8 Mayıs 2014 Perşembe

Galatasaray LH – Beşiktaş IF serisi analizi

             Bu yıl Türkiye’yi Avrupa Kupaları’nda temsil etmiş olan iki kulübümüz Beko Basketbol Ligi play-offlarının ilk turunda karşılaşıyorlar. Türkiye’nin bu iki büyük kulübünden biri yarı finali göremeyecek.


            Seride gözler en çok Ergin Ataman’ın üstünde olacak. 2011-12 sezonunda Beşiktaş Milangaz ligi şampiyon olarak bitirmeden önce normal sezonu 4.sırada bitirmişti ve Fenerbahçe-Galatasaray-Efes’i yenerek şampiyonluğa ulaşmıştı. Geçtiğimiz sezon da Galatasaray’la şampiyonluk yaşayan Ataman bu sezon takımını ligde 4.sıraya çıkardı, bakalım 2012’deki gibi başarılı bir play-off dönemi geçirecek mi?



            Galatasaray sezona farklı bir kadroyla, farklı planlarla başlamıştı. Ana rotasyondan Jawai, Gordon, Dağlı ve Markoishvili’nin sakatlanmasıyla planlar değişti. Marko’nun yerine Hairston ve Jawai’nin yerine -uzun süredir sakat olan- Pops transfer edildiler. Dağlı-Gordon’ın yerlerine transfer yapılmadı ve kadroda olan diğer oyuncuların üstüne daha fazla yük bindi. Sinan-Göksenin gibi oyuncular yerine Arroyo-Erceg gibi oyuncular daha fazla süre almaya başladılar ve yaşları ileri olan oyuncular fazla süre alınca normal olarak sakatlıklar da geldi. Galatasaray için en önemli şans Arroyo-Erceg-Pops gibi oyuncuların uzun süreli sakatlıklar yaşamaması oldu. Mart ayında Markoishvili sahalara çok formda döndü, Nisan’da sahalara dönen Dağlı ise şu ana kadar beklenen performansı sergileyemedi, play-offlarda beklendiği gibi oynaması Galatasaray için çok kritik. ‘Kritik’ olan noktayı da açıklayalım.

            Markoishvili sahalara döndükten sonra Galatasaray lig maçlarında Markoishvili-Macvan değişikliğini yaptı. Yabancı sınırlaması nedeniyle Macvan dışarıda kalırken, Ersin’in en az onun kadar faydalı olabileceği düşünülüyordu. Milan Macvan geçen sezon etkili olamadı ama bu sezon özellikle Top16 seviyesinde çok etkili oldu, Dağlı sezon başındaki gibi oynayamazsa Galatasaray’ın Macvan’ı çok arayacağını düşünüyorum.


           
            Beşiktaş sezona bütçeyi düşürerek başladı. Ahmet Kandemir’in koçluğunda Doron Perkins dışında önemli kariyerlere sahip olmayan oyuncularla kadro oluşturuldu. Eurocup’ta özellikle deplasman maçlarında iyi sonuçlar alan Beşiktaş sezonun ilk bölümünde lig maçlarını ise boşverdi. İlk yarı sonunda play-off tablosunda olmayan Beşiktaş Nizhny deplasmanında ağır yenilgiye uğradıktan ve Eurocup’tan elendikten sonra lige döndü. Ligde oynadıkları son 12 maçın 11’ini kazanarak beşinci sıraya kadar çıktılar. Bu süreçte Pınar Karşıyaka-Anadolu Efes-Banvit gibi takımları yendiklerini de belirtelim.

            Galatasaray gibi Beşiktaş da yabancı sınırlaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Eurocup’taki kritik maçlar öncesi Brad Buckman sakatlanmıştı. Beşiktaş da acele bir şekilde eski Banvit’li Kenan Bajramovic’i getirdi. Buckman’ın sahalara formda dönmesiyle ortaya bir yabancı sorunu çıktı. Çaylak forvet Ryan Broekhoff beklenenden çok iyi bir sezon geçiriyor, Chris Lofton da çok iyi bir sezon geçiriyor. Doron’un önemi zaten ortada. Bir de çaylak pivot Colton Iverson var. Iverson şu anda en zayıf halka gibi duruyor ama pota altında Bajramovic-Buckman-Ruzic gibi sert olmayan uzunlar varken Iverson’a olan ihtiyaç artıyor. Gökhan Şirin de Buckman’ı yedekleyemince Ahmet Kandemir Bajramovic’i oynatmayı tercih ediyor.


            Serinin ilk maçı Salı günü oynanacak. Cuma günü Akatlar’a gidilecek. 1-1 olursa Pazartesi günü son maç Abdi İpekçi’de olacak.


            Galatasaray ile Beşiktaş bu sezon üç kez karşılaştılar. İlki sezonun hemen başında Türkiye Kupası elemelerinde oynandı. Uşak’taki maçta Galatasaray kazandı. Hemen iki hafta sonra oynanan maçı yine Galatasaray kazandı. Sezonun ikinci yarısında oynanan maçı ise Beşiktaş kazanmıştı. İki takımın üç maçı da başabaş gitti ve ligdeki iki maç yüksek tempoda oynandı.





            Bence bu serideki maçlar normal sezondaki  gibi yüksek tempoda oynanmayacak. Özellikle Ahmet Kandemir savunmaya daha fazla önem veren bir koç ve seriyi kazanmak istiyorsa Galatasaray’ın hücum temposunu düşürmesi gerektiğini biliyor. Kandemir’in elinde Arroyo’yu yavaşlatabilecek Muratcan-Caner gibi iki önemli yerli savunmacı var. Sinan Güler-Markoishvili iyi seri oynamazlarsa Galatasaray’ın işi zor olacaktır.











twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder