24 Mayıs 2014 Cumartesi

Şampiyonlar Ligi Finali – Son gülen iyi güldü

             Şampiyonlar Ligi finalinde Lizbon’da İspanya Kral Kupası Şampiyonu Real Madrid uzatma sonunda İspanya La Ligi Şampiyonu Atletico Madrid’i 4-1’le yenerek kupayı toplamda onuncu kez kazanmayı başardı.
               
                Real Madrid maça kart cezalısı Xabi Alonso’nun yerine Sami Khedira’yı oynatarak başladı. Pepe-Marcelo da kulübüde yer aldılar. Atletico’da ise sakat olan oyunculardan Arda Turan kadroya alınmazken, oynaması hiç beklenmeyen Diego Costa ilk 11’de yerini aldı. İlk 11’in sürprizi Arda’nın yerine Diego/Sosa’nın tercih edilmemesi ve Simeone’nin David Villa’yı tercih ederek çift forvetle başlaması oldu.


                Maçın Hikayesi

                Maçın başında iki takım birbirlerini tarttılar, Real Madrid ise beklendiği gibi daha etkili oynayan takımdı. Dokuzuncu dakikada Diego Costa maçı bırakmak zorunda kaldı ve yerine Adrian girdi. Maçın ilk ciddi pozisyonu 32.dakikada geldi, Tiago’nun pas hatasında topla buluşan Bale karşı karşıya pozisyonu değerlendiremedi. Dört dakika sonrasında futbolun yazısız kurallarından biri olan ‘atamayana atarlar’ kuralı devreye girdi ve Godin’in aşırtma kafa vuruşu kale çizgisini geçti: 0-1

                İkinci yarıda Real Madrid yine beklendiği gibi agresif başladı. 59.dakikadaki Coentrao-Marcelo/Khedira-Isco değişikliklerine kadar pek de etkili olamayan Real, değişikliklerden sonra arka arkaya pozisyonlar yakaladı. Ronaldo-Isco-Bale’la yakaladığı pozisyonlardan istediği sonucu alamayan Real’de Benzema hücumlarda etkili olamadı. 80.dakikada Atletico’da Toby Alderwaireld oyuna girdi ve Real Madrid’in hücum organizasyonları bozuldu. Atletico Madrid kupaya çok yaklaşmışken90+3’te Modric’in köşe vuruşunda top Ramos’un kafasıyla buluştu ve maç 1-1 bitti.

                Uzatmanın ilk yarısında da ciddi bir pozisyon olmadı. 110.dakikada Di Maria’nın kaleciden dönen vuruşunda Bale doğru zamanda doğru yerdeydi ve kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. Sonraki pozisyonda Tiago topu dışarı gönderince Real önce Marcelo’nun golü ve son olarak Ronaldo’nun penaltı golüyle kupaya uzandı.



                Genel Yorum

                Bu maç bana fazlasıyla Euro 2000 finali olan Fransa-İtalya maçını hatırlattı. Tek farkla, o maçta ‘altın gol’ uygulanıyordu ve Fransa uzatmanın başında attığı golle kupayı almıştı. Bu maçta da Real Madrid maçın son saniyelerinde durumu dengeledi, uzatmanın ilk bölümünde Atletico psikolojik travmaya girmedi ve oyunu dengeledi ama son bölümde güçleri yetmedi.

                Şahsen bugün Atletico kazansa mutlu olmazdım. Atletico’nun oyun tarzı zaten bu ama bugün karşılarında daha iyi bir takım vardı. Atletico’nun karşısında Chelsea-Barcelona gibi bir takım olsa galibiyeti hak edebilirlerdi ama Real Madrid karşısında tamamen sindiler, oyunun hiçbir alanında etkili olamadılar. En çok da 60-80 arası durdular. Ancelotti’nin doğru hamlelerine cevap vermekte Simeone geç kaldı, Real Madrid o dakikalarda istediği skoru bulamasa da oyun olarak maçı hak ettiğini gösterdi. Sonunda da sezonu iki kupayla kapatan takım Real Madrid oldu.



                sahinarif88@hotmail.com

                twitter: @arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder