22 Nisan 2014 Salı

Majesteleri vs. Kral

Böyle bir karşılaştırma yapmanın hiç doğru olduğunu düşünmüyorum. Michael Jordan ve LeBron James’in gelişimleri-takımları-koçları-etraflarındaki oyuncular-dönemler birbirlerinden farklıyken ikisini karşılaştırmak adil olmaz. Lakin, bir spor geleneği olarak ikisi tarihin sonuna kadar karşılaştıracaklar, istatistiklere bakılarak bir taraftan Michael Jordan, bir taraftan LeBron James, bir taraftan da Kobe Bryant üstün çıkacak J Ben bu karşılaştırmaya istatistiki olarak değil de başka açılardan yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Yazının sonunda Michael Jordan veya LeBron James üstündür demeyeceğim ama bir de bu verilere bakalım.




1 - Gelişimleri

Michael Jordan: 17 Şubat 1963 New York doğumlu olan Michael iyi bir lisede okudu ve 1981’de önemli bir basketbol geleneği olan North Carolina Üniversitesi’ne gitti. Uzun dönem koçluk yapan Dean Smith (1961-97) gibi önemli bir isimle birlikte çalışma şansına ulaştı.

LeBron James: 30 Aralık 1984’te Ohio’da dünyaya gelen LeBron’u dünyaya getiren annesi o dönemde sadece 16 yaşındaydı ve LeBron babası olmadan, maddi sıkıntılar içinde büyüdü. Lisede oynadığı dönemde çok popüler olan LeBron biraz da para kazanma hırsından dolayı erken profesyonel olmayı tercih etti ve üniversitede kendini geliştirmektense 2003 NBA Draft’ına girdi.





2 – İlk takımları

            NBA’de bir ‘piyasa takımı’ tarafından draft edilmek çok önemlidir. Bir oyuncu ilk sıralarda bile tercih edilse ‘piyasa takımı’ olmayan bir takımın kaderini değiştirmesi pek kolay değildir. Son yıllara baktığımızda sadece Kevin Durant’in bir piyasa takımı olmayan OKC’nin kaderini değiştirdiğini görüyoruz. Ondan önce 1997’de Tim Duncan Spurs takımının kaderini ciddi olarak değiştirmişti.

            Michael Jordan: Bu açıdan Majeste’nin çok şanslı olduğunu söyleyebiliriz. 1984’de Portland TB onu es geçti ve 3.sıradan Chicago Bulls Jordan’ı draft etti. Portland onu atlamasaydı, Jordan’ın kariyerinin nasıl ilerleyeceğini bilemeyiz. Jordan Portland’ı başarıya mı taşırdı yoksa LeBron’un Cleveland’ı bıraktığı gibi başarılı olamayacağını anlayıp takımdan ayrılır mıydı?

            LeBron James: Lisede oynarken yıldız olacağına kesin gözüyle bakılan LeBron 2003 NBA Draft’ında 1.sıradan Cleveland Cavs tarafından seçildi. LeBron Cleveland yerine Detroit tarafından seçilseydi kariyeri nasıl başlardı, o da ayrı bir soru işareti.




            3 – Takım arkadaşları

            Burada yine ‘piyasa takımı’ olmanın önemi ortaya çıkıyor.


            Michael Jordan: 1984’de Jordan’ı seçen Bulls onun etrafında iyi bir takım oluşturdu. 1985’te John Paxson’ı getiren Bulls 1987’de Scottie Pippen’ı getirdi; Bill Cartwright, Toni Kukoc, Steve Kerr, Horace Grant, Ron Harper yine şampiyonlukların gelmesinde etkili olan isimlerdi. Burada ‘piyasa takımı’ olmanın yanında 1985-96 yılları arasında Chicago Bulls genel menajerliği yapan Jerry Krause’nin üstün başarılarının da altını çizelim.

           
            LeBron James: Cavs ise James’in etrafına şampiyon olabilecek bir kadro kuramadı. LeBron NBA kariyerine beklendiği gibi başlarken Cavs ilk iki sezonda play-off dahi yapamadı. LeBron’un olgunlaşmasıyla play-off yapan Cavs 2007 NBA Finali’nden sonra dahi gerekli transfer hamlelerini yapamadı. Ilgauskas, Mo Williams, Boozer, Snow, Delonte West, Szczerbiak gibi oyuncuları temel parça yapınca şampiyonluk gelmiyor. Cavs’in yönetim ve koç olarak istikrarı sağlayamaması da ayrı bir sorun.




            4- Koçlar

            İki oyuncunun sahip oldukları koçlara bakarsak Jordan’ın bir adım değil, birkaç adım önde olduğu ortaya çıkıyor.


            Michael Jordan: Majeste üniversite döneminde şanslıydı ve büyük koç Dean Smith ile birlikte çalışmıştı. Bulls’a gittiğinde ilk yıllarda olmasa da sonraki yıllarda büyük bir fırsat yakaladı. 1989’a kadar koç açısından sıkıntı yaşayan Bulls 1989’da Phil Jackson’ı göreve getirdi ve dokuz yıl boyunca altı şampiyonluk yaşadı. Jackson takımı çok iyi kullandı, takımda Pippen’ın olması da Kobe-Shaq benzeri bir gerginliği önledi.

            LeBron James: NBA’deki ilk iki yılında Paul Silas’la çalışan James, sonraki beş yılda Mike Brown’la çalıştı. 2009’da ‘yılın koçu’ seçilen Brown play-off dönemlerinde önemli başarılar sağlayamadı ve hiçbir zaman da bir NBA efsanesi olarak anılamayacak.



            5- Dönemler

            Burada ‘yaratılan algı’ya da bakalım.

            Michael Jordan: Majeste’nin kariyerini üç dönemde inceleyebiliriz:
            _ İlk kez draft olduğu 1984 ile ilk kez basketbolu bıraktığı 1993 arasındaki Bulls
            _ 1995-98 arası Bulls
            _ 2001-03 arası Wizards

            Jordan’ın kariyerinden bahsedilirken genellikle şampiyonlukların geldiği 1991-98 arası dönemden bahsediliyor. Jordan’ın ilk şampiyonluğu gelmeden önce 7 yıl geçmiş ve takımın temelini oluşturan Phil Jackson-Michael Jordan-Scottie Pippen üçlüsünün bir araya gelmesiyle arka arkaya şampiyonluklar gelmiş. Jackson-Pippen olmasaydı Jordan başarısız olurdu demek oldukça güç ama Jordan’ın başarılarında onların da etkili olduğu aşikar.

            Algı konusunda da şöyle bir durum var; 1994-95 yıllarında Houston Rockets’ın şampiyon olduğunu belirten bir kişi o yıllarda Michael Jordan’ın ligde olmadığını belirtmezse dinleyicilerde kafa karışıklığı olur. O yıllarda ligde Jordan’ın şampiyonluğu etkileyecek bir etkisi vardı. 1991 öncesi dönemde ise Doğu Konferansı’nın çok güçlü takımlar tarafından domine edildiğini görüyoruz. 1985-87 döneminde Boston Celtics ve 1988-90 döneminde ‘Bad Boys’ Detroit Pistons Doğu’yu domine ettiler.


            LeBron James: LeBron’un kariyeri şu an için ikiye ayrılıyor:
            _2003-10 arası Cavs dönemi
            _2010 sonrası Heat dönemi

            LeBron’un Cavs dönemi için söylenecek fazla söz kalmadı. LeBron’un etrafına yıllar boyu mücadele eden bir takım kurulmadı, yanında Scottie Pippen gibi bir oyuncu da olmadı. Yalnız, bu dönemde Doğu’nun durumuna bakalım: İki kez Pistons şampiyon olduktan sonra sırasıyla Heat-Cavs-Celtics-Magic şampiyon olmuş. LeBron’un Heat’e geçmesinden önce Doğu’da hiçbir takımın hegemonya kuramadığını ve her yıl şampiyonun değiştiğini görüyoruz. Jordan’ın döneminden farklı olarak üstün takımların olmadığını belirtelim.






            Sonuç

            Yazıda LeBron’un Heat döneminden bahsetmedim. Bu dönem bitmediği için bahsetmek yanlış olur. Yalnız, LeBron’un Spoelstra-Wade-Bosh ile Jordan’ın 1991-98 arası yarattığı etkiye benzer bir etki yarattığını söylememek olmaz. Burada Spoelstra’nın Jackson kadar etkili bir koç olmadığını da not edeyim.












sahinarif88@hotmail.com
           

            twitter.com/arifsahin1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder