini de play-offlarda kaçırmıştı. Bu kez elemelerde çok iyi bir derece yaparak gruptan çıktılar. Safet Susic’in Bosna’sı ‘altın jenerasyon’u yakalamış durumda ve daha da önemlisi takım ruhuna sahipler. Sahada herkesin tam performansla oynadığı görüyoruz ve takım olarak çok büyük etkiyi bırakıyorlar. Kalede Begovic var. Savunmada kaptan Spahic var. Orta alan takımın en zengin alanı olabilir. Genç yıldız Miralem Pjanic haricinde Misimovic-Ibricic-Lulic-Medunjanin-Salihovic isimlerine sahipler. Misimovic-Pjanic sahada olduktan sonra kimin çıkıp kimin oynayacağı çok farketmez gibi duruyor. Galatasaray’da forma giyen Hajrovic de kanatlardaki etkinliğiyle sürpriz yapabilir. Forvet hattında ise Edin Dzeko-Vedad Ibisevic ikilisi var. Benzer tipte forvetler olduğu için Bosna tek forvetli sistemi de tercih edebilir.








sahinarif88@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder