12 Mayıs 2014 Pazartesi

Play-off’ta ilk galibiyet Efes’ten

               Beko Basketbol Ligi play-off serisinin ilk maçında Anadolu Efes kendi evinde Pınar Karşıyaka’yı 96-90 ile yenerek seride 1-0 öne geçti.
               
               

Maçın Hikayesi
               
                Efes maça son haftalarda gördüğümüzün aksine değişik bir beşle başladı. Gard ikilisini Gordon-Balbay olarak koruyan Efes ilk beşin diğer üçlüsünü Cedi-Dusko-Gönlüm olarak belirledi.

                Pınar Karşıyaka maça Batista’nın 4 sayısıyla başladı. İlk dakikadaki üstünlük Pınar Karşıyaka’nın maçtaki tek üstünlüğü oldu. Dixon’ı zaten Balbay’la durduran Efes Batista üzerinde de iyi savunma yaptı, hücumda da arka arkaya 7 sayı bulununca Efes maçtaki üstünlüğü ele geçirdi. İlk 6 dakikada maç beklediğimin tersine tempolu geçti ve skor 16-11 oldu. 23-17’de Batista kenara geldikten sonra Efes farkı açtı.
               
                Batista kenara geldikten sonra Efes’te de Planinic-Bjelica ikilisi oyuna girdi. Hücumlarda bu ikilinin başarılı performansıyla skor üretmekte zorlanmayan Efes Batista kenardayken 20-11’lik bir seri yakaladı ve devreyi çift haneli farkla geçti: 49-38 İlk yarıda Batista 12s-10r ile double-double yapmayı başardı.


                İkinci yarıya Balbay’ın yanında DJ-Milko-Zoran-Batuk’la başlayan Efes farkı giderek açtı. Üçüncü çeyreğin geneli 10 sayının üstünde bir farkla seyretti. Bitime 6:30 kala skor 83-74’e gelmesine rağmen Efes bir daha gaza bastı ve farkı çift hanelere çıkardı. Maçın son bölümünde farkı 5 sayıya kadar indiren Pınar Karşıyaka farkı daha fazla kapatamadı ve seride geriye düştü.

               



İstatistikler

                Efes’te maçın yıldızı Milko Bjelica oldu. Bjelica maçı 24s-4r-2a ile tamamladı. Sezonun en iyi maçlarından birini oynayan Planinic 9s-2r-7a ile oynadı, özellikle farkın açılmasında büyük rol oynadı. Doğuş Balbay 10s-2r-3a ile oynarken savunmada da çok başarılı bir maç çıkardı.
                Karşıyaka’da Batista 25s-16r ile Dixon da 17s-4r-5a ile oynadılar.




Genel Yorum
               

                Efes’in maçı kazanmasında iki büyük etken var.
_ Pınar Karşıyaka’nın dar rotasyonu: Evet, Pınar Karşıyaka ilk kez dar rotasyonla oynamıyor ama bu maçta Efes’le eşleşme sıkıntısı yaşadılar. Bobby Dixon, Balbay karşısında etkisiz kaldı; Batista ise ilk bölümde etkili olmasına rağmen Milko Bjelica’yla eşleşince etkili olamadı. Üstüne Pınar Karşıyaka’nın önemli oyuncuları faul problemine girince dar rotasyonunun olumsuz etkisini hissettiler.
_ Yüksek tempo oyunu: Burada Angelou’yu tebrik etmek lazım. Ligdeki Karşıyaka deplasmanında da 80 sayı atarak kazanmışlardı. Angelou rakibini çok iyi çalışmış ve Pınar Karşıyaka’yı yenmenin en iyi yolunun yüksek tempo basketbolu olduğuna karar vermiş. Angelou’nun da normal şartlarda düşük tempoyu tercih ettiğini biliyoruz ama bugün düşük tempo oynamak Pınar Karşıyaka’nın işine gelirdi, bu nedenle maçın başından itibaren tempoyu yükselten Efes rakibi çözdü.

                İzmir’deki maç muhtemelen böyle geçmeyecektir. Pınar Karşıyaka’nın oyuna ortak olması için Efes’in temposunu düşürmesi gerekir. Bu kadar yüksek tempoda oynanan bir maçta Pınar Karşıyaka’nın Efes’i yenmesi ihtimalini oldukça düşük görüyorum. Efes muhtemelen bu maçtaki stratejisinin hemen hemen aynısını uygulamak isteyecektir.


               
                sahinarif88@hotmail.com


                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder