7 Mayıs 2014 Çarşamba

Banvit-Tofaş serisi analizi

            Beko Basketbol Ligi’nde play-offların ilk serisinde Banvit ile Tofaş takımları karşılaşacaklar. Çeyrek final serileri kısa sürecek, 2 galibiyete ulaşan takım yarı finalist olacak.

            Banvit ligde yıllardır istikrarlı olarak yükselişine devam ediyor. Orhun Ene’nin takımın başına geçtiği 2009 yılından itibaren ligde sürekli yarı final oynayan Banvit geçen sezon da lig finaline çıkmayı başarmıştı. Geçen sezon sonunda Ene istifa ettikten sonra Banvit cesurca ve doğru bir karar vererek Dimitris Itoudis’i takımın başına getirdi.

            Yıllardır birlikte oynayan Simmons-Davis ikilisinin yanına geçtiğimiz yıllarda Mejia-Erkan-Cevher eklemelerini yapan Banvit sezon başında da Rowland-Ermal’i kadroya katarak önemli takviyeler yaptı. Diğer yabancılar Markovic-Prepelic-Aminu çok iyi oynayamadılar ve bu biraz da pozitif olarak yansıdı. Rowland-Mejia-Davis üçlüsü takımda daha fazla süre alıyorlar ve performansları da zirvede, yabancı sınırlaması varken üç tane formda yabancıya sahip olmak yetiyor. Onların haricinde Cevher-Ermal formdalar ve Simmons’ın da devşirme statüsüyle oynaması önemli.


           
Tofaş ise yeni sezona yeni koçu Ahmet Çakı ile başladı. Takım felsefesinde önemli bir değişiklik olmadı ve genç oyunculara ağırlık verilmeye devam edildi. Geçtiğimiz yılki tecrübeli oyunculardan Elonu-Evren-Balazic takımda kalırken Chalon’dan Marcus Denmon, Beşiktaş’tan Serhat Çetin ve İtalya’dan da tecrübeli Hırvat Rok Stipcevic transfer edildi. Ligin son haftalarında da Rytas’tan Dulkys kiralandı.

            Tofaş’ın beklentilerin üstünde bir sezon geçirdiğini söylemeliyiz. Eurocup’ta çeyrek final oynayan TED Ankara ile Eurochallenge’da final-four yapan Royal Halı Gaziantep’i geçerek play-off yapmayı başardılar. Bunda en büyük pay da Ahmet Çakı’ya ait. Farklı ekollerden gelen oyuncular kısa zamanda beraber oynamayı öğrendiler ve ülke basketboluna uyum sağladılar. Evren Büker kariyerinde olmadığı kadar etkili bir sezon geçirdi, Samet Geyik-Doğan Şenli gibi oyuncular da önemli katkılar verdiler. Tofaş bu sezon Fenerbahçe Ülker, Beşiktaş IF, Galatasaray LH ve Pınar Karşıyaka’yı kendi sahasında yenmeyi başardı.




            İki takım arasında bu sezon oynanan iki maçı da Banvit kazandı. Banvit kendi sahasında 86-70 ile kazandı, deplasmanda ise 60-84. Banvit sadece bu sezonki maçları kazanmakla kalmadı, 2009’dan bu yana iki takım arasında oynanan bütün lig maçlarını kazanmayı başardı.


           
           




Benim tahminime gelirsek;
            Banvit’in bu sezonki hedefinin şampiyonluk olduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda da Banvit başarılıydı ama geçen sezon öncesinde bir şampiyon adayı takım havası yoktu. Geçtiğimiz sezon yakalanan hava bu sezon da aynen sürdürülüyor. Banvit’in kadro kalitesi olarak Tofaş’tan üstün olduğu tartışılmaz bir gerçek. Tofaş ligi 8.bitirerek zaten başarılı bir sezon geçirmiş oldu ama sezonu bitirmek istemeyecekler. Banvit’in oyuncuları rakiplerini küçümsemezlerse Banvit’in turu kolay geçeceğini tahmin ediyorum. Özellikle Bursa’daki maçta Tofaş direnmeye çalışacaktır ama Banvit’e direnmek pek kolay olmaz.



           










sahinarif88@hotmail.com
twitter.com/arifsahin1


            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder