8 Mayıs 2014 Perşembe

Fenerbahçe Ülker – Uşak Sportif serisi

        Beko Basketbol Ligi’ni 2.sırada tamamlayan Fenerbahçe Ülker ile ligi 7.sırada tamamlayan Uşak Sportif play-off çeyrek finalinde karşılaşıyorlar.


            Yazıya başlarken Uşak’ın hakkını verelim. Geçen sezon ikinci ligde ikinci olan ve lige yükselen Uşak Sportif sezon başlamadan önce oynanan Türkiye Kupası’nda da iyi sinyaller vermişti ama Beşiktaş-Galatasaray ikilisinin arasından sıyrılamamıştı. Yine de, ligde bu kadar fazla iyi takım varken Uşak’ın play-off tablosunda bulunmasını beklemiyordum. İlk haftada aldıkları farklı Gaziantep yenilgisi kötü bir işaret gibi gözükse de sonraki 19 haftada 13 galibiyet alan Uşak play-off’u hemen hemen garantiledi. Sezonun son 7 maçının 5’ini kaybetseler de ligi 7.sırada bitirmeyi başardılar.

           
            Fenerbahçe Ülker Avrupa’nın en büyük bütçelerinden birine sahip ve sezon başında Avrupa’nın en başarılı koçlarından birini de göreve getirdi. Buna rağmen hayalkırıklıklarıyla dolu bir sezon geçirdiler. Euroleague’de Top16 seviyesinde elenen Fenerbahçe Ülker Türkiye Kupası’nda da yarı finalde elenmişti. Bu iki kulvarda da başarısız olan Fenerbahçe Ülker’in sezonunu ‘ortalama’ yapacak olan tek sonuç ligde final oynaması olacaktır. Fenerbahçe Ülker finale giden yolda oldukça avantajlı bir duruma düştü diyebiliriz. Ligin en formda takımları Banvit-Galatasaray ve bu sezon 3 kez yenildikleri Pınar Karşıyaka’dan uzak durdular.

           
            Fenerbahçe Ülker lige iyi başladıktan sonra Euroleague fikstürünün de etkisiyle ligde inişli-çıkışlı bir performans göstermişti. Ligin son 20 haftasında sadece 2 kez kaybettiler ve birçok maçı da farklı kazandılar. Fenerbahçe Ülker’de sakatlanan Kenan Sipahi’den sonra genç Berk Uğurlu’ya şans verildi ve Berk şansını iyi değerlendirdi. Melih Mahmutoğlu dış şut tehdidinin yanında gayretli savunma yapıyor. Pivot bölgesinde sezon ortasında Vidmar sakatlanmıştı –ki sağlıklı olsa da muhtemelen yabancı sınırlamasından dolayı dışarda kalacaktı- Bu bölgede sakatlıktan dönen Oğuz Savaş’ın beklenenden daha formda olması Fenerbahçe adına sevindirici bir gelişme oldu. Lige kötü başlayan İzzet Türkyılmaz da biraz form tuttu. Böylece Fenerbahçe Ülker’in geniş kadrosu tamamlandı, her pozisyonda etkili oyunculara sahipler. Kısaca bakacak olursak;
            _ Bo McCalebb – Berk Uğurlu
            _ Melih Mahmutoğlu – Ömer Onan
            _ Bojan Bogdanovic – Emir Preldzic
            _ Nemanja Bjelica – Linas Kleiza – İzzet Türkyılmaz
            _ Oğuz Savaş – Luka Zoric
            şeklinde oluşan bir rotasyon görüyoruz. Ayrıca Preldzic-Bogdanovic ikilisinin 2 numara, Kleiza’nın 3 numara oynayabilmesi koç Obradovic’in işini kolaylaştırıyor.


            Uşak Sportif ise 4 yabancıyla oynuyor ve yerli rotasyonunda da geniş bir kadroları yok. Uşak için sezonun önemli noktalarından biri de hiçbir oyuncularının ciddi bir sakatlık geçirmemeleri oldu. Takımın yükü genellikle 8 oyuncunun üstünde, Yiğitcan Turna da rol alabiliyor. Rotasyon genelde şu şekilde;
            _ Chris Warren
            _ İbrahim Yıldırım
            _ Alper Saruhan – Justin Carter
            _ Miha Zupan – Orhan Haciyeva
            _ Eli Holman


            En kilit rol sezonun en iyi oyuncularından biri olan Justin Carter’ın. Carter maçlara kenarda başlasa da, ilk kez oyuna girdikten sonra oyunun büyük bölümünde sahada kalıyor ve 30+ dakika sahada kalıyor. Haciyeva da Carter’dan az süre alsa da takım rotasyonunda ona benzer bir rol alıyor. Carter-Haciyeva ikilisinin hem içerden, hem dışardan etkili olması Uşak’ın rotasyon sıkıntısını ortadan kaldırıyor.


            Bu sezon iki takım ilk olarak 13.haftada İstanbul’da karşılaştılar. Fenerbahçe Ülker 97-67 ile kazanmıştı. Rövanşta da zorlanmayan Fenerbahçe maçı 68-87 ile kazandı.


            Benim tahminime gelecek olursak; Fenerbahçe Ülker’in sezon hedefine ulaşmasına daha var. Fenerbahçe Ülker, Uşak’ı elerse bir başarı kazanmış olmayacak. Uşak Sportif ise bu sezonki hedefine ulaştı diyebiliriz. Bu demek değil ki Uşak kendini yormayacak ve Fenerbahçe Ülker’in önünü açacak. Uşak’taki maçta Uşak rakibini zorlayabilir ama Fenerbahçe Ülker’in turu geçeceğini düşünüyorum.











twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder