29 Mayıs 2014 Perşembe

Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası’na Doğru: Türkiye’nin Kadrosu

27 Eylül – 5 Ekim tarihleri arasında ülkemizde düzenlenecek olan Dünya Basketbol Şampiyonası öncesi Türkiye’nin kadrosu açıklandı. Açıklanan ilk kadroda 17 oyuncu yer alıyor, kamp döneminden sonra kadroda değişikliler olacaktır.

Takımın genel olarak tecrübeliler-gençler olarak ikiye ayrıldığını ve tecrübelilerin emeklilik döneminin gelmesiyle zaten yaşanacak olan jenerasyon değişiminin büyük ölçüde bu turnuvada yaşanacağını söyleyelim.

Pozisyonlara göre inceleyelim…




PG-Oyun kurucu: Birsel Vardarlı , Işıl Alben, Ayşegül Günay


Oyun kurucu pozisyonu yıllardır Türkiye’nin en iyi pozisyonu. Bu mevkiide Avrupa’nın en iyi oyun kurucularından ikisi olan Işıl ile Birsel oynuyor. Onların yanında genç nesilden Kaski’li Ayşegül Günay var. Koç Yıldızoğlu maçlarda çoğu zaman Birsel-Işıl’ı birlikte oynatıyor. ‘84lü Birsel ve ‘86lı Işıl’ın başarılı dönemlerinin ikinci yarısına geldik. Zaten çok iyi uzunlar yetiştiremeyen Türkiye’nin oyun kurucu bölgesinde fark yaratması gerekiyor. Bu açıdan ‘92li Ayşegül’den gelecekte çok şey bekleniyor. Az süre alsa bile Ayşegül’ün bu turnuvada şans bulması faydalı olacaktır, umarım beklentileri boşa çıkarmaz.




SG-Şutör gard: Esmeral Tunçluer, Tuğba Palazoğlu, Olcay Çakır


Esmeral Tunçluer bu turnuvada jübilesini yapacağını açıkladı. Fenerbahçe’de belki de hakettiğinden az süre (ve övgü) alan Esmeral’in takıma yapacağı katkılar önemli. Tuğba da Esmeral’den sadece bir yaş küçük ve kariyerinin son yıllarını oynuyor. Önceki yıl WNBA’e seçilen Olcay’ın büyükler kategorisinde önemli bir başarıya imza attığını göremedik. Son iki yılda U-20 Şampiyonaları’nda Türkiye’yi üçüncülüklere taşıyan Olcay bu sezon Fenerbahçe’de fazla süre alamadı. Esmeral’in emekliliğiyle beraber Olcay’ın da fazla süre alacağını tahmin ediyorum.



SF-Kısa forvet: Şaziye İvegin, Deniz Çolakoğlu, Simay Karaman, Burcu Çiğil


En çok genç oyuncuya sahip olduğumuz pozisyon da kısa forvet pozisyonu. Zaten bu pozisyonda yıllardır sıkıntı yaşıyoruz, ‘82li Şaziye dışında istikrarlı katkı veren yok, -Şaziye’nin de ne kadar istikrarlı olduğu ayrı bir tartışma- Gençlere bakalım; Konak’tan Deniz, Ordu’dan Simay ve Tarsus’tan Burcu. ‘87li Deniz diğer ikisine göre daha tecrübeli, özellikle ribaund katkısıyla dikkat çekiyor. Takımıyla beraber play-off yapan Simay çok iyi bir şut yeteneğine sahip değil ama oyunun diğer alanlarında da etkili olabiliyor. Burcu ise özellikle dış şutlarda etkili, hücumda sistem değiştirilmesi gerektiğinde faydalanılabilecek bir oyuncu.



PF: Latoya Sanders, Nevriye Yılmaz, Bahar Çağlar, Begüm Dalgalar, Tuğçe Canitez


Nürnberg doğumlu Sanders daha önce A Milli Takım forması giymedi ama bu kez forma giyecek. Euroleague’de de başarılı bir sezon geçiren Latoya ligde de hem hücum, hem de savunma olarak çok iyi bir sezon geçirdi. Nevriye de kariyerinin sonlarında olmasına ve ağır bir sakatlıktan çıkmasına rağmen özellikle final serisinde iyi oynadı, takımdan kısa vadede kesilecek gibi değil. Bahar bu yıl sakatlıktan dolayı fazla süre alamadı. Tuğçe de Fenerbahçe’de fazla süre alamadı. ’90 doğumlu Tuğçe kendisinden fazla şey beklenen bir isim ama playoff döneminde fazla şans bulamadı, bulduğu şansları da iyi değerlendiremedi. Beşiktaş’ta forma giyen Begüm daha önce önemli tecrübeler kazandı.




C: Quanitra Holingsvorth


Q(K)uanitra Holingsv(w)orth geçtiğimiz yıl Milli Takım’da kötü oynadı, hatta neden devşirildiğiyle ilgili de soru işaretleri yarattı. Bu sezon da mükemmel oynamadı ama en azından final serisi performansıyla neden Türkiye’de olduğunu cevaplamış oldu.



           

12 kişilik kadro 6 kısa-6 uzun şeklinde oluşacak diye düşünüyorum. Aslında birçok forvet oyuncumuz hem 3, hem de 4 numaran süre alabileceği için bu dağılım değişebilir. Final kadrosunda 8 oyuncunun yeri hemen hemen kesin; Birsel-Işıl-Esmeral-Tuğba-Şaziye-Sanders-Nevriye-Q   Kadroda kalan diğer dört yer için favorilerim Ayşegül-Burcu-Begüm-Tuğçe

            Aday kadroyu böyle değerlendiriyorum, turnuva yaklaşırken resmi kadrolar da açıklanınca daha yakından bakmak üzere…        










twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder