15 Haziran 2014 Pazar

Valencia başladı, Barcelona bitirdi

             İspanya Basketbol Ligi’nde yarı final serisinin beşinci maçında Barcelona deplasmanda Valencia’yı 75-77  ile yenerek seride durumu 3-2 yaptı ve finalde Real Madrid’in rakibi oldu. Böylece serinin beşinci maçını da konuk takım kazandı ve Barcelona üstüste 16.kez lig finali oynamaya hak kazandı.
               



Maçın Hikayesi
               
                Valencia maça Van Rossom-Lafayette-Ribas-Doellman-Lischuk beşiyle başladı. Barcelona ise Huertas-Navarro-Oleson-Nachbar-Tomic beşini tercih etti.

                Maçın ilk dakikalarında iki takım da gardlar üzerinden sayılar buldu. Barcelona’nın tüm hücumları takımın ilk yedi sayısını üreten Huertas tarafından yönlendirildi, Valencia ise iç-dış dengesini yakaladı, Doellman’ın skorer oyununa karşı savunmada çaresiz kalan Barcelona savunmada rakibini durduramadı. Oyunun diğer tarafında ise savunma sertliğini arttıran Lafayette, Huertas’ı yanlış tercihlere sürükledi ve 7.dakikada skor 16-11 oldu. İlk çeyrek 20-18 ile bitti.

                İkinci çeyrek düşük tempoda başladı, üç dakika içinde dört faul hakkını dolduran Barcelona savunmada sertliği düşürdü, serbest atışlarda da başarısız olunca skorda dengeyi yakalayamadılar. 25.dakikada skor 30-23 oldu. Sato’ya çalınan teknik faul sonrası hücumda ve savunmada hatalar yapan Papanikolau’nun etkisiyle Barcelona farkı ancak üç sayıya kadar kapatabildi. Daha sonra Kostas’a çalınan teknik faulden sonra Valencia farkı tekrar açmayı başardı, devre arasına 43-34’lük skorla gidildi.


                Barcelona ikinci yarıya Oleson-Abrines ve Nachbar-Lorbek değişiklikleriyle başladı. İlk üç dakika karşılıklı basketlerle geçildi, skor 49-39 olduktan sonra Huertas-Abrines önderliğinde Barcelona farkı kapatmaya başladı, 4-12’lik seriyle fark iki sayıya kadar indi. Perasovic’in molası da Valencia’ya ivme kazandıramadı, son çeyreğe Barcelona 57-61’lik skorla önde girdi.   

                Son çeyreğe Valencia iyi başladı, savunmada 2.5 dakika boyunca Barca’ya sayı izni vermediler ve Sato’nun bulduğu sayılarla skoru eşitlediler. Bu dakikadan sonra Lafayette-Ribas’ın başarısız atışlarına karşı Huertas-Tomic rahat skor buldular ve Barcelona son iki dakikaya beş sayı farkla önde girdi: 70-75 Maçın en iyilerinden Tomic arka arkaya iki hücumda başarısız olduktan sonra bitime yedi saniye kala Sato skoru dengeledi: 75-75 Maçın son sözünü ise Huertas söyledi ve Barcelona finalist oldu.


İstatistikler

                Barcelona’da maç boyunca hiç oyundan çıkmayan Marcelinho Huertas 22s-5r-9a ile maçın yıldızı oldu. Ante Tomic 20s-8r ve JC Navarro 11s-4r-7a ile oynadılar.
                Valencia’da Justin Doellman 18s-5r ve Romain Sato 17s-8r ile oynadılar.



Genel Yorum
               
                Maçın başında Barcelona iç-dış dengesini yakalayamadı ve görmeye alışık olduğumuz gibi ipler tamamen Huertas’a bırakıldığından Barcelona bir yerden sonra tıkandı. Valencia maçın başından sonuna kadar oyun planına sadık kaldı, Barcelona’nın iç-dış dengesini yakalaması maçın kaderini belirledi. Valencia pota altında başta Doellman olmak üzere skor üretmekte sıkıntı çekmezken, dışarda ne Ribas’tan ne Lafayette’ten istikrarlı olarak verim alabildi, bu da Valencia’nın maçı koparamamasına neden oldu. İç-dış dengesini yakalayan Barcelona ikinci yarıda daha iyi oynadı ve maçı son saniyede kazanmayı başardı. Finalde üstüste üçüncü kez El Clasico izleyeceğiz.




                 





                sahinarif88@hotmail.com

                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder