25 Nisan 2014 Cuma

SON ŞAMPİYON DÖRTLÜ FİNALDE YOK: MADRİD RÖVANŞI ALDI

Geçtiğimiz yıl Euroleague finalinde muhteşem bir geri dönüşe imza atıp Madrid’i deviren Olympiakos 2 yılın ardından ilk defa dörtlü finale kalamadı. Top 16’nın son maçında bir sürprize imza atıp maçı kaybeden Madrid, grubu 2.bitirip Olympiakos ile eşleşmişti.  Basketbol camiası bu tercihi istikrarlı bir kadrosu olan Madrid’in tek maç üstünden oynanan dörtlü finalde olası bir şans faktörüne izin verilmemesi ve geçen yılki belalısı Olympiakos’u saha avantajını kullanarak saf dışı bırakmak istemesi olarak değerlendirmişti. Açıkçası oldukça akla yatkın olan bu tercihin sonucunda Madrid istediğini aldı. Böylece Madrid açısından hem rövanşı alınmış oldu hem de son iki yılın şampiyonunun karizması çok fena çizildi.

Maçın Hikayesi
Esasında Madrid adına ilk iki maçta ne yazdıysak bu maç için de aynı şeylerin geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle bu keyifli mücadele için çok detaya girmeden ilk çeyrekten itibaren Madrid’in sayı farkını açmaya Olympiakos’un ise oyunda kalmaya çalıştığını ifade edebiliriz. İlk çeyrekte özellikle S. Lull’un sayılarıyla iyi bir rtim yakalayan Madrid çeyreği 18-12 önde geçti. İkinci çeyrekte bir ara farkı çift hanelere çıkaran Madrid Olympiakos’un sayılarına cevap veremeyince ilk yarı 40-34 Madrid üstünüğü ile sona erdi.
İlk yarının dikkat çekici istatistiği Spanoulis’ten geldi. 9 sayı ve 4 asist ile ilk yarıda potaya bırakılan 34 sayının 17’sine direk katkı yapan Spanoulis aynı sürede 5 top kaybı yaptı. Bu kayıplardan 2’sinin Madrid oyuncuları tarafından 3’lük ile cezalandırıldığını belirtelim.
İkinci yarı yine Madrid kontrolünde geçti. Çeyrekte uzun süre 9-13 arasında giden fark Petway ‘in tam zamanında gelen üst üste iki 3’lüğü ile 7’ye kadar indi. Felipe Reyes, Rudy Fernandez ve I. Bourousis’in etkili olduğu bu çeyrek 59-52 Madrid üstünlüğü ile sona erdi.
Son çeyrekte savunma motivasyonunu düşen Olympiakos’un bu zaafını iyi değerlendiren Madrid, 5 hücumda üst üste hücum ribaundlarını alıp bir de bu ikinci şansları sayılarla sonlandırınca Olympiakos’un gardı iyice düştü. Spanoulis’in tek başına ayakta kalmaya çalıştığı bu çeyrekte ona yardım edecek ikinci bir oyuncu çıkmayınca maçın bitimine 3 dakika kala seriyi Madrid’in aldığı belli oldu. Karşılıklı baskletlerle geçilen son bölümün ardından maç 83-69 sona erdi.

Genel Yorum
Ben bu son maçı Madrid’in alacağından emindim. Yani demek istediğim şu; evet Olympiakos’un süre alan oyuncuları formda değildi ancak formda olsalar dahi buna Madrid’in karşılık verecek motivasyon ve oyunculara sahip olduğunu biliyorum. İşte ev sahipliği avantajı bu yüzden önemli. Taraftarlar bu maçı kaybetmelerine izin vermezlerdi diye düşünüyorum, nitekim hakemlere yönelik çok az baskı birkaç pozisyonda sonuç verdi sonrasına da gerek kalmadı zaten. Bugün TKBL Play-Off maçında da aynı durum yaşandı. Kötü bir oyun ortaya koyan GS Odeabank seyirci desteği ile ayakta kaldı ve son çeyrekte FB’nin fişini çekti.
Olympiakos’un oyuncuları formda değildi dedik ancak gerçekten de özellikle 29 dakika süre alan Dunston ilk basketini maçın bitimine 5 dakika kala buldu ve kötünün kötüsü bir performans ortaya koydu. Yine Mantzaris 20 dakika süre alıp sadece 2 sayı buldu asist yapamadı. Sloukas da oyuna bir türlü giremedi ve maçı 3 sayı ile tamamladı.


Bu seriden sonra oldukça morallenen Madrid’in ilk maçta Barcelona’yı geçip kupaya uzanacağını düşünüyorum. Yani dörtlü final tahminim Real Madrid-CSKA finali ve gülen tarafın Madrid olacağı. Genelde bu tür tahminleri kayıt altına almak risklidir ama benim değerlendirmem buJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder