1 Mayıs 2014 Perşembe

Eurocup finali öncesi

Avrupa’nın 3 numaralı kupası olan Eurochallenge’ın tamamlanmasından sonra sıra geldi 2 numaraya. Turnuvanın başından bu yana beklendiği üzere Unics Kazan ile Valencia finalde karşılaşacaklar.

            Değişen formatı açıklayalım; final artık iki ayak üzerinden oynanacak ve diğer turlarda olduğu gibi toplam skor şampiyonu belirleyecek. Son iki yılda önce final-four sistemi, sonra da tek ayaklı final sistemi uygulanmıştı.  Bakalım bu sistem kalıcı olacak mı? Şahsen, 5 maçlık serinin daha adil olacağını düşünüyorum ama tek maçlık sisteme göre daha adil olacak bu sistem.

            Eşleşmede ilk maç 1 Mayıs Perşembe günü Valencia’da oynanacak. İncelemeye evsahibinden başlayalım:




Valencia



            Finale giden yol


            Valencia iyi bir ilk tur geçirmedi. İlk turda Union Olimpija’ya iki kez kaybettiler, Asvel deplasmanında kaybettiler. İkinci turda Unics Kazan’a iki kez yenilmeleri dışında Stelmet Gora deplasmanında da maç kaybettiler.

            Grup aşaması bittikten sonra vites yükselten Valencia, turnuvanın en formda takımlarından biri olan Khimki’yi zorlu bir serinin ardından eledi. Sonrasında da Alba Berlin ve Nizhny Novgorod’ı elediler.

           
Kadro


Valencia’nın rotasyonu şu şekilde oluşuyor;

Oliver Lafayette – Sam van Rossom
Rafa Martinez  - Pau Ribas
Romain Sato – Vladimir Lucic
Justin Doelmann – Pablo Aguilar
Bojan Dubljevic – JJ Triguero


Valencia’nın kadrosunda bulunan Ksystof Lavrinovic ise kurallar gereği turnuvada forma giyemiyor. Pivot bölgesinde ‘Eurocup Yükselen Yıldız’ ödülünü alan Bojan Dubljevic oynuyor. Dubljevic maçlara genelde benchte başlıyor ama takımın en önemli oyuncularından biri. Ortalama 22 dakikada 14s -6r ortalamalarına sahip.

Amerikalı forvet Doellman 14.5s -4.5r -2.5a ortalamalarına sahip. Çok iyi bir yüzdeyle şut attığını da belirtelim.

Genç Belçikalı van Rossom 9s-3a ortalamalarına sahip. Tecrübeli isimler Rafa Martinez ve Ribas beklenen katkıyı veriyorlar.

Ülkemizde oynamış isimlere bakalım. Lafayette 9s -4a ile oynuyor ve turnuvada 32/33 serbest atış başarısı var. Sato 9.5s -5.5r ortalamalarına sahip ve her zamanki gibi savunma sertliğiyle dikkat çekiyor.


Form durumu


Valencia Eurocup’taki son maçına 9 Nisan’da çıkmıştı. O tarihten bu yana üç İspanya Ligi maçı oynadılar ve üçünü de kazandılar. İlk ikisi zayıf takımlara karşı olsa da son maçta Madrid deplasmanına gittiler ve maçı 105-110 ile kazandılar. Valencia şu anda ligde 26g – 3m ile ikinci sırada ve ligi bu sırada bitirecek gibi duruyor.








Unics Kazan


Finale giden yol


Sezon başında çok iddialı bir kadro kuran Unics ilk turda beklendiği üzere fırtına gibi esti. Banvit’i son saniye basketiyle geçmeleri dışında bütün maçları ortalama 19 sayı farkla kazandılar. İkinci turda Telenet Oostend deplasmanında beklenmedik bir yenilgi alan Kazan kalan maçlarını kazanmayı başardı.


Eleme turlarında ise sırasıyla CEZ Nymburk, TED Ankara Kolejliler ve Kızılyıldız’ı elediler. Kızılyıldız haricinde eleme turlarında ‘dişlerine göre’ rakiplerle eşleştiklerini de belirteyim.



Kadro


Unics’in başında ‘Eurocup’ta yılın koçu’ seçilen Andrea Trincheri var.

Takımın rotasyonu şu şekilde oluşuyor;

Nikos Zisis – Tywain McKee
Andrew Goudelock –
Chuck Eidson – Nikita Kurbanov
Kostas Kaimakoglou – Luke Harangody
Vladimir Veremeenko – Dmitry Sokolov


Görüldüğü gibi, Unics Kazan’ın Valencia’ya nazaran kadro derinliği az. Hatta Kurbanov-Sokolov ikilisini de rotasyondan çıkarabiliriz.

Takımın en skorer oyuncusu Goudelock. Genç Amerikalı 19s -2r -3a ortalamalarına sahip. Çok iyi bir şut yüzdesine sahip.

Şahsen Avrupa’da en çok sempati duyduğum oyunculardan biri olan Chuck Eidson’ın abartılı ortalamaları yok. Eidson’ın sahanın her alanında etkili olduğunu ve gerektiği zamanlarda da sorumluluk aldığını görüyoruz.

Kostas 8s -5r ortalamalarına sahip ama özellikle dış şut tehdidiyle dikkat çekiyor. Takımın diğer oyuncuları da abartılı istatistiklere sahip değiller ama takım olarak çok iyi oynuyorlar.



Form durumu


Unics Kazan’ın ligde iyi bir sezon geçirmediğini söyleyebiliriz. Son dönemde ligde Triumph ve Enisey deplasmanlarında kaybettiler, Spartak Primorie’yi deplasmanda yendiler. Ligde toplamda 8g – 10m ile beşinci sırada yer alıyorlar. VTB Ligi’nde iyi bir sezon geçiren Unics Kazan A Grubu’nu birinci sırada bitirerek yarı finale kaldı.








Valencia – Unics Kazan


İki takım daha önce son 32 grubunda eşleşmişti. Rusya’da oynanan ilk maçta Unics Kazan maç sonunu iyi oynayarak 82-75 ile galip gelmişti. İspanya’daki maçta ise Unics Kazan 73-76 ile galip gelmişti.


Ben finalin de iki-üç ay önceki provasında olduğu gibi geçeceğini düşünüyorum. Unics Kazan zorlansa da şampiyonluğu kazanır diye düşünüyorum.

















sahinarif88@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder