3 Haziran 2014 Salı

İlk maçta Fenerbahçe Ülker rahat kazandı

        Beko Basketbol Ligi’nde final serisinin ilk maçında Fenerbahçe Ülker Galatasaray Liv Hospital’i 89-70 ile yenerek seride durumu 1-0 yaptı. Serinin ikinci maçı Perşembe akşamı yine Ülker Arena’da oynanacak.
               



Maçın Hikayesi
               
                Fenerbahçe Ülker maça Bo-Emir-Bogdanovic-Kleiza-Oğuz beşiyle başlarken Galatasaray önceki serilerde kullandığı klasik beşini korudu, Furkan Aldemir ilk beşe döndü.

                Maça Fenerbahçe Ülker hızlı başladı. İlk dakikalarda 7 sayılık bir seri yakalayan Fenerbahçe’ye konuk takım dış şutlar da girmeyince cevap veremedi. Galatasaray dış şutlar girmeyince Arroyo-Furkan ikili oyunlarına döndü ve bu taktik bir süre işe yaradı, Galatasaray ilk sayılarını böyle buldu. Savunmada ise Fenerbahçe Ülker’i durduramadılar. Bo-Emir ikilisini aynı anda oyunda tutarak asist üzerinden sayılar bulan FBÜ ilk yedi dakikada 20 sayı buldu: 20-7 İlk yedi dakikalık bölümde GS’nin 0/6 üçlük isabeti de farkın açılmasında etkili oldu. İlk çeyreğin sonlarında Ender Arslan’ın devreye girmesiyle GS farkı biraz kapatsa da çeyrek sonunda Ender’in Zoric’ten blok yemesi-Emir’in orta sahadan attığı üçlük FBÜ’ye çift haneli skoru getirdi: 26-15

                İkinci çeyreğin başında GS kıpırdandı. Cenk Akyol’un etkili oyunu ve dış şutların girmesiyle fark yedi sayıya kadar indi: 30-23 FBÜ farkın daha fazla kapanmasına izin vermedi, pota altında Oğuz Savaş’ı devreye sokarak sayılar buldular. İkinci çeyrek sonunda benzer senaryo tekrarlandı ve Emir Preldzic kendi getirdiği topla son saniye şutunda isabet buldu: 52-35
               

                İkinci yarıya iyi başlayan takım Galatasaray oldu. Üç dakika boyunca rakibin sayı bulmasına izin vermediler ve 6 sayı buldular. Obradovic’in molasından sonra önce 6-1’lik bir seri yakalayan Fenerbahçe 27.dakikada 61-45’lik skoru yakaladı. Bu dakikada Bo sakatlandıktan sonra GS kısa bir seri yakalasa da üçüncü çeyrek 66-51 bitti.

                Son çeyreğin başında Galatasaray hücumlarda inanılmaz bir şekilde saçmalamaya başladı. Fenerbahçe Ülker de skor bulamayınca fark açılmadı. Çeyreğin ortasına doğru Berk Uğurlu beklenenden daha iyi katkı verince üstünlük Fenerbahçe’de kaldı, Bo dönmeden önce son beş dakikaya 73-59 ile girildi. Son bölümde Bo’nun da katkısıyla Fenerbahçe Ülker farklı galibiyete ulaştı.



İstatistikler

                Fenerbahçe’de Bo McCalebb 15s-7r-6a, Emir Preldzic 12s-7r-6a ile maçın muhteşem ikilisi oldular. Nemanja Bjelica 8s-10r-4a ile önemli katkı verirken Luka Zoric de 14s-3r ile oynadı.
                Galatasaray’da ilginç bir şekilde takımın en skorer oyuncusu sezon boyu şans bulamayan Engin Atsür (11) oldu. Carlos Arroyo 2/8 şut isabetiyle 7s-7a ile oynadı. Zoran Erceg 2/9 şut isabetiyle 6s-1r ile oynadı. Ender Arslan 10s-3a ile ortalama bir performans sergiledi.



Genel Yorum
               
                Maçın gelişiminin beni şaşırttığını söyleyemem. İki takımın form grafikleri arasında büyük bir fark vardı, Galatasaray Beşiktaş-Banvit serilerinden üstün ayrıldığı için Galatasaray eleştirilmedi ama bu yenilginin geleceği günler öncesinden belliydi. Fenerbahçe Ülker’in maçın başında tempoyu yükseltmek isteyeceği de belliydi ve Bo-Emir ikilisini ilk beşte kullanarak önemli bir hamle yaptılar. Bu hamleye hazırlıksız yakalanan GS dış şutlarda da isabet bulamayınca skora tutunamadı. İlk çeyrekten sonra sadece dış şutların girdiği bölümde farkı kapatabildiler, GS’nin maç boyunca oynaması gereken oyun üçüncü çeyreğin başındaki sert oyundu ama bunu maçın geneline yansıtamadılar sadece birkaç dakika oynayabildiler. Böyle olunca da maça tutunamadılar.

                İki gün sonra ne olur derseniz iki takımın da bundan çok farklı bir sistemle oynamasını beklemiyorum. Maçın galibi Fenerbahçe Ülker zaten play-off başından beri böyle oynuyor ve kazanıyor, değiştirmeleri için bir sebep yok. Galatasaray Liv Hospital’in de pek değişiklik yapmasını beklemiyorum çünkü benchte bekleyen oyuncular da çok formsuzlar. Galatasaray sadece Arroyo başta olmak üzere ilk beş oyuncularının daha iyi oynamalarını bekleyecek.



                 





                sahinarif88@hotmail.com


                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder