22 Nisan 2014 Salı

Devşirmemiz: Keith Langford

        A Milli Takım devşirme hakkını çok farklı bir şekilde kullanarak şu ana kadar Türkiye’yle ilgisi olmamış Emporio Armani Milano oyuncusu Keith Langford’ı devşirdi.
                Olaya iki açıdan yaklaşmak istiyorum. Birincisi; Keith Langford’ın doğru isim olup olmadığı konusu, ikincisi de Türkiye’nin bu kararının ‘etik’ olup olmadığı konusu.

               
Langford doğru isim midir?

                Keith Langford’ın taktiksel olarak doğru isim olduğuna inanıyorum. Gündemde olan isimler kimdi? Bobby Dixon, Keith Simmons, Erwin Dudley. Emir’in Milli Takım’da olmayacağı hemen hemen kesinleştikten sonra gündeme gelen isimlerin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Dixon patlayıcı bir oyuncu ama zaman zaman da kötü maçlar çıkarıyor ve kısa sürede çok maça çıkılacak bir ortamda Dixon’ın dengesizliğine güven olmaz. Simmons yeteri kadar sert bir oyuncu, Milli Takım’da da en az beş-altı yıl oynayabilir ama uluslarası tecrübesi yeteri kadar fazla değil. Erwin Dudley’e gelirsek, uzun bir sakatlıktan çıktı ve onun pozisyonunda oynayacak olan çok oyuncu var. Bu oyuncular arasında Langford’ın kariyer-performans olarak sivrildiğini söylememe gerek yok sanırım.

                Langford’ı kısaca tanıyalım: 15 Eylül 1983’te Texas’ta doğan Langford Kansas Koleji’nde başarılı bir dönem geçirmesine rağmen NBA’e seçilmedi. Avrupa kariyerine 2005’te İtalya’da başlayan Langford 2007’de Spurs formasıyla iki NBA maçına çıktı ama NBA’de başarılı olamayacağı ortaya çıkınca Avrupa’ya geri döndü. Virtus Bologna’da Eurochallenge Şampiyonluğu yaşayan Langford daha sonra Euroleague takımlarında oynamaya başladı. 2009’da Khimki’de oynamaya başlayan Langford iki yıl sonra Maccabi’ye geçti ve 2012’den bu yana da EA7 Milano’da forma giyiyor. Vasat geçen Maccabi sezonu dışında Khimki ve Milano’da çok iyi sezonlar geçirdiğini gördük. Bence Euroleague’de sezonun en iyi oyuncusu konumunda.

                Yalnız Langford’ın nasıl ‘en iyi oyuncu’ olduğunu da bilelim. Milano Hackett’ı transfer etmese Langford yine bu performansı verebilir miydi? Bunu bilemeyiz ama Jerrels-Langford formülünün Hackett-Langford formülü kadar etkili olamayacağını düşünüyorum. Bu noktada Ergin Ataman’ın gard seçimi de çok önemli. Ataman’ın genel olarak kullandığı ‘’bir adamı 40 dakika oyunda tut, topu ona ver, B Planı’n da olmasın’’ sistemi Langford’la işe yaramaz. Ataman Langford’ın yanına Hackett gibi birini de devşiremeyeceği için Keith’ten verim alması için oyun kurucu tercihini çok iyi yapması gerekiyor. Türkiye’nin oyun kurucu alternatifleri kimler? Kerem Tunçeri, Kenan Sipahi, Ender Arslan, Doğuş Balbay, Barış Ermiş. Bu oyuncular arasında en formda olan kim? Barış Ermiş. Maalesef ki Ermiş bugüne kadar Milli Takım’ın oyun kurucusu olamadı. Tunçeri tekrar takıma dahil edilir mi, sanmıyorum. Ender Arslan formsuz bir sezon geçiriyor, Ender-Langford formülünün başarılı olabilmesi için Ender’in performansını Hackett seviyesine çıkarması gerekiyor. Doğuş/Kenan ise Langford’la beraber hücum yapmaları durumunda verim alınamayacak isimler. Benim arzum Barış Ermiş’in Milli Takım’a kazandırılması, Barış-Langford formülünün tutacağını düşünüyorum.



                Türkiye’nin Langford tercihi

                İlk paragrafta belirttiğim üzere, Türkiye’nin elinde Keith Langford’dan daha başarılı bir devşirme yoktu. Türkiye sınırlarını geçelim, Avrupa çapında ‘devşirelecek oyuncu’ olarak Keith Langford’dan daha kaliteli bir oyuncu yok.

                Ergin Ataman göreve geldiği gün ‘devşirme konusu’nu gündeme taşıdı, o günden bu yana da devşirme konusu gündemimizin başlarında yer aldı. Ataman’ın devşirme konusunu gündemin tepesine taşıması doğru mudur o ayrı bir tartışma konusu.

                Benim ‘devşirme’ konusunda tutumum şudur; ‘’Eğer Türk oyuncular arasından o kadar kaliteli bir oyuncu çıkmıyorsa devşirme uygulansın.’’ Benim görüşümle paralel olarak Ergin Ataman’ın da zamanında bir açıklaması vardı. Emir Preldzic’in devşirilmesi gündeme geldiğinde Ataman ‘’Emir kendi takımını Euroleague’de başarıya taşımadı, onu devşirip ne yapacağız?’’ gibi bir açıklama yapmıştı. Bugün Keith Langford Euroleague’de takımını başarıya taşıdı ve Türkiye’yi de bir adım ileriye taşıması muhtemel. Bu açıdan Keith Langford’ın devşirilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

                Langford’ın Türkiye ile alakası olmadığı doğru ama Avrupa’da bunun çokça örnekleri de geçmişte yaşandı. Bo McCalebb’ın Makedonya ile çok mu ilgisi vardı? 2010’da Makedonya Milli Takımı’nda oynamaya başlayan Bo takımın en önemli parçalarından biri oldu. Bir başka örnek de Henry Domercant. Bosna ile bir bağı olmayan Domercant 2005’ten bu yana Bosna-Hersek Milli Takımı’nı temsil ediyor.

                FIBA’nın kuralı net: ‘’Her Milli Takım bir devşirme oynatma hakkına sahiptir.’’ FIBA bu devşirmenin nasıl olacağıyla ilgili bir kriter getirmemiş. Devşirme Emir Preldzic gibi uzun yıllar Türkiye’de forma giymiş bir oyuncu da olabilir, Keith Langford gibi ülkeye tamamen yabancı bir oyuncu da olabilir.



twitter.com/arifsahin1

sahinarif88@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder