11 Haziran 2014 Çarşamba

Dünya Kupası – G Grubuna Bakış

Yine 3 kıtadan takımların bulunduğu G grubunda ABD, Gana, Almanya ve Portekiz bulunuyor.Bence Dünya Kupası'nın en renkli ve en çekişmeye ev sahipliği yapacak grubu bu grup.

Turnuvanın bence en büyük 3 favorisinden biri olan Almanya grubun 1.'lik için bence en büyük adayı.Elemelerde sadece 1 maçta puan kaybettiler (beraberlik). Bu tip turnuvaları oynamayı çok çok iyi biliyorlar ancak son turnuvalardan da gördük ki işin sonunu bir türlü getiremediler.Dünya Kupası'nda 17 kere yer aldılar ve 3 kez bu turnuvayı kazandılar.

Almanya'nın kadro yapısı diğer bir dikkat çeken nokta.Kadroda sadece forvet özellikli 'ahı gitmiş vahı kalmış' Miroslav Klose var. Bunun aksine kadroda orta saha özellikli çok fazla sayıda oyuncu var. Sahaya çıkanları ve yedekleri bırakın ilk 18'e giremeyecek orta sahalardan bile çok üst düzey kadrolar yapılabilir. Şu anki kadroda Reus'un sakatlanması handikap ama bu sakatlığın orta sahalardan birine denk gelmesi Almanya'nın çok da dezavantajına olmayacaktır.Yine çok kaliteli savunmaları ve kalecileri var. Zaten Almanya'nın kadro kalitesi tartışılmaz. Burada belirleyici olacak nokta; şanssız sakatlıklar ve form durumudur. Bu sefer sonunu da getirebilecek mi Almanya merak konusu.


Grubun diğer favorisi Portekiz ise müthiş bireysel yeteneklere rağmen, takım olgusu konusunda bazen sorun yaşayabiliyorlar. Elemelerde Rusya'nın arkasında kalmıştı Portekiz ve play-off'ta da İsveç'i gitgeller sonunda yenmişti. Geçen turnuvada gruplara yine kötü başlayıp devamında gruptan çıkmayı başarmışlardı. Ama 2. turda müthiş bir maç sonunda İspanya'ya yenilmişlerdi.

Grupta Almanya'dan sonra iyi kadro kalitesine sahip takım Portekiz'in özellikle kaleci konusunda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. 3 tane kaliteli kaleciye sahipler. Ayrıca defans hatları da neredeyse belli gibi. Çok önemli bir etkiye sahip olan Ronaldo'nun da tunuvaya nasıl bir kafayla geleceği, nasıl bir performans göstereceği de Portekiz için kilit noktalardan biri. Yine forvet oyuncularının becerileri bir diğer kilit nokta. Grupta özellikle Gana maçının çok gollü geçeceğini düşünüyorum. Burada alacakları bir yara yine onları turnuva dışına itebilir.


Amerika kıtasının ekibi olan ABD ise grubun diğer bir takımı. ABD'nin 'soccer' a verdiği önem son yıllarda oldukça arttı. 2000'lerden sonra önemli bir yapılanma içine girdiler. Bir önceki turnuvada olmadı ama belki bu turnuva belki de bir sonrakinde artık hatırı sayılır bir başarıyı ABD'den bekliyorum.

Efsane Jurgen Klinsmann ABD'nin başında.Kalede de kesinlikle güvenebilecekleri Tim Howard var. Ama defans hattı çoğunlukla tanınmadık ve benim de kalitelerini bilmediğim oyunculardan oluşuyor. Bu oyuncuların çoğu ABD ulusal liginde forma giyiyor. Orta sahada ise uluslarası seviyede önemli oyuncular var. Bunlardan bazıları: J.Jones, Clint Dempsey, Michael Bradley .Forvet bölgesinde ise J. Altidore dışında genç ve AZ'de iyi bir sezon geçiren Aron Johannsson var.Pozitif bir futbol ortaya koyacağını düşünüyorum ABD'nin ve diğer takımlara mutlaka sorun çıkaracaktır.


Klasik bir Afrika futbolu oynayan Gana ise öyle bir futbol oynuyor ki.Harikalar yaratıp bu gruptan çıkabilirlerde, felaket sonuçlar alıp 0'da çekebilirler. Günümüzde Afrika kıtasının şu anki en iyi temsilcisi bence Gana. Bu eskilerdeki Kamerun, Senegal, Nijerya bağlamında değil bence, yani o kadar etkinliği yok Gana'nın. Bir dönemki Kamerun kadar domine edemiyor yani ama yine de Afrika'nın en iyi takımı diyebiliriz.

Essien, K-Prince Boateng, Muntari, K.Asamoah gibi çok üst düzey orta saha oyuncuları var. İleride Asamoah Gyan takımın en büyük silahı olacaktır. Yine Andre Ayew önemli hücum oyuncularından biri. Teknik direktörleri de Kwesi Appiah ve özellikle ABD ve Portekiz maçları onlar için çok önem arz ediyor.



Benim tahminim çok iyi maçlar olacağı yönünde.Özellikle Gana'nın maçlarını izlemeyi heyecanla bekliyorum.Almanya ve Portekiz'in çıkacağını ama Gana ve ABD'nin yapacağı sürprizin benim için çok da farklı karşılanmayacağını belirtmek isterim.


dedeman.00@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder