4 Mayıs 2014 Pazar

TBL Sezon Ödülleri

Beko Basketbol Ligi’nde normal sezonun sona ermesiyle ödülleri yazmanın doğru olacağını düşünüyorum. Türkiye Basketbol Federasyonu böyle ödüller dağıtmıyor olsa da,  en azından yazarak ödülleri hak eden oyuncuları onore edelim…


En Değerli Oyuncu (MVP)

           
En değerli oyuncu için belirlediğim beş aday arasında iki Banvit oyuncusu var: EJ Rowland ve Sammy Mejia. Diğer adaylar Pınar Karşıyaka’da Esteban Batista, Uşak Sportif’ten Justin Carter ve Olin Edirne’den Darius Washington. Oyuncuların hepsi etkileyici istatistiklere imza attılar, bu açıdan ‘’topu paylaşmak zorunda olan’’ ve ‘’takımında olmasa takımı derinden etkileyecek oyuncu’’ olarak da değerlendirmemi yaptım ve sonuç Rowland oldu. Carter-Batista-Washington zaten takımlarının en önemli parçaları ve topu paylaşmak zorunda değiller, biraz ‘kafalarına göre oynuyorlar’ durumu var. Mejia çok değerli bir oyuncu olsa da takım arkadaşı Rowland’ın istatistikleri daha etkileyici. Rowland’ın istatistikleri şöyle; 13 sayı -3.5 ribaund- 3.5 asist- 1.5 top çalma- 1.8 top kaybı. Rowland’ın özellikle büyük maç performansı etkileyici.





Yılın Türk oyuncusu


            Anadolu takımlarının yükünü yabancı oyuncular çektiği için o takımlardan çok fazla aday bulamadım. Tofaş’tan Evren Büker-Samet Geyik, Gaziantep’ten Barış Ermiş, Telekom’dan Kerem Tunçeri, Olin’den Barış Güney ödüle aday olabilecek isimler. Beşiktaş’tan Mehmet Yağmur, Galatasaray’dan Furkan Aldemir, Efes’ten Birkan Batuk-Doğuş Balbay, Fenerbahçe’den Oğuz Savaş, Banvit’ten Keith Simmons-Cevher Özer ödüle aday olabilirler. Biraz da Beşiktaş beklentilerin üstünde bir sezon geçirdiği için ödülü Mehmet Yağmur’a vermenin doğru olacağını düşünüyorum. Yağmur ortalama 22 dakikada 8s-2r-3.5a ortalamalarına imza attı.





En İyi Savunmacı

           
Burada iki adayım Uşak’tan; Justin Carter ve Elijah Holman. Diğer üç aday da pivot: Galatasaray’dan Furkan Aldemir, Pınar Karşıyaka’dan Esteban Batista ve Torku Konya’dan Sean Williams. Özellikle Holman ve Williams özverili savunmalarıyla, Williams ‘abartı’ derecesine kaçan blok ortalamasıyla sivrilse de ben yılın savunmacısı olarak Justin Carter’ı seçtiö. Carter maç başına ortalama 4.5 savunma ribaundu alıyor, 1.5 top çalma-1.5 blok ortalamalarıyla oynuyor. Savunma etkinliğini bireysel istatistiklerle belirleyemeyiz, Carter’ın hem içerde, hem dışarda müthiş savunma yaptığını; savunmada çok hızlı olduğunu ve özverisini gözlemleyebiliyoruz.






Yükselen Yıldız

           
Ligimizde hem koçların tutumu, hem de genç yıldız potansiyeli az olduğu için bu alanda sivrilen çok fazla aday olduğunu söyleyemeyiz. Ben yine de beş aday buldum. Banvit’ten Duşan Cantekin, Anadolu Efes’ten Cedi Osman, Fenerbahçe Ülker’den Berk Uğurlu, Tofaş’tan Muhammed Doğan Şenli ve Olin Edirne’den Erolcan Çinko. Bu beşli arasında takımının en önemli parçalarından biri olan ve kendisini gösteren isim Cedi Osman oldu. Cedi Osman 4.5s-2.5r-1a ortalamalarıyla oynuyor ama sahaya koyduğu performans istatistiklerden ötede. Özellikle son haftalarda gösterdiği performansla sahalara damga vurdu, önümüzdeki dönemde de performansının artmasını temenni ediyorum.






Yılın Koçu

           
Yılın koçu için sadece iki adayım var: Dimitris Itoudis ve Ozan Bulkaz. Adayları çoğaltmak için, ikinci yarı performanslarıyla Ahmet Kandemir ve Ertuğrul Erdoğan’ı da listeye ekleyelim, Ahmet Çakı da listeye girsin diyelim. Yine de en büyük iki aday Itoudis ve Bulkaz. Şahsen ödülü ikisine birden vermek istiyorum.

Sezon başında ligden ya düşer ya da zorlayarak ligde kalır diye tahmin ettiğimiz Uşak’ta başarının en kilit adamı Ozan Bulkaz. Takımı rahat bir şekilde ligde tutmayı bırakın, takımı ligin bitmesine on hafta kala play-off’u hemen hemen garantilemeyi başardı. Uşak Beşiktaş, Efes, Pınar Karşıyaka gibi güçlü takımları da yenmeyi başardı.

            Banvit ve Itoudis ise başka bir başarı hikayesi. Banvit’in normal sezonu en kötü ihtimalle ilk dört içinde bitirmesini beklerdim ama beklenenin ötesinde bir başarıya imza attılar. Itoudis ilk yılında Avrupa’daki başarısızlığa rağmen ligde çok başarılı oldu ve Euroleague’de oynayan takımları ikişer kez yenmeyi başardı. Fenerbahçe Ülker deplasmanı ve Efes gibi maçlarda takımı büyük farkla geriye düşse de maçı kazanmayı başardı, Itoudis’e tebrikler.






Yılın Çaylağı

           
Bu sezon ligde ilk sezonunu geçiren yabancılar arasında öne çıkan beş ismi belirledim. Birinci adayımız yine Uşak’tan Justin Carter olacak. Yine aynı takımdan Chris Warren, Torku Konya’dan Sean Williams ve Troy Gillinwater, ve son olarak da Tofaş’tan Marcus Denmon benim adaylarım. Takım başarısı nedeniyle Williams-Gillinwater ikilisini dışarda bıraktım. Uşak’ı da yeteri kadar övdüm. Burada ödülü Denmon’a veriyorum. ’90 doğumlu Marcus Edward Denmon II bu sezon 14 sayı-3.5 ribaund-3 asist ve sadece 1.5 top kaybı ortalamalarıyla oynadı. Ortalamaları Rowland’la yarışacak ölçüde diyebiliriz.



Yılın Transferi


            Yılın transferi olarak adaylarım;
            Barış Ermiş – Royal Halı Gaziantep
            Milko Bjelica – Anadolu Efes
            Manny Harris – Türk Telekom
            Kenan Bajramovic – Beşiktaş IF
            Pierre Jackson – Fenerbahçe Ülker J

            Avrupa Kupası’nda takımını bir üst seviyeye taşıması bakımından Barış Ermiş çok önemli bir transferdi ama Royal Halı’nın ligde play-off yapamamasından ötürü kendisine ödülü veremeyeceğim. Kenan Bajramovic ve Manny Harris transferleri ligde takımları açısından daha faydalı oldular. Harris de yine ‘keyfine göre oynayan’lardan biri, takımını orta sıralara taşıdı ama ödülü en çok hakeden isim Kenan Bajramovic diye düşünüyorum. Beşiktaş’ın ligin ikinci yarısındaki büyük çıkışında önemli bir parça oldu.





            Yılın takımları

           
            Öncelikle en iyi yabancılara bakalım.

            Adaylar
           
PG; Rowland- Washington -Arroyo
SG; Mejia- de Vries- Lofton
SF; Carter- Bogdanovic- Shipp
PF; NemanjaBjelica- Chuck Davis- Buckman
C; Batista- Sean Williams- Cooley

            Benim tercihim; Rowland-Mejia-Carter-Bjelica-Batista şeklinde.



            Şimdi en iyi yerliler

            Adaylar

            PG; Tunçeri- Ermiş- Balbay
            SG; Birkan- BarışGüney – Muratcan Güler
            SF; Keith Simmons
            PF; Kerem Gönlüm-Cevher-Haciyeva
            C; Furkan Aldemir- Ali Karadeniz – Bora Hun Paçun

            Benim beşim; Tunçeri-Birkan-Simmons-Gönlüm-Aldemir şeklinde.



            3+2+1 devşirme kuralına göre bir de hayali kadro kuralım

            Rowland-Tunçeri-Ermiş
            Birkan-Mejia
            Simmons-Carter
            Bjelica-Chuck-Gönlüm
            Furkan-Batista



            Koç: Dimitris Itoudis


















sahinarif88@hotmail.com

twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder