20 Mayıs 2014 Salı

Galatasaray yarı finalde

           Beko Basketbol Ligi’nde çeyrek final serisinin son maçında Galatasaray LH Beşiktaş IF’i 78-65 ile yenerek seriyi 2-1 kazandı ve yarı final serisinde Banvit ile eşleşti.
               
               



Maçın Hikayesi
               
                Beşiktaş yabancı kontenjanında Brad Buckman yerine Colton Iverson’ı tercih etti, maçın hemen başında sakatlanan Muratcan Güler’in de  –ilk üç çeyrek için-  bu maçta olmadığını varsayabiliriz.

                Galatasaray maça çok hızlı girdi, Sinan’ın iki ve Markoishvili’nin bir tane üçlüğü karşısında Beşiktaş hücumlarda etkili olamadı, Muratcan’ın sakatlığı sonrası oyun planları da bozuldu ve ilk üç dakikada skor 11-2 oldu. Bajramovic-Ruzic’li Beşiktaş savunması hızlı oyunda savunmaya gelmekte zorlanırken Ahmet Kandemir de oyuncu değişikliği yapmak için geç kaldı ve Galatasaray beşinci dakikada 17-4 ile öne geçti. Altıncı dakikada Ryan Broekhoff’un oyuna girmesi dengeleri değiştirdi. 0-5’lık seri yakalayan rakibine karşı Ergin Ataman önce Göksenin’i, sonra da Ender Arslan’ı oyuna alarak takımını diri tutmayı başardı, bu da üstünlüğün devamı oldu. Beşiktaş’ın 5 tane top kaybı yaptığı ilk çeyrek 22-11 ile bitti.

                Galatasaray ikinci çeyreğe de iyi başladı, Beşiktaş’ta Chris Lofton’ın şutları girmeyince, Galatasaray’da ikinci maçın en zayıf halkası Ersin Dağlı da bugün iyi oynayınca fark açıldı: 32-15 (15.dk) İlk yarının son beş dakikasında Chris Lofton 10 sayı üretti, Galatasaray’da Zoran Erceg pasif kaldı, Malik Hairston’ın arka arkaya bulduğu sayılar takımı önde tuttu. İlk yarı Sinan Güler’in hızlı hücumuyla bitti: 43-30


                Beşiktaş ikinci yarıya Perkins-Caner yerine Yağmur-Broekhoff’la başladı –ki bana göre de doğrusu buydu. İlk dakikalarda fark ne açıldı, ne kapandı ve Galatasaray 25.dakikada Zoran Erceg’in maçtaki ilk basketiyle farkı 15 sayıya çıkardı: 53-38 Beşiktaş Lofton’la skor üretirken Galatasaray da Erceg’in skorer oyunuyla yanıt verdi ve son çeyreğe girerken skor 60-48 oldu.

                Son çeyreğin başında Pops’un smacından sonra Lofton önderliğinde 0-7’lik bir seri yakalayan Beşiktaş farkı 7 sayıya kadar indirdi: 62-55 (33.dk)  Son dakikalarda Galatasaray’da Sinan-Pops çok iyi oynarken, Beşiktaş’da Perkins bir türlü devreye giremedi, Lofton da iyi savunulunca Beşiktaş skora ortak olamadı.        Galatasaray son yedi dakikada 16-10’luk bir seri yakalayarak maçı rahat kazandı.

               
               



İstatistikler

                Galatasaray’da Sinan Güler 14s-4r-2a ile oynarken Carlos Arroyo 12s-8a, Zoran Erceg 8s-7r ve Pops Mensah-Bonsu sayılarının tamamı son çeyrekte olmak üzere 8s-10r ile oynadı.
                Beşiktaş’ta Chris Lofton 24s-3r ama 1a/3tk ile oynadı. Kenan Bajramovic 13s-5r ile oynadı ama savunmada önemli hatalar yaptı. Beşiktaş’ta Perkins-Şirin-Ruzic beklenen performansı sahaya yansıtamadılar.



Genel Yorum
               
                Beşiktaş maçı ilk beş dakikada kaybetti desek yanlış olmaz. İlk beş dakikada oluşan fark maç boyunca kapanmadı, Galatasaray da farkı açamadı. Maç 7-17 sayı farkı arasında gitti geldi. İlk dakikada Beşiktaş önemli bir şanssızlık yaşadı ve Muratcan sakatlandı. Muratcan’ın sakatlanması Beşiktaş’ın oyun planını bozdu ama Ahmet Kandemir buna uzun süre seyirci kaldı. Kandemir ilk dakikalarda Galatasaray rüzgarını durdurabilseydi fark açılmayacaktı, belki de Beşiktaş üstün olacaktı. Ergin Ataman’ın da taktiksel olarak başarılı olduğu bir maç izledik. Ataman rotasyonu iyi kullandı, ilk yarıda Göksenin, ikinci yarıda Ender takıma çok önemli katkılar yaptılar. Sinan Güler de belki de bu sezonki en iyi maçını çıkardı.

                Galatasaray böylece play-offlarda son dört sezonda üçüncü kez Banvit’le eşleşti. Önceki iki eşleşmede Galatasaray bir yarı final, bir de final serisinde kazanmıştı. Bu sezonki iki maçta da Banvit kazandı. (serinin ayrıntılı analizi daha sonra eklenecek)

               






                sahinarif88@hotmail.com


                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder