7 Haziran 2014 Cumartesi

…ve Şampiyon Maria Sharapova

          Roland Garros’ta kadınlar finalinde Rus Maria Sharapova, Rumen Simona Halep’i üç sette yenerek şampiyon oldu.

                Birinci Set

 Maçın ilk beş oyununun tüm turnuva boyunca gördüğümüz ‘en iyi yarım saatlik bölüm’ olduğunu söyleyebilirim. Maçın başında Halep servis kırdıktan sonra dördüncü oyunca Masha servis kırdı ve oyunu dengeledi. İlk beş oyunda toplam 10 kez beraberlik oluştu ve ilk 44 puan 22-22 dağıldı. Beşinci oyunda servis kıramayan Halep moral bozukluğundan da etkisiyle dağıldı, Masha toplamda arka arkaya beş oyun kazanmış oldu. Halep rakibinin seti kazanmak için servis attığı oyunda servis kırmayı başardı ama sonraki oyunda servis kırdırarak seti kaybetti: 6-4 Masha


İkinci Set

İkinci setin başında ilk setteki senaryonun tersi uygulandı. Setin başında Masha servis kırdı ama sonra servisini kırdırdı. Setin beşinci oyununda Masha aynı oyun içinde üç tane çift hata yaptı ama Halep servis kıramadı. Sonraki üç oyunda servis kırma puanı bile olmazken, 4-4’ten sonraki dört oyunda karşılıklı servis kırmalar yaşandı ve set tie-break’e gitti. Tie-break’te de aynı sekans devam etti, Masha rakibinin servis attığı tüm puanları alırken, kendi servis attığı puanlarda bir puan aldı ve saha değişimine 4-2 ile giti. Sahalar değiştikten sonra işler tersine döndü, Halep 5-1’lik bir seri yakalayarak tie-break’i 7-5 ile kazandı ve maç final setine gitti.


Final Seti

Final setinin ikinci oyununda Masha servis kırdıktan sonra, Halep servisini geri aldı. 2-1’te en kritik oyunlardan biri oynandı, Halep iki kez servis kırma şansı yakaladı ama servis kıramadıktan sonra bir de servis kırdırdı. Sonrasında servis kırarak sette durumu 4-4 yapmayı başardı. Durum 4-4’ken tenis sahalarında görebileceğimiz en saçma kararlardan biri çıktı, Masha’nın içeri düşen topuna hakemler ‘out’ kararı verdi, sonra kararı düzelttiler ama puanı tekrarlamak yerine sayıyı Masha’ya verdiler. Arka arkaya 8 puanla maçı bitiren Masha Roland Garros’ta son üç yıldaki ikinci şampiyonluğunu kazandı.


Genel Yorum

Roland Garros’ta bu yılın en iyi maçlarından birini izledik, 2001’den beri de muhtemelen en iyi finali izlemiş olduk. Halep oyun içinde zaman zaman düşüşler yaşasa da genel olarak maça tutunmayı başardı, maçın sonlarında verilen karar ise skandaldan başka bir şey değildi. O karar Halep’in yenilgisi için bir mazeret olamaz ama bir tenis maçında da böyle bir hata yapılmamalı. Maçın genelinde puanların gidişatı Masha’nın vuruşlarına göre belirlendi diyebiliriz. Üç sette de dörder çift hata yapan Masha winnerlarda 46-20 ile öndeyken, basit hata sayılarında 52-31 ile daha fazla basit hata yaptı.









               
twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder