16 Haziran 2014 Pazartesi

Lig finali finale kaldı

            Türkiye Basketbol Ligi final serisinin altıncı maçında Galatasaray Liv Hospital kadın ve çocuk seyirciler önünde Fenerbahçe Ülker’i 85-77 ile yenerek seride durumu 3-3 yaptı. Böylece serinin altı maçını da evsahibi olan takım kazanırken Türkiye Basketbol Ligi’nde 1991’den beri ilk kez şampiyon takım final maçı sonucunda belli olacak.        



Maçın Hikayesi
               
                Galatasaray LH maça klasik beşiyle başlarken, Fenerbahçe Ülker maça Bo-Emir-Bojan-Kleiza-Oğuz beşiyle başladı.

                Maçın ilk sayıları serbest atış çizgisinde 2/2 yapan Oğuz Savaş’tan geldikten sonra Galatasaray 12 sayılık bir yakalayarak farkı çift hanelere taşıdı. Bu seri boyunca Fenerbahçe Ülker hücumlarda ısrarla Oğuz Savaş üzerinden oynadı ve Furkan Aldemir’in bu eşleşmede üstünlük sağlamasıyla Fenerbahçe skor üretemedi. Oyunun diğer tarafında ise Galatasaray özellikle Markoishvili’nin isabetli şutlarıyla arayı açtı, Sinan Güler’in hızlı hücumlarda hataları olmasa fark GS lehine daha da fazla açılabilirdi. 18-8’den sonra 0-5’lık bir seri yakalayan FB Bogdanovic’in pota altında bomboş turnikeyi kaçırmasıyla farkı kapatamadı, çeyrek sonunda Cenk ve Arroyo’nun üç sayılık isabetleriyle Galatasaray LH ilk çeyreği farklı önde bitirdi: 24-13

                İkinci çeyreğin ilk üç dakikasında Fenerbahçe Ülker etkili oldu. İlk çeyreğin tam tersi olduğunu söyleyebiliriz, Zoric-Dağlı eşleşmesi Fenerbahçe Ülker için olumlu sonuçlandı. 0-6’lık seriden sonra Erceg devreye girdi ama arka arkaya iki basket bulan Erceg kendine aşırı güvenip hücumlarda saçmalamaya başlayınca Fenerbahçe Ülker farkı bir sayıya kadar indirdi: 32-31 (17.dk) Bjelica-Zoric ikilisinin etkili oyununa Cenk-Pops’la cevap veren Galatasaray Liv Hospital ilk yarıyı 40-38 ile önde bitirdi.


                İkinci yarıya iki takım da maça başladıkları ilk beşlerle başladılar.

                Üçüncü çeyreğin ilk üç dakikasında Furkan Aldemir’in turnikesi dışında sayı olmadı. Markoishvili’nin arka arkaya yaptığı iki faul Galatasaray’ın savunma direncini de düşürmüş oldu. Emir Preldzic-Luka Zoric’in etkili oyunlarıyla Fenerbahçe Ülker skorda üstünlüğü yakaladı: 44-45 (25.dk) Cenk’in sezonun en iyi performansını göstermesi Galatasaray LH’i oyunda tuttu ama Emir Preldzic daha formda olunca çeyrek sonunda takımını öne geçirdi: 58-60


                Galatasaray son çeyreğe kusursuz bir başlangıç yaptı. Bir dakika içinde Arroyo’nun üç asistinde önce Erceg üçlüğü buldu, sonrasında ise Pops iki tane smaç pozisyonunu değerlendirdi. Fenerbahçe de hücumlarda başarısız olunca skor GS lehine döndü: 66-60  Çeyreğin ortalarına gelinirken Fenerbahçe Ülker bir türlü dış isabet bulamadı, Galatasaray LH ise Arroyo’nun yön verdiği hücumlarla skor buldu ve son dört dakikaya farklı bir şekilde önde girdi: 74-62 Carlos Arroyo’nun kenara gelmesinden sonra Fenerbahçe Ülker dış şutlarda isabet yakaladı ve son iki dakikaya girerken arayı kapattı: 77-71 Son bölümde serbest atış çizgisinden hata yapmayan Galatasaray LH rakibini dört sayıdan fazla yaklaştırmadı ve galibiyete uzandı.






İstatistikler

                Galatasaray LH’de Carlos Arroyo 19s-9a ile –özellikle son çeyrek performansıyla- maçın yıldızı oldu. Çok iyi bir şut yüzdesiyle oynayan Zoran Erceg maçı 19s-5r ile tamamladı. Cenk Akyol 12 sayı üretirken Pops da 16s-8r ile oynadı.
                Fenerbahçe Ülker’de Emir Preldzic 19s-5r ile oynarken, Bojan Bogdanovic 15 sayı üretti ve Luka Zoric de 11s-6r ile oynadı.





Genel Yorum
               
                Maçın ilk ve son çeyreklerinde kesin bir şekilde Galatasaray Liv Hospital üstünlüğü vardı, aradaki çeyreklerde ise Fenerbahçe Ülker üstünlüğü vardı. Galatasaray LH kenardan gelen Cenk Akyol ve Pops Mensah-Bonsu’dan müthiş katkılar alırken, Erceg yine sezonun en iyi maçlarından birini oynadı. Carlos Arroyo da final serisindeki en iyi basketbolunu oynadı diyebiliriz. Fenerbahçe Ülker’de Emir Preldzic-Luka Zoric muhteşem oynarlarken takımın geri kalan oyuncuları etkisiz kaldılar. Seri boyunca hızlı hücumlarda etkili olduğunu gördüğümüz Bo bu maçta fazla etkili olamadı. Bogdanovic-Kleiza ise bir türlü istikrarlı bir şekilde skor üretemediler.

                Serinin ve sezonun son maçı Perşembe akşamı 21:00’de Ülker Sports Arena’da oynanacak. Bu maç öncesi ortamın gerilmemesini ve sonucu sadece sahadaki performansların belirlemesini umut ediyorum…



                 





                sahinarif88@hotmail.com

                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder