23 Nisan 2014 Çarşamba

Işıl vs Birsel Round 3

      Öncelikle hem Galatasaray, hem Fenerbahçe kadın basket takımlarını yıl boyunca göstermiş oldukları harika performans nedeniyle kutlamak gerekiyor. Son yıllarda hem lig hem kupada finalleri oynayan ezeli rakipler bu yıl rekabeti Euroleague'e de taşıdılar. Final Eight'te yapılan 2 maç 1-1 eşitlikle bitse de finali kazanan ve Türkiye'ye ilk Euroleague kupasını getiren Galatasaray oldu. Türkiye kupasında da yıllardır olduğu gibi finali Galatasaray kazandı. Türkiye liginde ise Fenerbahçe'nin 8 yıllık bir şampiyonluk serisi var. Sonuç olarak neresinden bakılırsa bakılsın son yılların klasikleşen ''psikolojik üstünlük'' unsuru bu karşılıklı kupalar nedeniyle seride ön plana çıkmayacaktır. Ligin başında çok saçma bir şekilde 2 maç kaybeden Fenerbahçe, 24 haftalık galibiyet serisiyle son maça gelmesine rağmen normal sezonun son maçında Galatasaray'a yenilerek aslında final serisinin ilk raundunu kaybetmiş oldu(saha avantajını alamadığı için)
Galatasaray coach'u Ekrem Memnun kadro kalitesi yeteri düzeyde olmasına rağmen rotasyon sıkıntısı çekiyor. Önemli maçların tümünde Işıl, Alba, Zellous ve Lyttle(Bahar'ın uzun sakatlığı nedeniyle) 40 dakikaya yakın süre alırken, 5'ten sadece Kelsey Bone ile Nevriye arasında tercih yapma şansı buldu. Bu tercihin en önemli nedeni ise benchten katkı yapabilecek oyuncu olarak sadece Bahar ve Şebnem'in bulunması. Bu 2 oyuncudan Şebnem sezon genelinde pek başarılı olamazken, Bahar da uzun süre sakatlıklarla boğuştu. Final serisinde bu isimlerin vereceği katkı Galatasaray adına olmazsa olmaz. Aksi taktirde 5 maçlık seride yorgunluk nedeniyle yıldızlar da isteneni veremeyebilir.
             Fenerbahçe ise Galatasaray'a nazaran daha iyi bir bütçe ve daha zengin bir kadro ile yola çıkmasına rağmen coach Iniguez'in takımda hiçbir oyuncudan tam verim alamaması ve geliştirememesi gibi handikapları, Angel ve Pondexter'ın maç kazandıran bireysel becerileri sayesinde Euroleague finaline kadar gözardı edildi. Coach zaafiyeti her ne kadar Fenerbahçe için dezanvantaj yaratsa da, birçok maçta bu zaafiyetin üstesinden süper yıldızları Angel ve Pondexter sayesinde gelmesi de Fenerbahçe adına bir artı. Ayrıca sarı lacivertliler geniş kadronun ve benchten katkı yapabilecek önemli Türk oyunculara sahip olması da diğer bir üstün olduğu taraf.

Yazının başlığında değindiğim konuyu ise sona bıraktım. Türkiye kadın basketbolunun milli takım seviyesinde önemli yerlere gelmesindeki en önemli iki isim olan Işıl ve Birsel sezonun bu en kritik döneminde, terazide hangi takımın daha ağır basacağını belli edecekler. İki ismin de ciddi handikapları var. Işıl kendini yedekleyebilecek ikinci bir guard (Esra Şencebe bu konuda o kadar yetersiz ki dikkate almıyorum) eksikliği nedeniyle tüm maçları 40 dakikaya yakın oynamak zorunda kalacak ve bu da onu zaman zaman yanlış tercihlere itebilir. Birsel ise top kullanmayı ve birebir üzerinden hücum etmeyi çok seven yıldızlar nedeniyle zaman zaman oyundan kopma sorunu yaşayabilir. Bu iki oyun kurucunun performansı serinin geneline yansıyacaktır.

Şampiyon kim olur ?

Son yıllarda bu soruyu her zaman Fenerbahçe bir adım önde diye cevaplamış biri olarak şu anda ibrenin çok ufak bir farkla Galatasaray'a yakın olduğunu düşünüyorum. Seri tahminim 3-2 Galatasaray.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder